Hlavní obsah

Ozdobou patnáctileté zahrady se staly záhony plné okrasných květin

Novinky, nes

Rodina paní Věry bydlí už 16 let v rodinném domku v obci na východ od Prahy. Když se přistěhovali, bylo všude v okolí jen pole. Naše čtenářka je však nadšená zahrádkářka, takže krok za krokem okolí domova zvelebila. Snímky zahrady, o niž se tak ráda stará, nám poslala.

Foto: Archiv čtenářky (7x)

Růže a levandule patří k nejoblíbenějším květinám majitelky.

Článek

„Mám ráda všechny květiny, hlavně růže, levandule a vysoké floxy. V těchto dnech vysazuji velké množství cibulí tulipánů a narcisů, aby zahrada na jaře trochu připomínala Holandsko,“ plánuje čtenářka.

Věru trápí, že u nich na zahradě cibule tulipánů a narcisů dlouho nevydrží, a tak je musí každý rok znovu dosazovat. Vinu přičítá tzv. narcisové mouše, o níž se domnívá, že jí cibule napadá.

„Správně by se měly cibuloviny ze země po zežloutnutí listů vyndávat a na podzim ty zdravé opět vysazovat, ale já je nevyndávám, protože na jejich místech již kvetou jiné květiny, většinou letničky,“ vysvětluje Věra.

Foto: Archiv čtenářky

Takto vypadá zahrada čtenářky na jaře, kdy vykvetou cibuloviny.

Druhým problémem, s nímž se potýká, je černé padlí na listech jejích oblíbených růží. Používání chemických přípravků se však brání, a tak odstraňuje pouze napadené lístky.

Foto: Archiv čtenářky

Nádherné červené růže patří k přirozeným ozdobám zahrady.

V počátcích budování zahrady se na záhonech s okrasnými květinami objevovalo také velké množství plevele. Postupně, jak rostl počet cíleně pěstovaných rostlin, množství těch nežádoucích se přirozeně snížilo na tolerovatelnou úroveň.

V minulém roce objevila čtenářka heucheru, česky dlužichu. Je to mrazuvzdorná rostlina, která zdobí zahradu po celý rok svými červenými nebo jasně zelenými listy.

Foto: Archiv čtenářky

Fialovou barvou zaujmou hned na první pohled listy dlužich.

Část zahrady vyhradila čtenářka pro jemné růžové kvítky vřesu. „Půda na pozemku je písčitá, tak jsem ji v této části vylepšila silnou vrstvou rašeliny a zatím se kyselomilným rostlinám daří,” podotýká Věra.

Foto: Archiv čtenářky

Hezkou kombinaci barev vytváří růžové růže, před něž jsou zasázené levandule.

Další nepřehlédnutelnou chloubou zahrady je 15 let starý trávník, o nějž se majitelé pravidelně starají.

Kolik je s ním práce, popisuje paní Věra takto: „Každý rok odstraňujeme starou trávu pomocí vertikutátoru, několikrát do roka trávník hnojíme a často zaléváme, protože písčitá půda rychle vysychá.”

Foto: Archiv čtenářky

Nemalou část zahrady sice zabírá bazén, stále jí ale příjemným způsobem vládne zeleň trávníku, křovin a stromů.

Majitelka zahrady pěstuje rovněž několik druhů užitkových rostlin a keřů. Když se ona či někdo z rodiny prochází po zahradě, má možnost si tu zobnout rybízu, tu ostružin, malin, angreštu, sehnout se pro lesní jahodu, anebo si natrhat višně, případně broskve.

Foto: Archiv čtenářky

Hezkou kulisu vytváří žlutým růžím rozkvetlý keř vajgélie.

Závěrečnými slovy svého dopisu se paní Věra shoduje s mnoha dalšími čtenáři, kteří také propadli kouzlu zahradničení: „Zahrada znamená nikdy nekončící práci, ale výsledek stojí za to."

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám