Hlavní obsah

Nejznámější pokojové orchideje

Novinky, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěstování pokojových orchidejí se stalo poměrně snadnou záležitostí a těší se velké oblibě. Na trhu je zastoupeno několik rodů, jejichž nároky se však v mnohém liší. Vyznáte se v nich?

Foto: Shutterstock

Phalaenopsis

Článek

Phalaenopsis

Nejoblíbenější pokojovou orchidejí je bezesporu Phalaenopsis, česky můrovec, jehož květy připomínají tropického nočního motýla. Důvodem jeho popularity je snadné přizpůsobení podmínkám v bytě, nenáročná péče, dlouhá doba kvetení a zdobné květy. Jelikož některé pěstitelské zásady jeho pěstování platí obecně i pro jiné orchideje, popišme si je důkladněji.

Umístění

Této orchideji vyhovuje průměrná pokojová teplota, tj. kolem 20 °C během dne, v noci mírně nižší. Tento teplotní pokles (max. o 3 až 4 °C) podněcuje tvorbu květů, teplota by ale nikdy neměla klesnout pod 14 °C. Stanoviště by mělo být co nejvíce osvětlené, okno na jih je však nutné přistínit. Orchideje se nejčastěji prodávají v plastových průhledných nádobách s otvory ve dně a následně se umisťují do keramických nebo plastových obalů. Při výběru obalových květináčů upřednostněte vždy takové, které mají po vnitřním obvodu kruhový výstupek, který udrží průhlednou nádobu s orchidejí nade dnem, čímž umožní odtok přebytečné vody a zabrání přemokření kořenů.

Voda a hnojení

Studenou vodou o teplotě pod 20 °C, navíc přímo z vodovodu, orchideje nezalévejte. Vhodná je dešťová voda, přefiltrovaná vodovodní, převařená nebo alespoň odstátá voda pokojové teploty. Zavlažujte podle vlhkosti substrátu, přibližně jednou za týden až deset dní, a to buď přímo do nádoby, nebo květináč s orchidejí postavte do vody a vyjměte až po nasáknutí substrátu. Přebytečnou vodu nechte vždy odtéct – rostlina by nikdy neměla stát ve vodě. Orchidej můžete také rosit.

Phalenopsis vyžaduje pravidelné hnojení – kromě speciálního hnojiva pro orchideje se doporučuje přihnojování tekutým hnojivem pro pokojové rostliny. Postupujte podle návodu a hnojivo pro pokojovky řeďte na poloviční koncentraci. Při hnojení nesmáčejte listy, květy ani střed listové růžice. Přihnojujte jednou za tři týdny a nikdy ne při plném slunci.

Přesazování a substrát

Jakmile začne rostlina přerůstat ven z nádoby a kořeny se do ní už nevejdou, orchidej přesaďte. Podle odborníků by se Phalaenopsis měl přesazovat každé dva roky. Vyberte odpovídající, ne však příliš velkou nádobu, případně opěru. Po přesazení by měl být kořenový krček těsně pod okrajem nádoby. Kořeny, které se do nádoby nevešly, zkraťte, vzdušné nechte venku. Substrát doporučuje každý pěstitel odlišný, obvykle jde ale o stromovou kůru, rašelinu nebo korkovou drť, jejich směs nebo další složky v různých poměrech. Pro amatérské pěstování však postačí substrát určený přímo pro orchideje, který zakoupíte v každém hobbymarketu.

Další péče

Květenství těchto orchidejí rostou, alespoň u velkokvětých druhů, zpříma, pokud však stonek nevyvážete, začnou se obloukovitě sklánět. Jelikož se květy vyvíjejí z bočních pupenů stonku, existuje po odkvětu a zkrácení stonku určitá šance, že z některého spícího očka vyroste postranní květní výhon. Stonek proto zastřihněte asi dva centimetry nad třetí uzlinou. Hnědé uschlé stonky je třeba vždy na bázi odstřihnout. Zežloutlé listy nechte co nejrychleji zaschnout a pak je rovněž odstraňte, nikdy je neodtrhávejte.

Průběžně likvidujte také neživé vzdušné kořeny. Zvláště teď v zimě si ohlídejte, aby se orchideje nedotýkaly studeného okna nebo je nezasáhl studený průvan. Pokud je už musíte přepravovat, chraňte je při venkovním přenášení proti mrazu. V létě naopak rostliny potřebují ochranu před zvýšeným teplem a přímým sluncem. K letnění se rod falenopsis kvůli nízkým nočním teplotám nehodí.

Kromě orchidejí Phalaenopsis se v zahradních centrech často setkáte i s rodem Cymbidium, Miltonia a Dendrobium. Uvádíme u nich především fakta a péči, kterými se od falenopsisu liší.

Foto: Shutterstock

Cymbidium

Cymbidium

K pěstování v bytech se hodí především nižší kultivary rodu Cymbidium, česky člunatce, jejichž půvab spočívá v četnosti květů. Větší kultivary mají totiž nejen velké pahlízy, ale i dlouhé listy a vyžadují hodně místa. K vyvolání kvetení navíc potřebují výrazný pokles teplot, jehož nelze v bytě zpravidla dosáhnout, stejně jako doporučené vzdušné vlhkosti mezi 60 až 80 %. Cymbidium je světlomilná orchidej, které však na rozdíl od falenopsisu nevadí letnění. Od poloviny května až do teplého podzimu nechte proto rostlinu prospívat venku, chraňte ji však před přímým sluncem.

Od poloviny září ji postavte ke světlému, nejlépe jižnímu oknu v nevytápěné místnosti, ideální je zimní zahrada. Právě v zimě nebo na jaře se objevují květy a kvetení trvá šest týdnů až tři měsíce. Tato orchidej vytváří množství robustních kořenů, které nerostou volně do prostoru a často je jich tolik, že vytlačují vlastní rostlinu s pahlízami z pěstební nádoby ven. Přesto tato rostlina nemá ráda přesazování a miluje malé květináče. Když už ji musíte přesadit, odstraňte bezlisté pahlízy a orchidej s více než šesti pahlízami nožem nebo nůžkami rozdělte.

Orchidej bohatě zavlažujte – během sezony by substrát neměl vyschnout, mezi zálivkami ale musí oschnout. V létě navíc rostlinu denně roste, v zimě se potřeba vody snižuje. Přihnojování se provádí jednou týdně, nejlepší je hnojení zálivkou, které v době letnění doplňte o hnojení na list. Co byste neměli při pěstování cymbidií opomenout, je pravidelné odstraňování zbytků suchých listů ze starých pahlíz. Nejde přitom o vzhled orchideje, ale o prevenci proti případné hnilobě a ukrytým škůdcům.

Miltonia

Rod Miltonia se dělí na dvě základní skupiny. Z Brazílie pocházejí tzv. pravé miltonie, kdežto z Kolumbie orchideje Miltoniopsis, které jsou podle tvaru květu označované jako maceškovité. V obchodech však bývají obě skupiny zahrnuty pod označení Miltonia a většina nabízených „miltonií“ jsou chladnomilné Miltoniopsis hybridy. Pravé miltonie jsou ale naopak teplomilné, a proto se pro pěstování v bytě hodí lépe. Rostou při 21 až 24 °C, ke tvorbě květů potřebují 15 až 18 °C. Miltonie jsou navíc odolnější. Květy mají drobné, velké cca 5 cm, často vonné. Období jejich květu je různé podle druhu a trvá obvykle dva až tři měsíce. Po odkvětu květní výhon odstřihněte a rostlinu udržujte v sušším a chladnějším prostředí.

Ideální je pro miltonie polostinné umístění – východní nebo západní okno, v létě se doporučuje je letnit. Množství a interval zálivky u rodu Miltonia i Miltoniopsis pravidelně dodržujte, vždy ale zohledněte konkrétní situaci. Oba rody totiž citlivě reagují na vysušení i přemokření substrátu. Nejlepší je proto udržovat tyto orchideje stále v mírném suchu. Hnojit je postačí jednou za měsíc zálivkou plus týdenní hnojení na list.

Foto: Shutterstock

Miltonia

Miltonie reagují na všechno, co jim není vhod, harmonikovatěním. Neodpovídající hnojení, vlhkost nebo nepropustný substrát tak způsobí harmonikovitý růst nových listů. Rostliny je v takovém případě nutné přesadit, se zálivkou počkat do oschnutí substrátu a hnojit zatím jen na list. Ochablé a svraštělé pahlízy mohou být známkou vyčerpání z množství květů nebo nedostatečné výživy rostliny. Rostliny dělte jen v případě, kdy na jednu rozdělenou rostlinu připadnou tři olistěné pahlízy. Během topné sezony miltonie pravidelně kontrolujte, jestli se na nich nevyskytují svilušky. Pokud ano, okamžitě napadené rostliny izolujte a chemicky ošetřete.

Dendrobium

Tento rod orchidejí zahrnuje ohromné množství rozmanitých druhů. Podle péče je lze rozdělit na dvě základní skupiny. První potřebuje během vegetačního klidu nižší teplotu (12 až 17 °C) a hodně světla. Druhá skupina vyžaduje naopak celoročně vyšší teplotu, pouze k podnícení kvetení na několik týdnů teplotu kolem 16 °C. Všechna dendrobia upřednostňují menší pěstební nádoby. Přesazujte je proto jen tehdy, je-li to nezbytně nutné a vyberte takovou nádobu, která je jen o trochu větší než původní. Místa v ní by mělo být tak na dva nové výhony. S tím souvisí i četnost zálivky, protože v malé nádobě substrát rychleji vysychá. Během růstu proto zavlažujte vydatně, při vegetačním klidu jen tak, aby substrát nevyschnul.

Reklama

Související články

Probuďte květy ze zimního spánku

Byť je venku pod nulou a za oknem poletují sněhové vločky, v bytě už se krášlí vázy s větvičkami barevných květů. Ovšem jen za předpokladu, že je včas...

Grilování v zimě? Proč ne

Pod stromečkem na Štědrý den nemusíte překvapit jen knihou, novými lyžemi či parfémem, radost můžete udělat i dárkem, který by vaši blízcí očekávali možná spíš...

Výběr článků

Načítám