Hlavní obsah

Elegantní předzahrádka ovlivní celkový vzhled domu i náladu jeho obyvatel

Právo, Adéla Taitlová

S předzahrádkou se loučíme a vítáme téměř každý den a její vzhled může ovlivnit naši náladu. Když bude hezká, prospěje to nám i domu, navíc přiláká obdivné pohledy kolemjdoucích, pro které se může stát zdrojem inspirace.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

I úzký pás mezi domem a ulicí lze zajímavě upravit. Smaragdová zeleň neopadavých dřevin vypadá dobře celý rok. V létě je doplňují koše barevných letniček.

Článek

Je jasné, že předzahrádce nechceme věnovat tolik času a energie jako vlastní zahradě za domem. Dbáme především na praktické uspořádání a nenáročnost údržby.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nejen balkón, ale také průčelí domu může rozkvést tisíci kvítky, nad kterými se tají dech. Z truhlíku září begonie, muškáty, verbeny a lobelky.

Cesta vedoucí k domovním dveřím má být široká minimálně jeden metr a vést rovně, aby byla co nejkratší. Usnadní to úklid listí a sněhu. Žádoucí je pevný povrch z trvanlivého materiálu, který při dešti neklouže.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Uvítací věnec na dveře si můžeme zhotovit sami a pak ho aranžovat podle sezóny.

Do záhonů patří odolné, trvanlivé rostliny s minimálními nároky na péči. Barevná plejáda květů vnese před dům optimismus a odvrátí pozornost od smutné fasády. U moderních staveb se zvlášť dobře vyjímají skupiny tvarovaných stálezelených dřevin.

Oživující prvky

Ohromný efekt přináší dvojice vysokých květináčů u vchodových dveří.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Namísto stromků s kulatou korunou střeží vchod do domu objemné nádoby s kvetoucími trvalkami. Na výšce jim přidávají zapíchané výhony z prořezaných keřů.

Dobře živené balkónové rostliny zkrášlí nejen balkóny, ale i okenní římsy. Šanci tu mají závěsné koše upevněné na domovní zdi.

Přívětivému vzhledu napomohou ozdobné plůtky z kovu nebo proutí, dekorativně vykládaná dlažba či uvítací věnec na dveřích.

Řešení

Uprostřed předzahrádky vznikla centrální kruhová ploška. Tu akcentuje sloupek, na němž stojí mísa s bakopou (3), která své dlouhé výhony s drobnými bílými kvítky spouští rovněž z okenních truhlíků.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před proměnou se šedivou fasádou v pozadí, sporadicky osázenými záhony a rozbitým betonovým chodníkem je předzahrádka o velikosti 7 x 5 m strnulá a neutěšená.

Ploška a pás vedoucí podél domu jsou vysypané drobným kačírkem a lemované obrubou z cihel, tzv. zvonivek. Z nich jsou zbudované chodníčky, které předzahrádku člení na čtyři díly.

Hlavní cesta k domu je široká 1 m, vedlejší 50 cm. Část trávníku zůstala zachována. Snazší pojezd sekačky umožňuje cihlová obruba zapuštěná těsně pod úroveň půdy.

Zbývající prostor tvoří dva bohatě osázené záhony o velikosti 3 x 2,5 m. V bordurách poblíž vchodových dveří rostou keřové bělokvěté růže (6). Na ně navazuje skimie japonská (10), díky které předzahrádka na jaře sladce voní.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Návrh na úpravu předzahrádky

Podél delších stran přepadávají do cestičky načechraná květenství kontryhelu (11). Tomu bylo povoleno se vysemenit a obsadit několik míst kolem středového sloupku.

Z dalších skromných trvalek tu nakvétají šalvěje. Jednu skupinu tvoří sněhobílá odrůda šalvěje hajní (7), druhou pak fialově kvetoucí šalvěj lesní (9), která rozkvétá o měsíc dřív, už v květnu.

Jako malá sluníčka ze záhonů celé léto září květy krásnooček přeslenitých (8), jejichž zlatou barvu přejímá lavička u domu a růže (2) pnoucí se po treláži na domovní stěně. Růžím se tu daří, protože na předzahrádku svítí sluníčko od pravého poledne do večera.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trochu soukromí od sousedních pozemků zajišťují keře. Kaliny vrásčitolisté (4) zůstávají zelené i v zimě, na jaře nesou bílé květy, později lesklé plody. Po jejich boku vynikají mohutná květenství hortenzií latnatých (5), kvetoucí od července až do listopadu. Tento druh hortenzie vyžaduje předjarní řez asi ve výšce kolen.

Působivou tečkou za celým řešením je čtveřice vysokých, fialově natřených nádob se zimostrázy (1) stříhanými do tvaru glóbu.

Seznam rostlin

1. Zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens) - stálezelený listnatý keř, skvěle snáší tvarovací řez, tvarovaný dokulata, 4 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

2. Pnoucí růže (Rosa) Golden Showers - populární výpěstek Davida Austina, rezistentní vůči chorobám, kvete bohatě VI-X, voní, v. okolo 3 m, 1 kus

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2

3. Bakopa (Sutera diffusus) - balkónová rostlina s dlouhými převislými výhony, množství drobných bílých kvítků, kvete od jara do zámrazu, 9 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

4. Kalina vrásčitolistá (Viburnum rhytidophyllum) - stálezelený keř, výrazné listy a plody, na jaře bílá květenství, v. i š. až 4 m, 2 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

5. Hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata) Limelight - opadavý keř, mohutná květenství mění barvu ze zelenkavé přes bílou po růžovou, v. i š. 2 m, 3 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

6. Keřová růže (Rosa) Iceberg - velké plné bílé květy, jemná vůně, tmavé lesklé listy, kvete VI-IX, v. i š. asi 1 m, 4 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6

7. Šalvěj hajní (Salvia nemorosa) Snow Hill - trvalka, štíhlá bílá květenství, užitečná pro včely, kvete VI-VII, po řezu znovu až do X, v. i š. 40 cm, 24 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

7

8. Krásnoočko přeslenité (Coreopsis verticillata) Grandiflora - bohatě kvetoucí trvalka, kvete žlutě celé léto, jemné lístky, v. do 60 cm, 28 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

8

9. Šalvěj lesní (Salvia x sylvestris) Mainacht - trvalka, hrozny modrofialových květů, kvete V-X, po prvním odkvětu v létě seřízneme, v. 60 cm, š. 40 cm, 18 kusů

10. Skimie japonská (Skimmia japonica) Rubella - stálezelený menší keř, lesklé zelené listy, zjara voňavá bílá květenství, v. i š. okolo 70 cm, 2 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

10

11. Kontryhel měkký (Alchemilla mollis) - nenáročná trvalka, hebké listy, od léta kvete množstvím limetkově žlutých kvítků, v. 40 cm, š. 50 cm, 24 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

11

Hvězda z návrhu

Šalvěj lesní (Salvia x sylvestris) Mainacht vzešla křížením mezi šalvějí hajní a šalvějí luční. Okouzluje velkými, temně modrofialovými pyskatými květy, které si oblíbilo mnoho opylovačů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

9

Uspořádané jsou v hustých, štíhlých květenstvích tyčících se do výšky okolo 60 cm. Trs je široký asi 40 cm. Dobře mrazuvzdorná, suchu odolná trvalka rozkvétá už v květnu.

Stejně jako pro šalvěj hajní i pro šalvěj lesní platí: když rostlinu po první vlně kvetení seřízneme, ochotně si jej zopakuje a pokvete až do října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám