Hlavní obsah

Mistři zahrad: Zaplevelený trávník u řadového domku se změnil v kultivovaný prostor s květinami

Zaplevelená zahrada u řadového domu se změnila v krásný prostor s okrasnými záhony. Celá plocha vypadá velmi zajímavě a přímo láká k procházce. Zahradní designérka Dana Makrlíková se se svým týmem z pořadu Televize Seznam Mistři zahrad úspěšně postavila další výzvě.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Na svah k plotu Dana zasadila různé druhy trav, které si přála majitelka a velké hortenzie, které upoutají pozornost od terasy.

Článek

Bezradní majitelé neměli na zahradě kolem svého řadového domu téměř nic, jen zaplevelenou trávu. Přitom jejich snem byla zahrada s krásným trávníkem, který by prostoru dominoval.

Dana Makrlíková a její tým představili návrh obrubníků a okrasných záhonů, které zahradu ozvláštnily, ale přitom splňovaly přání majitelů. Zahrada je navíc ve svahu. Ten musel být osázen vegetací tak, aby rychle srostla a vytvořila různě kvetoucí koberce.

Základem, se kterým tým pracoval, byl zaplevelený trávník, který zahradní architektka nechala odstranit bez použití chemie, frézováním. Speciální přístroj zahradu v podstatě zryje a drny a plevele se tak odstraní do připraveného kontejneru.

„Při takové práci je nutné dbát na to, aby pampelišky a jiné plevele s dlouhým hlubokým kořenem byly skutečně důkladně odstraněné, aby znovu nevyrostly,“ komentuje začátky přeměny Dana Makrlíková a pokračuje:

„Ve druhé fázi jsme na zahradu navezli novou zeminu, díky které se celá plocha vyrovnala. A práce mohla pokračovat. Vedle terasy je nyní svah, pak rovina a pak další svah směrem k plotu. Vše jsme osázeli bujnou vegetací.“

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Terén zahrady je vyvýšený do dvou úrovní.

Na kraji svahu nechybí magnolie Susan, která své květy rozzáří na jaře. Na zahradě jsou také skalničky jako plaměnka nebo tařička, vřesovce, levandule, tavolníky japonské a zakrslé borovice kleče.

Podél plotu rostou zlatice, vajgélie, kaliny nebo krásně kvetoucí hortenzie latnaté a muchovník. Zahrada má i malou předzahrádku ve stínu, zde Dana zasadila rododendrony, azalky, kakosty, barvínky, hosty a další rostliny, které milují stín.

Mistři zahrad: Zahrada ve středomořském stylu na kraji Prahy

Zahrada

Nechybí ani zakrslá borovice, kterou bude možné zdobit na Vánoce. Dominantou předzahrádky je pak na jaře překrásně kvetoucí sakura.

Pořad Mistři zahrad můžete sledovat každou sobotu na Televizi Seznam od 16:45. 

Reklama

Související články

Mistři zahrad: Zelená oáza uprostřed města

Byt v centru města s velkou prázdnou terasou, na kterou celý den svítí slunce. To byl další úkol pro zahradní architektu Danu Makrlíkovou a její tým z pořadu...

Výběr článků

Načítám