Hlavní obsah

Jak si na jaře navrhnout voňavý bylinkový záhonek či zahrádku

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte o založení bylinkového záhonku nebo malé bylinkové zahrádky? Máme pár tipů, jak si můžeme pojistit léto protkané vůní bylinek. Vezměte do ruky papír a tužku a pusťte se s námi do plánování bylinkového záhonku. Nejlépe toho, co voní Středomořím.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Silně aromatické levandule (Lavandula) jsou základním kamenem každého bylinkového záhonu.

Článek

Středomořské (mediteránní) rostliny prosperují pouze za zcela specifických podmínek. Přestože jsme je na naše klima postupně navykali, neobejdou se bez faktorů, které nabízí slunný jih.

Výběr stanoviště

  • Světlo, teplo a lehká, dobře propustná půda jsou pro ně klíčové.
  • Jednotlivé druhy proto vybíráme s rozvahou a nepodceňujeme jejich umístění, což nám později značně ulehčí život.
  • Ideální jsou pro ně chráněná stanoviště podobná skalkám, proti mnohým skalničkám však snesou i polední úpal. Na prostor nejsou bylinky náročné, nezaslouží si ale ledabylé vysazení někam do koutku.
  • Poskytneme jim místo dobře viditelné, místo kudy často procházíme - podél cestičky vedoucí ke kuchyňským dveřím, u světlé stěny chránící bazén před zvědavými pohledy nebo kolem patia či odpočívadla -zkrátka všude tam, kde nás potěší svými květy a vůní a nejlépe tak, abychom se jich mohli dotknout, protože aroma je po rozemnutí ještě mnohem intenzivnější.

Atraktivní i užitečné

Mnohé jižanské bylinky mají často kromě pěkných květů krásné dekorativní listy, čehož plně využijeme v našich návrzích.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pelyňky (Artemisia) vynikají stříbřitými listy.

Bonusem nám mohou být ty bylinky, které lze navíc využít ke kulinářským anebo léčebným potřebám.

  • Mezi stovkami druhů a odrůd si každý vybere podle svého gusta - levandule, šalvěj, dobromysl, tymián, meduňka, yzop, rozmarýna, saturejka, agastache nebo routa - ty všechny vnesou do zahrady příjemnou, poklidnou atmosféru.

Postup při tvorbě plánku

Seznam rostlin - sestavíme si soupis oblíbených rostlin, o kterých jsme si předem zjistili potřebné informace. Nezapomínáme, že ne všechny vydrží naši zimu, budou vyžadovat přemístění nebo každoroční výsev. Také je dobré vědět, kam si pro bylinky zajet. Širokou nabídku seženeme v každém dobrém zahradnictví, vyplatí se i výměnné burzy, které se obvykle konají na jaře nebo na podzim. Spolu se jménem rostliny zapíšeme do seznamu i krátké popisky, včetně celkové velikosti v dospělosti a počet kusů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Listy agastache (Agastache foeniculum) voní po anýzu.

Seznam materiálu a rozpis prací - pro zlepšení propustnosti půdy potřebujeme písek a drobný štěrk, pro cestičku oblázky. Bylinková spirála se zase neobejde bez kamenů. Základy pro záhon je dobré položit hned, jak dovolí počasí. Jednak máme před příchodem sezónních prací více času, jednak proto, že zrytá nebo nově navršená zemina stačí do výsadby slehnout.

Velikost a tvar záhonu - v závislosti na rozměrech zahrady a prostoru, který chceme záhonku se středomořskými bylinkami věnovat, určíme jeho velikost a tužkou zakreslíme požadovaný tvar, nejlépe rovnou v měřítku, např. 1:50 (1 cm na papíře = 50 cm ve skutečnosti).

Pro osazovací detaily můžeme zvolit měřítko 1:20.

Rozmístění rostlin (případně jiných prvků) - všechny rostliny mají své místo, které vyznačíme do osazovacího plánu. Odvíjí se od velikosti rostliny, přičemž obecně platí: vzdálenost od okraje záhonu roste s její výškou. Výjimkou může být pár vzhledově atraktivních či neobvyklých exemplářů, jako je např. vavřín zapěstovaný na kmínku, které vhodně naruší jakousi monolitičnost. Šířka rostliny zase napoví, kolik kusů budeme potřebovat.

Zakreslení - mezi nejsnadnější způsoby patří bublinové zakreslení z pohledu shora. Bubliny (kružnice) tvoříme kružítkem nebo šablonou. Platí pravidlo: co druh, to kružnice, čím rozměrnější rostlina, tím větší je kružnice. Kružnice se mohou překrývat. Jedná-li se o jeden druh, vytáhneme obrys hranice skupiny perem. Každou bublinu označíme číslem, které odpovídá číslu rostliny ze seznamu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bublinový návrh zakreslení rostlin - pohled shora

Boční pohled - z tohoto úhlu je patrná výška jednotlivých rostlin i jejich barva, pakliže jsme k jeho vykreslení použili pastelky, křídy apod. Komu se nechce malovat, může si budoucí bylinkový záhonek seskládat pomocí výstřižků z časopisů nebo vlastnoručně pořízených fotografií.

Máta, bazalka a šalvěj v mnoha variantách

Některé druhy bylinek nabízejí četné kultivary, které potěší především vášnivé sběratele. Kromě máty peprné se dnes můžeme setkat mj. s mátou čokoládovou, ananasovou, broskvovou a thajskou. Bazalka je k dostání skořicová, anýzová a kubánská, zatímco tymián voní po citronech, levanduli, kafru či kmínu. Stejně lákavá je nabídka šalvějí, např. šalvěj melounová, aztécká nebo indiánská.

Výstřižkový návrh rozložení vybraných rostlin
FOTO: Adéla Taitlová, Právo
1 Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) - rozvětvená trvalka, od konce jara kvete růžově, v. 15-25 cm, š. 45 cm, 6 ks2 Meduňka lékařská (Melissa officinalis All Gold) - trvalka, zlatožluté listy, v létě kvete bíle, v. 30 cm, š. 45 cm, 2 ks3 Dobromysl obecná (Origanum vulgare Gold Tip) - trvalka, zelené listy se žlutými vrcholy, v létě s narůžovělými kvítky, v. 40 cm, š. 45 cm, 3 ks4 Dobromysl hladká (Origanum laevigatum Herrenhausen) - trvalka, od konce jara do podzimu hustá, fialovorůžová květenství, v. 45 cm, š. 45 cm, 6 ks5 Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia Hidcote) - hustý, kompaktní keř, stříbřitě šedé listy, v létě kvete tmavofialově, v. 60 cm, š. 75 cm, 1 ks6 Levandule prostřední (Lavandula intermedia Grappenhall) - trvalka, vysoké lodyhy nesou v létě modrofialové květy, v. až 1,2 m, š. 1 m, 4 ks7 Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) - stálezelená trvalka, šedozelené listy, v létě má lila modré květy, v. 80 cm, š. 90 cm, 1 ks8 Šalvěj lékařská (Salvia officinalis Purpurascens) - červenofialové mladé listy, v létě kvete modrofialově, v. 60 cm, š. 60 cm, 1 ks9 Šalvěj muškátová (Salvia sclarea) - dvouletá až vytrvalá bylina, od jara do léta kvete růžově, krémově nebo modře, v. až 1 m, š. 30 cm, 2 ks10 Pelyněk brotan (Artemisia abrotanum) - vzpřímený opadavý až poloopadavý keř, stříbřitě šedé niťovité listy, v pozdním létě vykvétají laty šedožlutých úborů, v. 1 m, š. 1 m, 1 ks

Reklama

Související články

Cibule, hlíza nebo oddenek

Podzemní zásobní orgány rostlin mají schopnost shromažďovat vodu a živiny, čímž jim pomáhají přečkat nepříznivá období jejich života, např. zimu nebo sucho....

Osm kroků ke krásné zahradě

Máme postavený dům a ke spokojenosti nám chybí jen zahrada, kde budeme odpočívat nebo pořádat zahradní sešlosti s přáteli. Ke splnění tohoto snu potřebujeme...

Výběr článků

Načítám