Hlavní obsah

Letošním vítězem ankety Strom roku se stala stoletá lípa ze Zádvoří

Novinky, nes

Symbolicky skončila veřejná anketa o titul Strom roku. Ten získala letos stoletá Lípa svobody ze Zádvoří ve Velkých Opatovicích u Brna. V místním dialektu je ale známá jako „Zádvorská lepa”. Pro její prvenství hlasoval rekordní počet 26 242 lidí.

Foto: Marek Obrzymek

Lípa svobody ze Zádvoří neboli Zádvorská lepa

Článek

Pořadatelem celonárodní ankety, jež se letos konala už posedmnácté, je Nadace Partnerství za podpory ministerstva životního prostředí. Výsledky ankety zástupci nadace slavnostně vyhlásili ve čtvrtek 11. října večer v brněnské Hvězdárně a planetáriu.

Galavečeru předcházela společná výsadba lípy ke stoletému výročí republiky společně s finalisty a příznivci ankety v sídle pořadatele.

Foto: Marek Obrzymek

Bohdanečská lípa

Vzhledem k významnému výročí sta let od vzniku Československa se letos ucházely o titul výhradně takzvané Stromy svobody, jež upomínají na důležité okamžiky samostatného Československa. I z toho důvodu se letos rozhodovalo výhradně mezi lípami, jichž se do finále probojovalo dvanáct.

Foto: Marek Obrzymek

Rtyňská lípa svobody

„Vítězku ankety označujeme jako poslední ze sester. Jako jediná z šestnácti Lip svobody, které se sázely ve Velkých Opatovicích na počest vzniku našeho samostatného státu, přečkala dodnes. Zdárně přežila i ořezy kvůli elektrickému vedení a vyhnula se dokonce i kácení, které jí hrozilo kvůli vytvoření parkoviště. Sousedící vinárna dnes hrdě nese jméno U Lípy. Zádvorská lepa je nejen významným orientačním bodem ve městě, ale je i symbolem nezdolnosti a svobody našeho státu,“ líčí příběh vítěze koordinátorka ankety Andrea Krůpová.

Vedle prestižního titulu strom obdrží také poukaz na odborné ošetření od firmy Prostrom Bohemia a bude soutěžit v nadnárodním pokračování ankety o cenu Evropský strom roku.

„Hlasování v evropském kole začíná 1. února, český zástupce bude soutěžit v konkurenci dvanácti dalších zemí starého kontinentu,“ vypočítává Krůpová.

Foto: Marek Obrzymek

Moravičanská lípa na návsi

Na druhém místě, se 4217 hlasy, skončila Bohdanečská lípa a bronz získala Rtyňská lípa svobody. Pro ni hlasovalo 3562 lidí.

Foto: Marek Obrzymek

Lípa svobody u pomníků (v Kdyni)

Zvláštností ankety je zpoplatněné hlasování. Peníze ovšem nekončí u pořadatelů, výtěžek připadá zpět komunitám, které stromy nominují. Ty peníze používají na ošetření soutěžních stromů, anebo na výsadbu dalších, případně na úpravu okolí stromů či tvorbu propagačních materiálů o stromech.

Foto: Marek Obrzymek

Ročovská lípa svobody

„Celkově se nasbíralo přes 50 tisíc hlasů, o téměř deset tisíc více než vloni. Díky tomu Nadace Partnerství bude moci mezi dvanáct finalistů rozdělit více než 160 tisíc korun podle toho, kolik se pro každý strom podařilo nasbírat,“ shrnuje Andrea Krůpová.

Foto: Marek Obrzymek

Lípa svobody Palachova (v Brandýse nad Labem)

Přihlášky do ročníku 2019 se otevřou tradičně s prvním jarním dnem, kdy bude anketa opět přístupná všem pamětihodným stromovým velikánům.

Foto: Marek Obrzymek

Lípa svobody na Kamenickém náměstí

Foto: Marek Obrzymek

Vlachovobřezká lípa paměti

Foto: Marek Obrzymek

Petrovická lípa svobody

Foto: Marek Obrzymek

Junácká lípa svobody (v Bratkovicích)

Foto: Marek Obrzymek

Lípa skautů (v Chrastavě)

Celkové pořadí stromů v anketě Strom roku 2018

1. Zádvorská lepa

2. Bohdanečská lípa

3. Rtyňská lípa svobody

4. Moravičanská lípa na návsi

5. Lípa svobody u pomníků

6. Ročovská lípa svobody

7. Lípa svobody Palachova

8. Lípa svobody na náměstí v Kamenici

9. Vlachovobřezká lípa paměti

10. Petrovická lípa svobody

11. Junácká lípa svobody

12. Lípa skautů

Reklama

Výběr článků

Načítám