Hlavní obsah

Lednu kraluje elegantní čemeřice

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco mrazivé zimní dny halí přírodu do sněhového pláště, existuje rostlina, která právě v tuto dobu zdobí pospávající zahradu svými květy. Je to čemeřice. Krásná aranžmá z hrnkových čemeřic pro nás exkluzivně připravil náš spolupracovník, pražský florista Pavel Hruška. Nechte se inspirovat!

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čemeřice černá

Článek

Zimní královna

Kónická bílá váza vysoká přibližně 60 cm je vyplněna drenážní vrstvou (kamínky nebo keramzitem) a zeminou. Z květináče vyjmutá prokořeněná, přirychlená čemeřice je do ní vsazena a obložena zahradním mechem, větvičkami lišejníku a doplněna březovými větvičkami postříkanými umělým sněhem. Aranžmá až do odkvětu rostliny udržujeme pravidelnou, ale opatrnou zálivkou. Dbáme na to, abychom rostlinu udržovali ve vlhkosti, ne v mokru!

Foto: Petr Hloušek, Právo

Gondola

Romantický ráz tohoto aranžmá ozvláštní prostor milovníků klasiky. Korpus gondoly je vytvarován z rozřezané, na tenké proužky nalámané vrby, doplněno pemzou a stříbrným drátkem zvaným cik-cak (tzv. bujónový drátek boulion).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mrazivý pozdrav z lesa

Jemný odkaz na nejbližší přírodu symbolizuje toto aranžmá. Čemeřice v této kompozici doplňují mech, lišejník a borovicová borka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Netradiční kbelíček

Aranžmá vhodné do moderního interiéru. Je doplněno kameny, pemzou, skleněnými dekoračními prvky (hvězdičkami), kůrou z platanu, plody bavlníku a větvičkami borůvčí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stříbrný vítr

Minitruhlíčky jsou vyrobeny z březových prkýnek a kůry, vyplněné pevnou nepropustnou fólií. Nechybí drenážní vrstva kamínků, zasypáno hoblinami. Aranžmá doplňují postříbřené větvičky pepřovníku a okrasné trávy ozdobnice čínské (Miscanthus).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čemeřice černá (Helleborus Niger)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čemeřice černá

Trvalka, rozkvétající v zimě a v předjaří. U většiny opadavých druhů vytrvávají staré listy přes zimu — odstraňují se až na počátku jara. Jsou plně mrazuvzdorné a chladuvzdorné. Preferují polostín a dobře propustnou půdu, schopnou zadržet vláhu. Množí se dělením či právě dozrálými semeny na podzim nebo hned na počátku jara. Začátkem léta jsou náchylné k napadení mšicemi.

Když si přinesete hrnkovou čemeřici domů a případně ji použijete k dekoraci, po 2-3 týdnech ji umístěte do chodby či prostoru, kde je kolem 10 °C. Když skončí tuhé mrazy, nebojte se ji v březnu vysadit do půdy.

Reklama

Související témata:

Související články

Florista Pavel Hruška to s květinami umí

Majitel květinového ateliéru Pavel Hruška je úspěšný, vyhledávaný florista a jím naaranžované rostliny ozvláštnily už mnoho společenských akcí. Sám svoji práci...

Výběr článků

Načítám