Hlavní obsah

Ekologické cestování vytlačuje masový turismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaná šetrná turistika je celosvětově na vzestupu. Za tímto termínem se skrývá zodpovědná turistika, která se snaží nepřispívat k poškozování životního prostředí. Měla by se stát protikladem masového turismu. Čeští turisté však podle agentury CzechTourism z velké většiny o existenci ekologicky šetrných služeb vůbec nevědí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zodpovědný způsob cestování je opakem masového turismu, který nejvíce přispívá k poškozování životního prostředí. Ilustrační foto

Článek

Největší a nejstarší server prodávající dovolenou, která splňuje kritéria trvale udržitelného cestovního ruchu, Responsibletravel.com zaznamenal za pololetí nárůst prodejů o téměř 40 procent, což koresponduje s celosvětovou oblibou šetrné turistky.

Mezi její zásady patří například ubytování ve venkovských chalupách, které nijak nezatěžuje přírodu a na rozdíl od rekreačních středisek nemění atmosféru okolí. Lidé, kteří se do přírody vypraví, by si vždy měli po sobě odnést odpadky, využívat prostředků hromadné dopravy a nakupovat by měli nikoli ve velkých supermarketech, ale využívat nabídku u malých obchodníků.

"Zodpovědný způsob cestování je opakem masového turismu, který nejvíce přispívá k poškozování životního prostředí," řekla Lenka Šindelářová z CzechTourismu.

Nejvyhledávanější destinací je Velká Británie

Responsibletravel.com sestavuje žebříček nejvyhledávanějších destinací tohoto sektoru turistiky. Letos se na prvním místě drží Velká Británie, která předstihla dlouhodobě vedoucí Thajsko.

Je to způsobeno zejména tím, že se Britové kvůli slabé libře rozhodli letos trávit z větší části dovolenou doma. Dalšími oblíbenými zeměmi jsou Egypt, Itálie, Peru, Malajsie, Maroko a Tanzanie.

Zásady šetrné turistiky pronikly také do České republiky. V ČR na těchto principech funguje zejména agroturistika, existuje také síť turistických služeb s ekologickou značkou. Kritéria EU a ministerstva životního prostředí splňuje devět českých ubytovatelů. Samostatné značení kvality a šetrnosti používají také zařízení venkovské turistiky.

Cíleně vyhledávají ekologické ubytování jen 3 % Čechů

Podle CzechTourismu čeští turisté o podobné nabídce většinou nevědí; v průzkumu agentury to bylo 70 procent respondentů. Cíleně vyhledávají ekologické ubytování pouze tři procenta turistů. "Pozitivním signálem je však zjištění, že kdyby nabídka těchto služeb byla dostatečná, využila by ji až pětina domácích turistů," řekla Šindelářová. Naopak 11 procent lidí tato problematika nezajímá.

Česká ubytovací zařízení s ekologickou značkou
Hotel Adalbert 3*, Praha
Chateau Mcely 5*, Mcely
Sporthotel Zátoň 3*, Větřní u Českého Krumlova
Pension Jelen, Vranov nad Dyjí
Hotel Irida 4*, Plzeň
Residence Belgická, Praha
Hotel a pension Jana 2*, Děčín
Autocamp Oasa, Staňkov u Třeboně
Centrum Veronica, Hostětín
zdroj: CzechTourism

Reklama

Související témata:

Související články

Češi třídí odpad, ale dusí jím přírodu

Češi jsou mistři v třídění odpadů. Alespoň to dokládá nedávná studie Evropské unie, která Česko zařadila v tomto směru mezi vzorové země. Ještě že inspektoři...

Výběr článků

Načítám