Hlavní obsah

Romantické kouzlo Jezerní oblasti

Právo, Jana V. Bendová

Jezerní oblast (Lake District) považuje většina Angličanů za nejhezčí kout země. Nejsou sami. Ročně navštíví tuto oblast kopců a jezer, která leží na severozápadě Anglie, kousek od hranic se Skotskem, asi 16 až 18 miliónů turistů. Proto není zrovna ideální přijet sem v létě, kdy jsou všude davy lidí.

Článek

Lepší je přijet na podzim nebo na jaře. Když se potom přehoupnete přes některé z horských sedel a před vámi se rozevře údolí, zabrzděte auto, slezte z kola nebo se jen zastavte. Z údolí a po úbočí kopců budou nejspíš stoupat rozzářené chuchvalce mlhy. Úzká silnice lemovaná kamennými zídkami zmizí někde v nich. A na hráškově šťavnatém trávníku se zajiskří jinovatka nebo rosa.

Foto: Právo - Jana V. Bendová

Rozhlédnete se, nikde nikdo, jen na travnaté pastvině, s romantickou kulisou hor, se s největší pravděpodobností bude pást stádo ovcí. Údolím se ponese cinkání jejich zvonců a vy budete mít pocit, jako kdybyste se ocitli v některém z minulých století.

Nejvyšší kopec Anglie

Reklamní slogany cestovních kanceláří hlásají, že v Jezerní oblasti jsou největší anglická jezera, nejhlubší údolí a nejvyšší hory. Nepochybně. Leží tu přece nejvyšší hora Anglie, Scaffel Pike, vysoká 977 metrů.

V jednom průvodců jsem dokonce dočetla, že v jejím okolí můžu provozovat vysokohorskou turistiku. S těmi údolí a jezery je to podobné. Ale Jezerní oblast není o ohromujících číslech. Výmluvné je spíš to, že zdejší krajina a příroda inspirovala jednoho z nejslavnějších anglických básníků, Williama Wordswortha (1770-1850) k básním, které patří k vrcholům anglické romantické poezie. Dokonce zrodila takzvanou jezerní školu.

Tato oblast je vhodná pro vysokohorskou turistiku. Foto: Právo - Jana V. Bendová

Wordsworth, žádný rozervaný Karel Hynek Mácha

Wordsworth byl přesvědčený, že přírodou prostupuje duchovní síla. A pokud je s ní člověk v souladu, dostává jeho život nový rozměr. Váha na opium ve vitríně domku, kde je básníkovo muzeum (Dove Cottage), svědčí o tom, že se neinspiroval jen silou přírody. Stejně jako jeho romantičtí kolegové. O jeho smyslu pro jinou realitu svědčí také fakt, že si ve své době, kdy ho poezie nemohla uživit, dokázal vydělávat peníze třeba prodejem známek a kolků.

To mu spolu s dědictvím stačilo na docela spokojený a později víc než spokojený život (podrobnosti na www.wordsworth.org.uk a www.rydalmount.co.uk). Kdepak Wordsworth, to nebyl žádný rozervaný Karel Hynek Mácha.

Slunce, déšť i fičák

Skoro všechny stromy ze zdejších hor spotřebovali středověcí horníci, průmyslová revoluce a první světová válka. Kopce v Jezerní oblasti jsou holé. Když tu začne pršet a foukat vítr, můžete mít problém postavit si třeba stan. Studentka Markéta Polášková z Brna a její přítel o tom ví své. A to jim lidé s městečka Keswick ukázali hezké místo, kde nemuseli platit. „Pršelo, fičelo, no hrůza,“ říká Markéta. „Pak se druhý den najednou roztrhaly mraky a já uviděla nejkrásnější duhu svého života.“ I taková umí být Jezerní oblast.

Za hezkého počasí je možné sledovat pasoucí se stáda ovcí. Foto: Právo - Jana V. Bendová

Levně mezi smetánku

Markéta zaplatila za jízdenku na autobus z Prahy do Londýna a zpět 2000 Kč a zhruba 1000 Kč ji stál autobus do Jezerní oblasti (studenti na něj mohou mít až 30 % slevu). Za 2000 však můžete pořídit i levné letenky do Leedsu, odkud vyjde autobus levněji než z Londýna. Noc pod stanem stojí ve zdejších kempech s teplou vodou, sprchou i vařiči, kolem 15 liber. V Jezerní oblasti jsou ale také studentské hostely (15-20 liber) a penzióny (30-40 liber). Stejně jako zámečky typu Armathwaite Hall, kde přenocujete i za 200 liber.

Stánek s teplou výbavou pro vysokohorské túry. Foto: Právo - Jana V. Bendová

Lake District není úplně levná oblast. Fakt, že tu mají letní sídla hvězdy typu Stinga, Michelle Pfeifferové nebo Paula McCartneyho, je výmluvný. Malé české cestovky zajíždějí do Jezerní oblasti obvykle jen v rámci okruhu po Anglii (7-12 000 Kč) a pouze na den. „Ale není problém zorganizovat si cestu sám,“ říká Markéta Polášková.

„A když si sebou vezmete instantní polévky, kupujete tu jen balené vody, chleba a základní potraviny, přijde vás prodloužený víkend nebo i týden na 5 – 7000 korun.“ Tajemné balvany Castlerigg Stone Circle, mystický kruh druidských balvanů leží nad městečkem Keswick. Vědci odhadují jeho stáří na 4-5000 let a myslí si, že sloužil spíš jako kalendář, než jako místo určené pouze k náboženským rituálům.

Nárůžovělá mlha. Foto: Právo - Jana V. Bendová

„Co jste cítila?“ ptám se ženy, která seděla hodnou chvíli uprostřed kruhu 38 balvanů se zavřenýma očima. „Nic, jen klid a zimu od nohou,“ smála se. „Kdo tu chce hledat mystiku, najde jí. Ale největší atrakce je tu příroda sama,“ řekla a začala si fotit okolní kopce, které se pomalu začaly ztrácet v šeru a v narůžovělé mlze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám