Hlavní obsah

Jak ušetřit na topení? S kvalitní řetězovou pilou

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké poplatky za plyn a elektřinu vedou stále více majitelů rodinných domů k rozhodnutí, že se znovu vrátí k osvědčenému a stále nejlevnějšímu zdroji tepla, tedy dřevu. Než se ovšem palivové dřevo ocitne v kotli nebo krbových kamnech, musíme si je nařezat. A to bez kvalitní a spolehlivé řetězové pily nejde.

Článek

Otázkou ovšem je, jak si vybrat tu správnou? „Především je třeba vybírat a žádat pilu kvalitní, spolehlivou a dostatečně výkonnou,“ radí expert na lesní techniku Stanislav Vojnar.

„V obchodech je velká nabídka strojů s elektrickým nebo benzínovým motorem v kategorii hobby, farmářské - jinak též poloprofesionální - a čistě profesionální. Každý by si měl předem výběrem pro sebe nejvhodnější pily ujasnit několik věcí. Především, jak často a k jakému řezání ji bude nejčastěji používat,“ říká Vojna.

Poté už se může vydat, nejlépe do specializovaného obchodu se zahradní technikou, kde už mu odborně poradí s konkrétní volbou. A ještě jedna důležitá věc. Podle Vojnara je výhodné podívat se po různých akčních nabídkách. „Například ještě teď začátkem října se dá opravdu kvalitní pila koupit i o polovinu levněji,“ upozorňuje Vojnar.

Podívejme se nyní, jak a podle čeho bychom si měli pilu vybírat:

Benzín či elektřina?

Pily s elektrickým motorem dobře poslouží k drobným a nenáročným pracím v okolí domu s dosahem přívodu elektrické energie. Velkou výhodou těchto strojů je nízká hladina hluku, tedy velmi tichý chod a nulové zplodiny. Proto s nimi lze efektivně a velmi komfortně pracovat na zahradě ve městě, na chatě či chalupě, aniž bychom rušili sousedy.

„ Tento druh pil je oblíbený především u řemeslníků, kteří je mohou využívat i v uzavřených prostorech. Na rozdíl od nich jsou pily s benzínovým motorem mnohem mobilnější a lze s nimi pracovat prakticky kdekoliv,“ vysvětluje Vojnar a dodává, že podle způsobu využití se pak dají rozdělit do tří skupin.“

Pily pro dům i zahradu

Hobby řetězové pily volí občasní uživatelé především pro práci na zahradě a pro drobnější činnosti kolem domu nebo v kutilské dílně. Lze s nimi samozřejmě kácet i menší stromy, odvětvovat a řezat palivové dřevo na topení. Jejich předností je snadné ovládání i údržba, spolehlivost a bezpečnost .

Poloprofesionální pily, chcete-li též farmářské

O jejich určení vypovídá již jejich obecný název. Tyto výkonné stroje, které nabízejí pro tuto skupinu pil nadstandardní výbavu převzatou z profesionálních pil, najdou své uplatnění nejen u soukromých uživatelů na farmách, v zemědělství, stavebnictví,  lesním i vodním hospodářství, ale také v komunální sféře. Zvládají probírku, odvětvování nebo přípravu většího množství palivového dřeva.

Profesionální pily

„ Jsou určeny pro každodenní práci v nejnáročnějších podmínkách profesionálního nasazení a tomu odpovídají jejich silné motory, blesková akcelerace, snadná ovladatelnost, výborná ergonomie a především spolehlivost,“ pokračuje Vojnar. S využitím nejmodernějších technologií tedy poskytují extrémní výkony při zachování komfortu a bezpečnosti práce.

Důležitá je výbava

I když se laikovi může zdát, že jsou všechny typy pil vypadají stejně a řetězové systémy jsou si podobné, jsou mezi nimi podle Stanislava Vojnara zásadní rozdíly v konstrukci a výbavě. Například startování stroje velmi usnadní poloautomatický sytiče, dekompresní ventil a nastřikovač paliva. Údržbu a čištění filtru výrazně zjednoduší rychloupínací matice krytu vzduchového filtru a odstředivé předčištění vzduchu. Dobré je, když si podle konkrétních řezných podmínek můžete sami regulovat přísun oleje. Neméně důležitý je dobrý antivibrační systém, bez kterého se s žádnou pilou nedá dlouhodobě pracovat. Výhodou některých modelů je pak i možnost volby mezi letním či zimním provozem, což usnadňuje provoz v extrémních podmínkách.

Ani snad nemusíme připomínat, že při práci s řetězovou pilou je třeba dbát i na bezpečnost. Proto by ve výbavě rozhodně neměly chybět kvalitní rukavice, chránič obličeje nebo alespoň očí, popřípadě i přilba s chrániči sluchu. Stojí jistě za úvahu i případné pořízení speciálního protipořezového oděvu.

Kde nakoupit

„ Já s oblibou říkám, že dobrá pila je žralok. Proto se vyplatí skutečně nakupovat jen u specializovaných prodejců, kde vám na rozdíl od hobbymarketů nejen odborně poradí, ale především máte jistotu, že vám nabídnou jen kvalitní stroje. Ideální je jít tam, kde mají k dispozici pilařské boxy,“ upozorňuje Vojnar.

Tam si totiž můžete ještě před konečným rozhodnutím vyzkoušet v reálu, zda vám ten který stroj padne při práci dobře do ruky. To je velmi důležité, protože právě dobrá ergonomie a správné rozložení váhy jsou pro práci nejdůležitější. Díky tomu nebude i déle trvající práce se strojem vysilující. A na úplný závěr má pan dlouhý několik rad. Při řezu by pila měla být klidná a měla by mít dostatek síly. I při vyšším zatížení by měla být schopna udržet otáčky a nesmí se takzvaně dusit.Vzduchový filtr by měl být dobře přístupný a vyměnitelný i bez použití nářadí.

Výbava, která usnadní práci a údržbu
Odstředivé předčištění vzduchuZ nasávaného vzduchu jsou odstředivou silou odstraněny hrubé nečistoty. Díky tomu se prodlužuje interval pro čištění vzduchového filtru a životnost motoru.Regulace množství olejePro konkrétní podmínky si optimálně nastavíte dodávku mazacího oleje - dosáhnete tím jeho výrazné úspory.Nastřikovač paliva Snadno dopravuje palivo do karburace, což podstatně přispívá ke snadnějšímu startování, a to nejen při nízkých teplotách.Dekompresní ventilOdpouští část kompresního tlaku a tím podstatně snižuje sílu potřebnou pro nastartování.Poloautomatický sytič Jedním pohybem otevře sytič a přednastaví akcelerátor pro snadné startování.Rychloupínací matice krytu vzduchového filtruBez potřeby montážního nářadí umožňuje rychlý přístup ke vzduchovému filtru při jeho čištění a k zapalovací svíčce při čištění a případné výměně.

Reklama

Související články

Zahradní odpad ukliďte do drtiče

Zima už je za dveřmi, a tak je nejvyšší čas začít myslet na to, jak zahradu uložit k zimnímu spánku. Ze všeho nejdřív je ji ovšem třeba zbavit větví, větviček...

Výběr článků

Načítám