Hlavní obsah

Jak připravit zahradní sekačku na sezonu

Novinky, (ha)

Než letos poprvé vyrazíme posekat trávník, potrvá to možná ještě pár týdnů. A ty bychom měli využít k tomu, abychom se podívali, jak je na novou sezonu připravena naše sekačka.

Článek

S elektrickým strojem v podstatě nic dělat nemusíme, stačí jen zkontrolovat nůž, a pokud je tupý nebo jsou v něm „vymlácené“ zuby, je potřeba nechat jej nabrousit. Překontrolujeme také, zda není někde porušený přívodní kabel. Pokud ano, radši si s ohledem na vlastní bezpečí pořídíme nový.

U benzínových sekaček je všechno poněkud složitější. Mnozí lidé si to uvědomují a narychlo teď hledají, do kterého servisu by honem benzinovou sekačku dovezli. Často však zjistí, že nejsou sami a že v servisech jsou nyní i měsíční čekací lhůty. A tak nezbývá, než se do nezbytné údržby pustit sami.

Někteří specializovaní prodejci zahradní techniky poskytují svým zákazníkům odborné posezónní prohlídky zahradní techniky zdarma. Pro člověka je pak nezbytná údržba a příprava stroje na novou sezonu bez starostí a ještě ušetří…

FOTO: Mountfield

Jak na to?

Nejdříve se podíváme na olej v motoru. Měrkou zkontrolujte nejen jeho množství v nádrži (je-li jej málo, dolijeme), ale i to, zda má stále dobrou kvalitu. Čím tmavší, tedy „vyjetější“ je, tím spíše bychom měli zajistit jeho výměnu za nový. Podobně jako u automobilu. Do většiny sekačkových motorů dáváme minerální olej. Někdy ovšem není rozhodující jen barva oleje. Podle návodu k té které sekačce bychom měli sledovat i odpracované hodiny a olej vyměnit i tehdy, kdy je to s ohledem na jejich počet doporučeno.

Někdy se vyskytnou problémy s benzínem. Kdo nechá přes zimu poloprázdnou nádrž, možná na jaře nenastartuje. Benzín totiž může během zimní odstávky do sebe natáhnout vodu. Někdo tvrdí, že je lepší vyjet veškerou zásobu až do dna nádrže, aby se vyloučila kondenzace vody do pohonné hmoty. Zkušení servisní technici ale doporučují postupovat opačně. Ve chvíli, kdy už jste si jistí, že do zahrady nevyjedete, doplňte nádrž až po vrch. Po uzavření víčka nádrže nezbude prostor na kondenzaci vody, navíc se tím vyhnete případné korozi v nádrži, která může zbytečně způsobovat zanášení palivového filtru.

Dalším důležitým krokem je kontrola vzduchového filtru. Pokud je příliš zanesený, je třeba jej vyměnit. V opačném případě se motoru nedostává vzduchu, má příliš bohatou směs, vyšší spotřebu paliva a více se opotřebovává.

Ilustrační foto

FOTO: Mountfield

Vyčištění nebo výměna svíčky. Svíčku bychom měli kontrolovat i během sezony. Jsou-li kontakty svíčky zaneseny jen mírně, důkladně je očistíme drátěným kartáčem. V opačném případě svíčku radši vyměníme za novou. Většinou je výhodné koupit ve specializované prodejně na zahradní techniku kompletní sadu pro pravidelnou údržbu. Ta obsahuje spolu s novou svíčkou i vhodný oleje vzduchový filtr.

Sada na údržbu sekačky obsahuje olej, vzduchový filtr a svíčku.

FOTO: Mountfield

Co ještě zkontrolovat, doladit a případně opravit?

Pokud jsme to neudělali na konci loňské sezony, vyčistíme podvozek od zbytků zaschlé staré trávy, která by jinak bránila hladkému výhozu a mulčování. Je třeba také zkontrolovat nůž. Je-li tupý musíme jej demontovat a přebrousit. Můžete také do svěráku upnout vodorovně třeba šroubovák a nůž na něj středovým otvorem položit. Pokud padá na jednu stranu, je možné ho po okraji obrousit tak, aby držel rovnováhu a neházel. Sníží se tím vibrace stroje. V případě, že je nůž poškozený nebo dokonce zdeformovaný, je nutné koupit nový. Jestliže se vám zdá, že prokluzují kola, měli byste se podívat na klínový řemen, který kola pohání. Tedy prověřit, zda není opotřebený a zda je správně napnutý.

Je rozumné překontrolovat a případně znovu nastavit také lanovody pojezdu, a to tak, aby k záběru docházelo zhruba uprostřed záběru madla. Zabráníte tak případnému stálému provozu motoru s prokluzující spojkou, což má za následek zbytečné a nadměrné opotřebovávání.

Pojezd by měl zabírat zhruba uprostřed záběru madla pojezdu

FOTO: Mountfield

Rada na závěr

Zdá se vám to všechno moc složité nebo nemáte čas se nezbytnou přípravou sekačky na novou sezonu zabývat? Pak vám nezbývá, než ji skutečně odvézt do specializovaného servisu. Ti, kteří to udělali včas už na podzim nebo během zimních měsíců, si teď nemusí dělat žádné vrásky. Jejich sekačka je už připravena.

A ještě jedna rada. Někteří specializovaní prodejci zahradní techniky poskytují svým zákazníkům posezónní prohlídky zahradní techniky, tedy nejen sekaček, ale také motorových kos, zahradních traktorů, řetězových pil a dalších zdarma. A v té souvislosti poskytují i významné slevy na nejpoužívanější náhradní díly, spotřební materiál i servisní práci.

Ilustrační foto

FOTO: Mountfield

Pokud si tedy půjdete v příštích týdnech pro nový zahradní stroj, zeptejte se zda právě ten prodejce, u něhož chcete nakoupit, tyto výhodné služby poskytuje. Pokud ano, budete v příštích letech bez starostí a na nezbytné údržbě svého zahradního pomocníka ještě ušetříte.

Reklama

Související články

Pohodlné sekání? Osedlejte zahradní traktor

Je zbytečně trávit hodiny při běhání za sekačkou, když se majitelé zahrad mohou pohodlně posadit za volant elegantních a podstatně výkonnějších stojů jakými...

Aby nás tráva nedusila

Komerční článek - Každý jen trochu zkušenější majitel zahrady či louky ví, že trávu je třeba pravidelně sekat. Jen tak bude mít jistotu, že pažit bude stále...

Poničený trávník zachráníte vertikutátorem

Letošní zima dala trávníkům pěkně zabrat. To, co bylo ještě před pár měsíci chloubou zahrady, je teď spíš pro ostudu. Mnohde se na střídačku objevují fleky...

Výběr článků

Načítám