Hlavní obsah

Zlatobýl – plevel nebo okrasa?

Novinky, N. Krempová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozkvétá v srpnu a svou zlatou barvou rozzáří každé zákoutí. Zlatobýl kanadský (Solidago canadensis) pochází ze Severní Ameriky. V Evropě se nejdříve pěstoval v zahradách, pak ale začal zplaňovat, takže se s ním setkáváme i ve volné přírodě – na okrajích lesů, rumištích a mnoha dalších místech od nížin až do podhůří. Proto ho leckdo považuje za plevel. Je však velmi půvabný a byla by škoda na něj zapomínat.

Článek

Zlatobýl roste v trsech a obvykle dorůstá do výšky kolem 150 cm. Vysoké tvrdé stonky jsou hustě olistěny úzkými kopinatými listy, které jsou úzké, zubaté a na rubu chupaté. Často poléhají, proto je lepší poskytnout jim oporu.

Květy jsou tvořeny rozkladitými latami, složenými z mnoha malých květních úborů. Obvodové samičí květy jsou jazykovité a jen o málo delší nežli vnitřní oboupohlavné trubkovité. Barvu mají žlutou. Odkvětlá květenství je třeba co nejdříve ostříhat, aby se rostlina nerozšířila i tam, kde ji nechceme mít, nebo dokonce za hranice zahrady – patří totiž k invazivním rostlinám.

Pěstování

Tato trvalka se pěstuje velice snadno. Miluje slunné stanoviště, snese však i slabě zastíněné místo a stačí jí běžná zahradní zemina. Zlatobýl vysazujeme na záhon na jaře nebo na podzim. Ve stejném období ho můžeme také množit dělením trsů. Škůdci zlatobýl nijak neobtěžují, z chorob ho občas napadá padlí. Výborně se hodí k řezu i k sušení.

Zajímavé odrůdy

Jednotlivé odrůdy zlatobýlu se liší zejména výškou, která se pohybuje od 30 do 180 cm. Například odrůda S. caesia je 80 cm vysoká; S. rugosa dorůstá do 150 cm.

Půvabná je S. canadensis ´Golden Baby´ - má velké množství žlutých květů a výborně se hodí do trvalkových záhonů. Je medonosná, vysoká 60 cm a kvete už v červnu.

Takhle brzy kvete také trpasličí příbuzný vysoké rodiny zlatobýlů - Solidago cutleri. Je vysoký jen do 25 cm, lze ho vysadit na skalky, do nižších trvalkových výsadeb či na okraje záhonů. Prospívá na slunečném stanovišti v propustné zahradní zemině. Stejně jako jeho vyšší příbuzní přezimuje bez problémů.

Víte že...
…koupele s přidáním zlatobýlu zlepšují činnost ochablých svalů? Pomáhají po úrazech, dříve se používaly i po obrně. Koupele je nutno opakovat každý třetí den po dobu jednoho měsíce.…dnes se zlatobýl přidává do léků proti stařecké skleróze?…močopudný účinek se zvýší, když zlatobýl vyluhujete ve víně? Hrst nakrájeného zlatobýlu zalijte vínem a nechte několik dní stát. Pak sceďte a užívejte lžíci několikrát denně.

Reklama

Související články

Bylinky na zahradě

Klasické bylinky našich babiček jsou skromné, báječně voní a hezky kvetou. Zkuste je letos vysadit netradičně: třeba spolu s trvalkami na kamenné zídce.

Výběr článků

Načítám