Hlavní obsah

OBRAZEM: Smutný podzim probarví chryzantémy

Právo, Jiří Antal

Chryzantémy neboli listopadky jsou u nás považovány především za dušičkové květiny. V posledních letech se ale čím dál více uplatňují i jako dekorace v nádobách na terasách. Řezané květy bývají zase součástí dárkových aranžmá.

Foto: Jiří Antal, Právo

I pozdní podzim dokáže uhranout svou barevnou krásou. Chrysanthemum hybridum, skupina Multiflora.

Článek

Největší tradici mají tyto krásné květiny v Japonsku a v Číně. Japonci pokládají chryzantému za symbol lidské dokonalosti. Ve znaku ji měli japonští císaři. Její vyobrazení se objevuje ve vzorech látek, na porcelánu i dalších předmětech. Z květů chryzantém Japonci připravují čaj nebo víno, z mladých výhonků zase saláty.

Chryzantémy jsou také nazývány rostlinami krátkého dne a u nás jsou to typické dušičkové květiny, možná proto mají trochu posmutnělý nádech, ale nezaslouženě.

.: Chrysanthemum hybridum HELA, skupina Multiflora, VÚKOZ Průhonice. foto: Právo/Jiří Antal

Pro Číňany je chryzantéma jednou z rostlin, která symbolizuje štěstí. Název chryzantéma je řeckého původu a znamená zlatá květina.

Do Evropy se první chryzantémy dostaly až na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století. Brzy se začalo i tady s jejich šlechtěním a nenechala na sebe dlouho čekat ani první výstava. Ta se konala roku 1829 v anglickém Norwichi.

.: Chrysanthemum hybridum HANA ze skupiny Multiflora, VÚKOZ Průhonice. foto: Právo/Jiří Antal

Chryzantémy řadí botanici do čeledi hvězdicovitých (Asteraceae). Pěstitelům stačí jejich dělení na velkokvěté a drobnokvěté.

Dále je dělíme na:

  • zimovzdorné, které můžeme bez problémů pěstovat jako trvalky v zahradě,
  • odrůdy, které vyžadují zimování sice chladné, ale bez mrazu,
  • odrůdy, které se pěstují ve sklenících při tzv. řízené kultuře.

Chryzantémy jsou rostlinami krátkého dne. To znamená, že květy se tvoří až tehdy, kdy se délka dne začne zkracovat.

.: Kultivar Hanenburg. foto: Právo/Jiří Antal

Některé odrůdy by při běžném pěstování kvetly až od konce října do prosince, což v našich klimatických podmínkách nepřipadá v úvahu. Odrůd existují tisíce, řadí se do mnoha skupin podle tvaru úboru a výšky rostlin.

Šlapanické chryzantémy získaly světový věhlas

Největším šlechtitelem chryzantém u nás byl Jan Dvořák ze Šlapanic. Vyšlechtil stovky odrůd a získal mezinárodní uznání.

.: Chryzantéma ze skupiny Multiflora několik let pěstovaná na záhoně. foto: Právo/Jiří Antal

Jeho odrůdy uznávali i Číňané a Japonci. Mnozí znají jeho Šlapanické růžové pírko, Šlapanickou Aničku, Šlapanickou Markétu, Šlapanickou Elišku, za kterou získal dvě zlaté medaile na Floře v Olomouci, a mnoho dalších odrůd. S jeho smrtí před dvěma lety však přišla zahradnická veřejnost i o většinu Dvořákových odrůd.

Pěstování

Zahradní chryzantémy pěstujeme společně s ostatními trvalkami v půdě dostatečně propustné a zásobené živinami. Záhon před výsadbou sazenic vyhnojíme kvalitním kompostem a můžeme přidat i trochu vyzrálého hnoje.

.: Chrysanthemum hybridum BELA ze skupiny Multiflora vyšlechtěná ve VÚKOZ v Průhonicích. foto: Právo/Jiří Antal

Během vegetace dbáme na vydatnou zálivku a pravidelné přihnojování. K zálivce používáme vodu, která není příliš studená. Voda přímo ze studny je nevhodná. Pokud je vody příliš, můžeme rostlinám uškodit. Přemokřené půdy těmto rostlinám nevyhovují.

Zkušení pěstitelé, kteří chtějí mít pěkné a silné rostliny, je během vegetace zaštipují a také vyštipují postranní výhony, dokud se na vrcholu neobjeví poupata. Jestliže rostliny pěstujeme na jeden nebo dva květy, musíme ostatní poupata vylámat.

Množení
Zahradní chryzantémy můžeme rozmnožovat na jaře řízkováním, vytrvalé odrůdy také dělením trsů.
Vrcholové bylinné řízky celkem dobře koření. Odebíráme je z přezimovaných rostlin na jaře. Mají mít přibližně 3 až 6 cm a 2 až 3 listy.
Zapichujeme je do směsi rašeliny a perlitu a zakryjeme fólií. Optimální teplota je kolem 16 stupňů Celsia.
Vhodné je ošetřit konce řízků stimulátorem.
Mladé rostlinky pak přesadíme a umístíme na světlé, ale před přímým sluncem chráněné místo. Jakmile začnou růst, což může trvat asi měsíc a půl, můžeme je již umístit do skleníku.

Choroby a škůdci

Nejčastějšími škůdci chryzantém jsou mšice. S těmi si snadno poradí příslušné postřiky. Škodit mohou také třásněnky a svilušky.

Poupata ohrožují škvoři. Ty chytáme do květináčů, které umístíme na hůlky dnem vzhůru ve výši květů. Do květináčů vtlačíme dřevitou vlnu. Na mladých rostlinách zase mohou napáchat velké škody slimáci.

.: Množstvím květních úborů a pevnou strukturou keře nadchne kultivar Branmallow. foto: Právo/Jiří Antal

Z chorob jsou nejnebezpečnější virózy. Nelze je nijak léčit, proto rostliny musíme zlikvidovat. Mohou se objevit i houbové choroby - mj. hniloby kořenů nebo černání stonků.

Řezané chryzantémy ve váze
Před vložením stonků do vázy odstraníme listy, které by byly ponořené. Jestliže květ jeví známky vadnutí, silněji zkrátíme stonek. Konec stonku můžeme na chvíli ponořit i do horké vody, která pomůže obnovit průchodnost vodivých cév.
Řezané květiny ve váze umístíme na světlé místo poblíž okna.
Květy ve váze vydrží dva až tři týdny, v chladnější místnosti i déle.

Jak na chryzantému v květináči

Tyto rostliny tvoří kompaktní kulovité keříčky. Zasadíme-li je do záhonu k přezimování, po odkvětu je jen lehce sestřihneme a přisypeme k nim dostatek lehkého, kyprého kompostu, případně ještě přikryjeme větvemi chvojí.

Na jaře vyhrabeme, výhony hlouběji seřízneme a přihnojíme. Maličké chryzantémy, které se často v květinářstvích prodávají, po vysazení překvapí svojí výškou. Jsou totiž ošetřeny růstovým zpomalovačem a v následujícím roce svoji výšku zmnohonásobí.

Reklama

Související témata:

Související články

Neobyčejné afrikány do zahrádky

Afrikány jsou určitě nejznámějšími letničkami. Jsou oblíbené, a zároveň i opovrhované. Jejich pěstování je opravdu jednoduché až banální. Ze semen je vypěstuje...

Zahradám v létě vládnou lilie

Lilie jsou elegantními a nepřehlédnutelnými kráskami letní zahrady. Zaujmou barvou, tvarem květů, výškou, některé i vůní. Existuje neuvěřitelné množství jejich...

Jak se v létě starat o růže

Vrcholné léto je tu a právě v tuto dobu růže potřebují naši pozornost, aby nás v příštím roce znovu mohly uchvátit svou krásou. Až na několik málo...

Výběr článků

Načítám