Hlavní obsah

Natíráme dřevo

Novinky, Chatař a chalupář

Pro nátěry dřevěných prvků v exteriéru existuje několik nátěrových postupů, které se mohou lišit podle typu natíraného dřeva a jeho pozice v zahradě.

Článek

Jinak budeme natírat dřevěné palubky na podbití střechy, z nichž voda stéká dolů, jiný způsob zvolíme pro nátěr zahradního nábytku. Ten má velké množství ploch, z nichž voda neodtéká a kapky na nich ještě dlouho po dešti zůstávají. Ať už budeme natírat pergolu, zahradní domek, plot nebo květinový truhlík, vždy je třeba důsledně dodržet doporučený nátěrový postup.

Zahradní nábytek

Postup závisí hlavně na druhu dřeva, z něhož byl nábytek vyroben. Dřevo jehličnaté, smrkové nebo borovicové je nutné předem vždy důkladně impregnovat proti škůdcům (Sadolin Base, Lignofix a jiné) v jedné až dvou vrstvách, až do nasycení. Pozornost věnujeme místům, kde je dřevo uříznuté napříč létům, tam je jeho nasákavost velmi vysoká. Po 24 hodinách použijeme tenkovrstvou lazuru a zhruba po 15 hodinách natíráme znovu, tentokrát silnovrstvou lazurou, opět nejméně dvakrát.

Tvrdé exotické dřevo – teak, bangkirai, jatoba a další druhy – je plné tříslovin, proto je nikdy nenatíráme lazurami. Napouštíme je oleji pro exotické dřeviny, který se vpíjí do struktury dřeva. Tento olejový nátěr obnovujeme dvakrát za sezónu.

Zahradní pergola

Na pergoly bez zastřešení použijeme po základním impregnačním přípravku vždycky tenkovrstvou lazuru, která vytvoří pojící můstek mezi dřevem a vrchní silnovrstvou lazurou. Výrazně tak snížíme riziko loupání nátěru. Vrchní nátěr nanášíme opět ve dvou vrstvách.

Dřevěný plot

Vyplatí se natírat jej v rozloženém stavu. Barva se tak dostane spolehlivě na všechna místa. Jednoduchá konstrukce plotu z planěk k tomu přímo vybízí, navíc i následná montáž plotových polí je snadná.

Zahradní domky

Zahradní domky trpí povětrností méně, mají většinou šikmou střechu, po které voda steče, a ostatní vodorovné plochy jsou pod ní schovány. Po impregnaci natíráme tenkovrstvou lazurou a následně dvakrát silnovrstvou.

Květinové truhlíky

Jejich impregnaci a nátěrům musíme věnovat nadprůměrnou péči. Tenkovrstvou lazurou natíráme dvakrát, přebrousíme vnější plochu a natřeme silnovrstvou lazurou. Před zasazením rostlin vždy vysteleme vnitřek fólií, abychom zabránili kontaktu mokré zeminy a dřeva.

Reklama

Související články

Prořeže, poseče, odfouká….

Komerční článek - Že se svět vyvíjí ke stále větší efektivnosti a že výrobci proto vymýšlejí další a další unikátní technická řešení, je známá pravda....

Výběr článků

Načítám