Hlavní obsah

Proměňte balkón v oázu plnou barev

Právo, Adéla Taitlová

Jižně orientované balkóny, kam slunce svítí od rána až do večera, navozují pohodovou atmosféru letních prázdnin. Díky teplu a velkému množství světla se zde daří nejen pestrobarevným květinám, ale i rostlinám, na kterých si labužnicky pochutnáte. Se stejným repertoárem zeleně uspějete i na balkónech směřujících k západu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Luxusní podívaná. Zábradlí zmizelo pod záplavou rudých muškátů a zaručeně se v nich utopí i množství uchvácených pohledů.

Článek

Dlouhé a přebohaté kvetení je to, co muškáty, sporýše, sanvitálky či petúnie s lobelkami a gazániemi umějí nejlíp.

Když k nim připočtete ještě další letničky včetně jednoletých trav, které lze v truhlících rovněž využít, otevře se před vámi tisíc možností, jak na balkóně uspořádat velkolepou show trvající až do prvního mrazu.

Pohrávat si můžete se sytými či pastelovými odstíny, s tvary i různou velikostí květů, které jednou připomínají hlásné trouby, podruhé zase hejno střapatých motýlků.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nestárnoucí tradice. Velkokvěté muškáty doprovázejí keříky vínových kopřivěnek (Coleus), které se pravidelným zaštipováním krásně zahustily.

Gazánie, královna slunce

Velké kopretinové úbory v odstínech žhavějších než zapadající slunce dávají tušit, že gazánie (Gazania) pochází z tropické jižní Afriky. Nápadná jednoletka zbožňuje výhřevné místo na plném slunci.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Exotické gazánie. Nízké letničky si potrpí na slunce a teplo. Při dešti a zakaboněném počasí zůstávají úbory zavřené.

Pěstovat ji jinde nemá smysl, protože ve stínu (ani při zakaboněném počasí) se vůbec nenamáhá s otevřením květů. Dopřejte jí propustný substrát a občasné přihnojení. Se zálivkou to ani v letním parnu nepřehánějte. V sušších podmínkách a při pravidelném vyštipování uvadlých květů nasazuje více poupat.

Mini svět vůní a chutí

Dojít si pro jahodu do ranního müsli nebo pro hrst koktejlových rajčátek a bazalky k přípravě lehkého oběda patří k požitkům, které si nemusíte odpírat ani ve městě. Osluněné balkóny skýtají ideální podmínky pro pěstování drobných druhů zeleniny, ovoce a bylinek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásné a voňavé bylinky. Na balkoně rozvinou chuť a aroma líp než na parapetu v kuchyni.

V nádobách si dokonce můžete založit miniaturní sad ze zakrslých odrůd ovocných stromků. Skvělé jsou saláty česáčky, které se sklízejí postupně. Extra místo pro rostliny zajistí květinové žebříky, stojany a police. Chemie má na jedlou zahrádku samozřejmě vstup přísně zakázán!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vitamíny z květináče. Třešňová rajčátka se pěstují snadno a vypadají stejně dobře jako balkonové květiny.

Duo s nádechem Středomoří

V terakotovém květináči si klidně žije stálezelený, ale k mrazu choulostivý olivovník evropský (Olea europaea). Pod nosem mu voní parfém namíchaný z levandule, citronového tymiánu (Thymus citriodorus) a rozmarýnu, který své výhony spouští přes okraj nádoby.

V truhlíku tuto chutnou bylinku nahradí muškáty s aromatickými listy. Střed truhlíku zaujímá stříbřitě olistěná svatolina (Santolina chamaecyparissus), doprovázená po bocích levandulí a zpředu tymiánem. Střídmá zálivka jim prospívá.

Návrh na úpravu balkónu

Balkón, kam se opírá slunce celý den, nedovoluje příliš dlouhý pobyt venku bez rizika spálení kůže. Lehká konstrukce pergoly je skvělým řešením, jak odclonit úpalové paprsky, aniž by se místo proměnilo v chladnou jeskyni. Zelenou střechu postupně splétá popínavá akébie pětičetná (Akebia quinata).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před proměnou. Senzační pergola neslouží svému účelu. Sluncem zalitý balkon volá po barevné vzpruze.

Z opačné strany jí spěchá na pomoc sice jednoletá, zato bohatě kvetoucí smatavka (Thunbergia alata) neboli černooká Zuzana, jejíž žlutou barvu kopírují nenáročné a odolné sanvitálky (Sanvitalia speciosa).

Z truhlíku na zábradlí uprostřed spouští své dlouhé výhony exotická mandevila (Mandevilla sanderi), která dobře přezimuje v mrazuprosté místnosti.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Po proměně. Venkovní oáza nabízí slunce pro barevné květopády i možnost odpočinku v lehkém stínu pod střechou z listů akébie.

O prostor v truhlících na okrajích se dělí rudokvěté sporýše (Verbena) spolu s krásenkami (Cosmos atrosanguineus), které po akébii přebírají štafetu v šíření čokoládového aroma.

Hvězda návrhu - Akébie pětičetná

Šplhá do výšky a šířky okolo 6 až 10 m, má svěže zelené listy, které v našich podmínkách na zimu zpravidla opadávají, a od dubna do května ji zdobí purpurové květy vonící po čokoládě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Silnými výhony bez problémů ovíjí dráty, dřevěné treláže i kůly. Roste bujně, není však tak agresivní jako třeba vistárie.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám