Hlavní obsah

Neobyčejné afrikány do zahrádky

Právo, Jiří Antal

Afrikány jsou určitě nejznámějšími letničkami. Jsou oblíbené, a zároveň i opovrhované. Jejich pěstování je opravdu jednoduché až banální. Ze semen je vypěstuje úplně každý a výsledek je zaručený.

Foto: Jiří Antal, Právo

Kultivar Durango Flame. Má mahagonově hnědé květy s oranžovým okrajem. Košaté rostliny jsou 25 až 30 cm vysoké, květní úbory mají pěticentimetrovou velikost.

Článek

Tak úplně obyčejné ovšem zase nejsou. Stačí se porozhlédnout mezi novinkami. Šlechtitelé se starají, aby nám tyto letničky nezevšedněly. Každoročně můžeme vidět novinky třeba na přehlídce letniček u firmy Petunia Černý v Jaroměři.

Odkud přišly

Lidové jméno afrikán je trochu matoucí, protože rostliny nepocházejí z Afriky, ale jejich domovinou je Střední Amerika, především Mexiko a Guatemala. Do Evropy se dostaly ve druhé polovině osmnáctého století.

.: Bonanza Bolero. Atraktivní barevná kombinace. foto: Právo/Jiří Antal

Od té doby se staly snad nejspolehlivější letničkou. Pěstuje se několik stovek, možná dokonce tisícovek odrůd, lišících se velikostí, tvarem a barvou úborů, výškou. Některým lidem vadí zvláštní, pro afrikány typické aroma. I to se však podařilo u některých odrůd odstranit.

Tři druhy

Afrikán se správně botanicky jmenuje aksamitník. Jeho vědecké jméno Tagetes je odvozeno od etruského boha Tagesa, který měl podobu hezkého chlapce. Pěstují se odrůdy odvozené od tří botanických druhů.

Aksamitník jemnolistý (Tagetes tenuifolia)

je oproti zbývajícím dvěma druhům drobnější, má jemné olistění i drobnější úbory. Ty bývají zpravidla jednoduché, ale o to jich na jedné rostlině rozkvétá více. Někdy jich bývá až několik set během vegetace. Tento druh se využívá v kombinovaných letničkových výsadbách a sesazovaných truhlících, jako výplň skalek, do obrub záhonů apod.

.: Tagetes T. Lulu. Jemnolistá odrůda, dorůstá do výšky 30 cm. foto: Právo/Jiří Antal

Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula)

je nejčastěji pěstovaným druhem. Většinou se pěstují rostliny 20 až 30 cm vysoké. Nabízí pestrou paletu kultivarů od čistě žlutých přes oranžové až k téměř červeným a dvoubarevným. Afrikány tohoto druhu mají široké uplatnění na záhonech i v truhlících.

.: Tagetes patula Spry Boy. Odrůdy řady Boy jsou asi 20 cm vysoké a bohatě kvetou. Jsou vysoce odolné. foto: Právo/Jiří Antal

Aksamitník vzpřímený (Tagetes erecta)

Dorůstá výšky přes 50 cm. Pěstují se výhradně kultivary s velkými, plnými úbory. Hodí se nejen do vyšších letničkových výsadeb, ale pro svoji výšku a mohutnost úborů také k řezu. Ve váze vydrží poměrně dlouho.

Mezi odrůdami odvozenými od tohoto druhu se před lety objevil smetanově bílý kultivar Vanilla. Byl prvním afrikánem bez typického aroma. Tato odrůda získala cenu Novitas Olomucensis, která se uděluje u příležitosti konání tradiční výstavy Flora v Olomouci zvláště zdařilým novinkám.

.: Aksamitník vzpřímený, kultivar Vanila. První afrikán vypěstovaný bez typického aroma, které ne všem lidem vyhovuje. foto: Právo/Jiří Antal

Nároky na pěstování

Afrikánům se daří nejlépe na světlém a slunném stanovišti. Pokud jej však nemáme, lze je celkem úspěšně pěstovat i v polostínu. Rostou dobře v každé půdě. Dobře snášejí sucho i krátkodobé přemokření. Sazenice bývají v prodeji, ale velmi snadno si je vypěstujeme z černých úzkých nažek. Sazenice si předpěstujeme a vysadíme na stanoviště nebo vyséváme na stanoviště přímo. Pokud chceme jejich vývoj uspíšit, předpěstujeme si sazenice.

.: Tagetes t. Ornament1. Dosahuje do výšky 25 cm. foto: Právo/Jiří Antal

Osivo vyséváme už v únoru nebo březnu. Silné sazenice pak vysadíme ve druhé polovině května. Během vegetace občas přihnojíme tekutým nebo rozpustným hnojivem.

Nechceme-li sklízet nažky pro výsev v následujícím roce, odstraňujeme všechny odkvetlé květy. Odkvetlé květy jednak příliš nezdobí, ale hlavně vysilují rostlinu tvorbou plodů. Odstraňováním odkvetlých květů prodloužíme celkovou dobu kvetení.

.: Tagetes Antiqua Gold F1. Tato odrůda má obří úbory velké až 8 cm, přičemž dorůstá jen do 20cm výšky. Hodí se pro pěstování v nádobách. foto: Právo/Jiří Antal

Háďátka, třeste se!

Afrikány netrpí zpravidla žádnými chorobami ani škůdci. Snad jen zatoulaný slimák si na nich může pochutnat. Naopak mají fytosanitární schopnosti – odpuzují škodlivý hmyz a blokují vývoj parazitických půdních háďátek. Proto se doporučuje vysévat je např. mezi plamenky (Phlox).

Reklama

Související témata:

Související články

Rozkvetlá severní okna

Ne všichni mají to štěstí, že jejich okna jsou otočena k jihu a západu. Ale i severní okna mohou zdobit bohaté květy.

Jak a čím dostat vodu, kam chceme?

Komerční článek - Voda je tak trochu prevít. Když je jí málo, třeba na záhonech či trávníku, je zle. A když je jí naopak dost, například ve sklepě, je to také...

Zahrada na střeše

Vegetační střecha může chránit nejen nově postavené, ale i ty starší rodinné domy. Chrání i vaše zdraví a prospívá životnímu prostředí. Znáte jinou střechu,...

Výběr článků

Načítám