Hlavní obsah

Probuďte květy ze zimního spánku

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť je venku pod nulou a za oknem poletují sněhové vločky, v bytě už se krášlí vázy s větvičkami barevných květů. Ovšem jen za předpokladu, že je včas přineseme ze zahrady a probudíme ze zimního spánku. Poradíme vám, jak na to.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zlatice (Forsythia) se do květu probouzí velmi rychle a spolehlivě. Nejlépe vypadá ve větším množství.

Článek

Správný výběr

Rychlením povzbuzujeme odříznuté větvičky k tomu, aby kvetly dříve než za normálních okolností. Techniku rychlení v zimě uplatníme prakticky u každého na jaře kvetoucího keře či stromu. Čím dříve dřevina přirozeně rozkvétá, tím spolehlivějších výsledků dosáhneme.

Kromě tradičních třešňových snítek si kdykoli v průběhu zimy můžeme ze zahrady přinést větvičky zlatice alias forzýtie, kdoulovce (Chaenomeles), dřínu (Cornus mas), meruňky, mandloně, slivoně, sakury, meruzalky (Ribes), vrby jívy nebo třeba šácholanu (Magnolia), vilínu (Hamamelis) či jasmínu (Jasminum nudiflorum).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nádherně rozkvetlý kdoulovec (Chaenomeles) zdůrazní jednoduché linie vázy z matného skla.

Načasování

Největší šanci na úspěch mají rostliny, které prošly několikatýdenní periodou chladu. I když větvičky z různých dřevin odebereme ve stejnou dobu, neznamená to, že se u nich květy rozvijí stejně. Záleží především na teplotě, vlhkosti, době odběru, přirozené době rozkvětu a typu dřeviny. Snáze se probouzejí mladé výhony z keřů než starší větve ze stromu.

Rostliny k výkvětu potřebují zpravidla 1 až 4 týdny. Nejrychleji se objevují huňaté kočičky vrby jívy, vesele žluté květy dřínu obecného, zlatice a jasmínu. Na třešňové a jabloňové květy si počkáme nejdéle.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Něžně růžové květy mandloně nízké (Prunus tenella) se hodí do aranží inspirovaných Dálným východem.

Odběr výhonů

Výhony odstřihneme zahradnickými nůžkami, přičemž počítáme s tím, že je ještě několikrát zkrátíme. Vybereme zdravé větve s mnoha květními pupeny, které jsou na rozdíl od listových buclatější.

Užší, zašpičatělé listové pupeny můžeme klidně všechny odstranit. Vyplatí se odebrat více výhonů pro případ, že by některé nevykvetly. Dáváme přitom pozor, abychom keř či strom neporanili nebo neponičili jeho tvar.

Čistý řez

Pokud mrzne, necháme větvičky několik hodin rozležet. Pak ostrým desinfikovaným nožíkem provedeme řez. Buď šikmý anebo středový, dlouhý alespoň 10 cm. Není pravda, že se konce drtí kladívkem, aby lépe přijímaly vodu. Rostlinná pletiva bychom tím jen poničili, navíc voda ve váze se rychleji znečistí, což vede k nárůstu bakterií.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Holé větvičky vrby jívy (Salix caprea) zkrášlené sametovými jehnědami vynikají v obyčejných skleněných lékovkách s mašlemi.

Startovací procedura

Následně po řezu ponoříme celé větve do teplé, nikoli horké vody, třeba do vany nebo škopku a necháme je přes noc důkladně nasáknout. Pak větve vložíme do vázy a umístíme na chladné, dobře osvětlené místo, abychom zabránili příliš rychlému nebo nedokonalému rozvití květů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Žluté kvítky dřínu obecného (Cornus mas) vnášejí do bytu slunečnou náladu. Objevují se ještě před listy.

Udržení kondice

Příliš suchý vzduch způsobuje zasychání pupenů. V případě potřeby větve občas mlžíme. Vodu pravidelně vyměňujeme a konce výhonů udržujeme čerstvé zkracováním pomocí ostrého nožíku. Teprve až se květní pupeny zabarví, přeneseme vázu do teplého pokoje. Nepotrvá dlouho a větvičky rozkvetou do krásy.

Atraktivní uspořádání

S rozkvetlými větvemi do bytu vstupuje kousek jara. Jemná pastelová barevnost keramických váz se k nim velmi dobře hodí, stejně jako průsvitné čiré nebo obarvené sklo.

Kouzlo magnoliového květu či nápadně vybarvené snítky kdoulovce nejlépe vynikne v jednoduché váze, zatímco bohatě kvetoucí zlatici můžeme ledabyle šoupnout do konve na zalévání, aniž by ztratila svůj půvab. Velice efektně působí sbírka váz s jedním, ale i více druhy dřevin zkombinovaných s čerstvě zelenými větévkami bříz a vrb.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pár zelených výhonků jasmínu nahokvětého (Jasminum nudiflorum) s kontrastně žlutými květy vykouzlí půvabné sváteční zátiší.

Dlouhá životnost

Bez čerstvé vody to nejde. Pakliže ji budeme denně měnit, není výživa pro řezané květiny, která omezuje rozvoj nežádoucích mikrobů ve vodě, nutná. Konce výhonů i nadále obnovujeme řezem.

Větve udržujeme co nejdále od sálavého tepla a přímých slunečních paprsků. Když vázu každý den na noc přestěhujeme do chladné předsíně nebo ložnice, budou nás květy těšit ještě o něco déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám