Hlavní obsah

Závěsné koše

Novinky, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osaďte také závěsné košíky a pověste si je do skleníku, zimní zahrady nebo na krytou verandu.

Foto: Thinkstock

Ilustrační foto

Článek

Koš zavěste přibližně do výše hlavy, jen tak na něj dobře uvidíte. Jak ho ale osadit, abyste se jím mohli doopravdy kochat?

1) Závěsný koš vyložte materiálem ze slisovaných kokosových vláken nebo rašeliníkem a třetinu dna pokryjte igelitem. Nejdřív do něj ale na několika místech udělejte otvory kvůli odtoku přebytečné vody.

2) Po celém obvodu prostřihněte několikrát koš v pravidelných odstupech ve výšce těsně nad igelitem do tvaru kříže. Dovnitř nasypte vrstvu štěrku a na ni pěstební substrát s pomalu se uvolňujícím hnojivem.

3) Připravené rostliny zalijte a vyjměte je ze sadbovačů. Kvůli ochraně obalte každou rostlinu igelitem nebo novinami a prostrčte je po jedné prostřiženými otvory zevnitř koše ven.

Foto: Thinkstock

Ilustrační foto

4) Kořeny prostrčených rostlin zasypte další vrstvou substrátu a pak osaďte zbytek koše. S výsadbou postupujte od středu k okrajům, přičemž nejvyšší rostliny by měly být uprostřed a převislé na krajích.

5) Rostliny ve středu zasaďte přímo, na okrajích mírně šikmo, směrem ven. Všechny vysazené rostliny obsypte zbylou zeminou, mírně je do ní vtlačte a celý koš zalijte.

6) Povrch substrátu můžete pokrýt štěrkem, kterým bude bránit odparu vody. Osazený koš zalévejte denně a pravidelně odstraňujte odkvetlá květenství.

Tipy k výsadbě

Koš můžete osázet také bylinkami nebo jejich kombinací s ozdobnými rostlinami. K vhodným patří například pažitka, lichořeřišnice, měsíček, petržel, šalvěj, saturejka nebo mateřídouška. Bylinky vysázejte na husto, protože je budete zastřihávat.

Nejdříve koš zavěste za sklo, rostliny rychleji zakoření a začnou růst, s jejich otužováním začněte na konci dubna.

Reklama

Související články

Řez jádrovin

Jelikož jabloně a hrušně patří mezi nejčastěji pěstované ovocné stromy, zaslouží si více pozornosti i po stránce řezu. Každoroční prořez koruny přinese nejen...

Je nejvyšší čas pro založení trávníku

Hustý a sytě zelený trávník si přejí všichni. Tráva sice roste sama, ale stává se, že nám doslova zmizí před očima. Proto bychom měli trávníku věnovat...

Výběr článků

Načítám