Hlavní obsah

První květy na zahradě

Novinky, L. Horeličanová, časopis Flóra na zahradě

Kromě klasických prvosenek bezlodyžných a všeobecně známých petrklíčů se stále častěji objevují na našich zahradách i hybridní prvosenky. Tváří se sice jako novinky, ale pěstovaly je už naše babičky – jen se na ně trochu zapomnělo. Ale dnes si zase užívají zájmu zahradnické veřejnosti.

Článek

Prvosenky jsou všeobecně známé rostliny, ale málokdo zná všech jejích 425 druhů a tisíce hybridů. Velmi zajímavá je právě prvosenka lysá (Primula auriculata), která volně roste v horských oblastech Evropy. Najdeme ji ve vyšších polohách, kde jí pro růst stačí jen štěrbiny ve vápencových skalách. Šlechtitelé zkřížili tento chráněný druh s prvosenkou srstnatou (Primula hirsuta), čímž vznikl další zajímavý hybrid prvosenky (Primula x pubescens). Na trhu se objevila široká nabídka dalších odrůd. Jejich barevná škála je téměř neomezená, vedle jednobarevných a dvoubarevných odrůd se objevily i odrůdy stříkané, plnokvěté, ojíněné a různé další typy vybarvení. Některé odrůdy mají dokonce velké květní lůžko tmavé barvy, které postupně přechází do různých barev okvětních lístků. Od tradičních primulek, které běžně na zahradách pěstujeme, se liší nejen barvou květu, ale i jeho tvarem, který je větší a plochý.

"Majrorie"

Pestrá kolekce barev

Prvosenky lysé, v zahradnické hantýrce zvané krátce aurikuly, jsou stálezelené rostliny s pevnými našedlými listy a bílým okrajem. Jejich povrch kryje vosková vrstvička nebo jemné chloupky, které rostliny chrání před silným slunečním zářením. Také tyto prvosenky se dělí do několika skupin. Alpinské mají barvu okvětních plátků ve výrazném kontrastu se zbarvením středu – nejlépe se jim daří ve skalkách. Ozdobné, často nazývané i výstavní, jsou jakoby poprášené jemným práškem, na pěstování jsou daleko náročnější. Běžně se prakticky nepěstují, ale můžete je vidět na výstavách květin. Záhonové aurikuly mají mohutnější vzrůst, jsou nenáročné a často mají vonné květy. Velmi pěkně vypadají ve venkovských zahradách.

"Bolero"

Kde jsou doma

Jejich domovem jsou místa s drsnými klimatickými podmínkami. Přes zimu mají období klidu, během kterého je před vymrznutím chrání mohutná sněhová pokrývka. Na jaře je voda z tání sněhu probudí k rychlému růstu, protože rostliny mají na rozmnožení jen několik týdnů krátkého horského léta. Jejich růst ovlivňuje i další významný činitel – silné sluneční záření. V těchto podmínkách rostou oba původní botanické druhy, ze kterých vznikla Primula x pubescens. Postupným šlechtěním se sice jejich nároky trochu pozměnily, ale základní požadavky zůstávají stejné.

"Greta"

Nezapomeňte!

Půda bohatá na vápník je druhým důležitým faktorem; půda musí být bohatá i na humus, vlhká, ale dobře propustná.

Dostatek vláhy potřebuje tato prvosenka především na jaře, proto ji musíme za suchých let v tomto období zalévat.

Na jednom místě vydrží velmi dlouho, není potřeba ji přesazovat, ale pravidelně jí přisypeme čerstvý substrát.

Nejlépe se jí daří ve skalce, ale lze ji pěstovat i v květináči třeba na balkoně. Po odkvětu je dobře přesadit ji do volné půdy. Prvosenka lysá kvete od března do června.

Rozmnožuje se několika způsoby. Některé odrůdy vytvářejí po odkvětu výběžky s mladými rostlinkami, které velmi rychle zakoření. Jiné typy se rozmnožují dělením. Po několika letech pěstování se vytvoří bohatá listová růžice, kterou můžeme po odkvětu opatrně rozdělit a nové rostliny zasadit na jiné místo.

"Silverway"

Reklama

Výběr článků

Načítám