Hlavní obsah

Růžová barva dodá zahradě pohádkový nádech

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květiny v barvě růženínu a cukrové vaty vnášejí do letních záhonů příjemnou změnu k tradičním ohnivým tónům. Přidejte ještě pár růžových doplňků a vaší zahradě neodolá ani princezna.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jemné jako vánek. Něžné krásenky zpeřené (Cosmos bipinnatus) kvetou dlouho a bohatě. Motýli se k nim rádi vracejí pro nektar.

Článek

Příroda sladila růžovou barvu se šťavnatou zelení tak znamenitě, že zahradě sluší i ve větším množství.

Jen si představte změť pastelově růžových slézů, ostálek a zahradních floxů překlenutou voňavým hrachorem s růžemi! Nezní to přímo pohádkově?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Srdce zahrady. Záhony jako z pohádky určují atmosféru celé zahrady. Ta se díky růžovým květinám nese v romantickém duchu.

Pokud toužíte spíš po moderním záhonu, třeba u domku ve městě, zvolte raději výsadbu v pravidelných ostrůvcích a sáhněte klidně po křiklavějším odstínu korálovém či fuchsiovém.

Půvabné dvojice

Parádní dvojku spolu tvoří svítivě růžové kaktusovité jiřinky (Dahlia) a bezmála metr vysoká zavinutka (Monarda) Beauty of Cobham, která nese podobně střapatá, ale světlejší květenství. Nejlépe je jim na plném slunci.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ve dvou patrech. Se střapatými hlavičkami jiřinek a zavinutek (Monarda) je na záhoně pořádně veselo.

Ve stejných podmínkách se daří také sasankovkám (Anemone x hybrida), jejichž křehký půvab miskovitých květů vyniká vedle statných, nezřídka dvoumetrových sadců nachových (Eupatorium purpureum) s květenstvími připomínajícími červánkové obláčky.

Obě trvalky vykvétají v polovině léta a během vegetace vyžadují dostatek vláhy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Harmonické ladění. Sasankovky (Anemone x hybrida) a sadec nachový (Eupatorium purpureum) kvetou sice až v druhé půlce léta, ale už teď se na ně můžete těšit.

Dva odstíny v jednom květu

Touhle předností oslňují některé oblíbené zahradní floxy neboli plamenky latnaté (Phlox paniculata), jejichž vůni odolá jen málokdo.

K nejkrásnějším patří např. kultivary Bright Eyes či Eva Cullum. Růžovými přechody se pyšní také mnoho hvozdíků (Dianthus) a květy černuchy damašské (Nigella damascena), letničky, kterou když do zahrady vysejete, tak o ni už nikdy nepřijdete. Musíte ji ovšem nechat vysemenit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Růžová klasika. Plamenky neboli zahradní floxy (Phlox paniculata) se dožívají vysokého věku. Hýčkejte si je a odmění vás jedinečnou vůní.

Romantické duše potěší pohled na jednoleté krásenky (Cosmos bipinnatus). Ta nejkurióznější ze série Sea Shells má jazykovité květy jakoby stočené do ruličky. Jejich vnější strana je světle růžová, vnitřní o několik odstínů tmavší.

Ve znamení pohody 

Na čerstvém vzduchu chutná nejlépe. Láskyplně prostřený stůl s porcelánem v růžové barvě vykouzlí na balkóně nebo na oblíbeném odpočívadle v zahradě poetické zátiší.

I když máte rozkvetlý záhon na dosah, kytička, klidně docela malinká, nasbíraná po cestě z kuchyně, by na stolku neměla nikdy chybět. Můžete ji narychlo vložit třeba do hrnku, o to hezčí bude výsledek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Letní radosti. U láskyplně prostřeného stolku si budete připadat jako ve snu. Kytičku v hrnku obohacují růžové sluncovky (Eschscholzia californica).

Ještě příjemnější letní pohodu navodí měkké polštáře k sezení a drobné dekorace k zavěšení na větev či opěradlo židle. Takové srdíčko zvládnete z kousku růžové látky ušít během chvilky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám