Hlavní obsah

Klasické i luxusní zapuštěné bazény prodlouží koupací sezónu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr bazénů je neskutečně široký. Od nejjednodušších nadzemních až po luxusní zapuštěné. O to více je nutné předem dobře uvážit, kam bazén umístíme, jak velký má být a kolik jsme ochotni do něj investovat. Díky ohřevu vody si i v našich klimatických podmínkách prodloužíme koupání na šest až sedm měsíců.

Foto: BALAREPO (3x)

Zapuštěný laminátový bazén se vybavuje technologiemi už před výstavbou. Díky protiproudu si lze kdykoli užít aktivní plavání.

Článek

Mezi klasickými bazény určenými výhradně k zapuštění do země jsou velké rozdíly nejen v použitých materiálech, ale především v konstrukčních řešeních. K dispozici jsou bazény fóliové, sklolaminátové, keramické a kompozitní.

Obliba bazénů stoupá i proto, že dnes patří mezi jejich standardní vybavení zejména ohřev vody formou solárních panelů nebo tepelných čerpadel a dále pak automatika, která hlídá vše důležité pro čistotu vody.

Bazény typu Azuro

Před několika lety způsobily doslova revoluci. Jde o novou generaci montovaných bazénů, které se mohou ponechat na povrchu, ale jednoduše je lze také úplně nebo jen částečně zapustit do země. Mají totiž speciálně vyztuženou konstrukci a jejich stěny jsou vyrobeny z velmi odolných materiálů s vysokou antikorozní ochranou.

Foto: MOUNTFIELD

Všechny bazény z řady Azuro si na zahradě postavíme jako klasické nadzemní nebo je částečně či zcela zapustíme do země.

Venkovní stěny už nejsou vyzývavě modré, ale mají atraktivní dekor, který věrně imituje dřevo. Záleží jen a jen na nás, zda si bazén zapustíme úplně, nebo jen částečně a jak si jeho okolí dotvoříme. Možnosti jsou neomezené.

Fóliové bazény

Jejich konstrukci tvoří silnostěnné pozinkované plechy s antikorozním nástřikem plastové vrstvy. Vnitřek bazénu je ze zpevněné vnitřní fólie s UV filtrem a atraktivním mozaikovým vzorem.

Foto: BALAREPO

Bazén Slapy s šířkou 3 m a délkou 6,2 m poskytuje dostatek prostoru na plavání. Zastřešení dokáže prodloužit sezonu až o 3 měsíce. Navíc podstatně omezí padání nečistot na vodní hladinu.

Výhodou je snadná a rychlá montáž, odolnost fólie vůči UV záření, účinkům chemicky upravené vody, plísním i mikroorganismům. Žádané jsou především díky příznivému poměru mezi pořizovací cenou a užitnou hodnotou.

Sklolaminátové bazény

Jde o mimořádně pevné bazény vyrobené z polyesterových materiálů, navíc vyztužené sklolaminátovými vlákny. Z vnější strany jsou opatřeny silnou vrstvou polyuretanového nástřiku, což jim dodává vynikající tepelně izolační vlastnosti.

Foto: BALAREPO

Laminátový bazén Slapy Go s Led osvětlením, které láká užít si koupání za horkých letních večerů. Nasvícení lze měnit.

Nespornou výhodou sklolaminátových bazénů (proti svařovaným plastovým bazénům) je dokonale hladký vnitřní povrch a pevné monolitické provedení bez jakýchkoli spojů. Bazény se pyšní nejen vynikající životností v řádu desítek let, ale také elegantním designem.

Výhodou těchto bazénů je také široký límec, umožňující jednoduché „podsunutí“ dlažby. Materiál neoxiduje, nekřehne, je tepelně a tvarově stálý a velmi odolný vůči mechanickému poškození. Na výběr jsou různé barvy i tvary.

Keramické bazény

Představují vrchol mezi zapuštěnými bazény. Tyto luxusní bazény jsou vyrobeny z keramických materiálů a jsou skutečnou ozdobou zahrad.

Unikátní je struktura bazénové stěny, jejíž jádro tvoří silná keramická vrstva, tedy high-tech materiál využívaný pro své jedinečné vlastnosti i v kosmickém průmyslu.

Foto: MOUNTFIELD

Luxusní keramické bazény Compact mají nejen prvotřídní design, ale i vrcholnou technologickou úroveň. Mají inovované keramické jádro, extrémně účinnou nárazníkovou vrstvu a jsou potaženy speciálními gelovými barvami s 3D efektem.

Keramická vrstva dodává bazénu jedinečnou pevnost a slouží také jako vysoce efektivní tepelná izolace. Za popularitu vděčí bazény originálnímu vzhledu, dosaženému aplikací speciálně vyvinutých barev Bi-luminate s 3D efektem.

Kompozitní bazény

Mají speciální konstrukci a tvoří je panely z kompozitních materiálů, které zaručují skutečně dlouhou životnost. Díky homogenním kopolymerům je možné sestavit širokou škálu tvarů i velikostí. Tyto bazény mají atraktivní široké vstupní schodiště, které výrazně usnadňuje vstup do vody.

Foto: MOUNTFIELD

K oblíbeným rodinným bazénům patří kompozitní bazény Fort Wayne díky široké nabídce tvarů i velikostí. Speciální konstrukce dovoluje postavit bazén na míru do každé zahrady i s víceúrovňovým dnem.

Na výběr je nespočet barev a vzorů vnitřního fóliového obložení. Bazény zaručují barevnou stálost, vysokou pevnost a odolnost vůči chemikáliím a teplotám v rozmezí -40/+70 °C. Oblíbené jsou také pro dvojúrovňové řešení dna – mělčina pro děti a hlubší část pro skákání do vody.

Design-kompozitní bazény

Jsou evropskou i českou novinkou. Na první pohled okouzlí francouzským šarmem, čistými liniemi a nadčasovými tvary. Integrované schodiště tvoří s každým modelem mimořádně elegantní a kompaktní celek.

Bazény jsou uzpůsobeny i ke snadnému zapuštění do stylové dlažby nebo kamenných či dřevěných teras.

Přelivové bazény

Nabízejí křišťálově čistou hladinu až k samému okraji bazénu. Díky dobře promyšlené kombinaci oblíbených kompozitních bazénů s přelivovou hranou vznikl unikátní typ přelivového bazénu, který nepotřebuje vyrovnávací nádrže, a přesto zaručuje perfektní cirkulaci a filtraci vody.

Foto: ALBIXON

Nová technologie přelivových bazénů je výjimečná především díky dokonalému estetickému dojmu, kdy hladina vody sahá až po okraj a odpovídá tak skutečné hloubce bazénu.

K výhodám patří elegantní zaoblená přelivová hrana zaručující bezpečnější koupání, hladina vody až po okraj bazénu, možnost umístění LED osvětlení do přelivové hrany, efektivní čištění vody, okamžitý odvod znečištěné povrchové vody a čistý design v prostoru zahrady.

Foto: ALBIXON

Přeliv zabraňuje vytváření mastných pruhů na vodní hladině od nečistot, krémů a tvorbě vln, které jsou nebezpečné pro děti. Nečistoty jsou odváděny do přelivového žlábku po celé délce bazénu a efektivní recirkulace vody zaručuje její křišťálovou čistotu.

Nerezové bazény

Nacházejí se spíš v areálech koupališť nebo krytých bazénů. Výhody spočívají právě v jejich vysoké odolnosti a také snadnosti čištění při zátěžovém provozu. Jsou ovšem vyváženy vysokou cenou.

Bazénové příslušenství
Srdcem každého bazénu je kvalitní písková filtrace.
Prodloužení koupací sezóny a vyšší teplotu vody na koupání splní systémy ohřevu bazénové vody: solární absorbéry, elektrický ohřev, tepelné výměníky, tepelná čerpadla.
Dobré plavání umožní kvalitní protiproudy závěsné i zabudované s různými výkony.
K interiérovým bazénům patří účinné kondenzační odvlhčovací jednotky k automatickému udržování optimální hodnoty vlhkosti vzduchu v uzavřeném prostoru.
Pro dosažení zdravotně nezávadné a čisté vody slouží chlorová nebo bezchlorová dezinfekce.
Bazénové vysavače mechanické, poloautomatické i plně automatické.
Bublinková solární plachta ohřeje vodu a zabrání ochlazování vody v noci, snižuje odpařování vody a zabraňuje vnikání mechanických nečistot.
Krycí plachta ochrání bazénovou vodu před nečistotami.
Běžným vybavením je podvodní osvětlení v boční stěně bazénu.
Zahradní sprcha se slunečním ohřevem je ekologickým, levným a pohodlným zdrojem teplé vody.
Hlubší zapuštěné bazény jsou zajímavější se skokanským prknem s protiskluzovou úpravou.
Chrliče vody z kvalitní leštěné nerez oceli patří k oblíbeným vodním atrakcím.
Bazénové schůdky ve 3- nebo 4stupňovém provedení jsou nezbytným doplňkem.
Údržbu bazénu usnadní mj. plovák na chlor, síťky, kartáče, teleskopické tyče, teploměry.
Vývoj vybavení bazénů za posledních 20 let
Před rokem 1989: pouze voda v bazénu (bez chemie), gumová plachta nebo tzv. celta k zakrytí bazénu
90. léta 20. století: základní filtrace, základní příslušenství k bazénu (síťky na nečistoty)
2000: písková filtrace, osvětlení bazénu, solární plachta, chlorátor, ruční vysavač
2005: protiproud, UV lampa, solární ohřev
Od roku 2012: tepelné čerpadlo určené pro ohřev bazénové vody, automatický dávkovač, automatický vysavač, salinátor, zastřešení bazénů Zdroj: Mountfield
Vývoj typu bazénu za posledních 20 let
Před rokem 1989: silážní skruže, vybetonovaná betonová jímka obložená kachličkami / stavba svépomocí
90. léta 20. století: gumové bazény a kádě z polypropylenových desek, první nadzemní bazény s filtrací a příslušenstvím
2000: nadzemní bazény a první kopané bazény nové generace
2005: kopané bazény a moderní zapuštěné nadzemní bazény, které lze postavit i na povrchu
Od roku 2012: kopané bazény/stavba odbornými firmami a specialisty Zdroj: Mountfield

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám