Hlavní obsah

Dřevěný nábytek vám zvedne náladu

Novinky, Dana Novotná

Jaro máme tady. Asi největší radost z toho mají majitelé zahrad, kteří už se těší, až se ve svých královstvích pohodlně usadí a budou se moci naplno kochat přírodou.

Článek

Proč tomu tak je? Zajímavě to vysvětluje například renomovaný zahradní architekt David Smith. „Jaro je po období krátkých zimních zasmušilých dnů časem radostného očekávání. Kdo má zahradu, jistě mi dá za pravdu, že krásně zařízené zahradní posezení výrazně ovlivňuje náladu a vnímání okolního prostoru. “ A právě soulad s okolím je podle Smitha hlavní důvodem toho, že je při výběru materiálu na zahradní nábytek nejžádanějším materiálem dřevo. Není divu, vždyť jako přírodní materiál skvěle ozdobí i doplní každou zahradu.

Borovice ze severu

A jaké druhy dřevin se na výrobu zahradního nábytku používají nejčastěji? „Dlouhodobě je u nás nejoblíbenější kvalitní severská borovice,“ říká designérka Linda Bendová. Rozdíl oproti naší, středoevropské, je podstatný. Severské borovice jsou těženy v oblasti za polárním kruhem, kde stromy v tamních drsných podmínkách rostou podstatně pomaleji. Jejich dřevo je tak podstatně tvrdší a odolnější.“

Dřevo s vůní exotiky

Severské borovici ovšem v poslední době povážlivě šlapou na paty exotičtí konkurenti. Houževnaté tropické dřeviny se v nabídkách prodejců zahradního nábytku prosazují stále častěji. Především je to teak. Jeho největší výhodou je, že ho i přes zimu můžete nechat na zahradě nebo u bazénu a nemusíte řešit problém s uskladněním. Jak je to možné? „Toto dřevo obsahuje vysoký podíl kaučuku a teakového oleje, takže je mimořádně odolné proti povětrnostním vlivům, plísním i škůdcům,“ vysvětluje Bendová.

Velmi tvrdý a odolný je i další zástupce exotiky, a to dřevo meranti, které se těží v Malajsii. V obchodě si ho všimnete velmi snadno, protože má typickou červenohnědou barvu, ve které krásně vynikne kresba dřeva. Na menší sety na balkony a terasy je oblíbený eukalypt a v poslední době se u nás stále více začalo prosazovat dřevo balau, které pochází z Jihovýchodní Asie. Má ušlechtilou a pravidelnou strukturu a je mimořádně odolné proti vodě a povětrnostním vlivům.

Kam jít nakupovat?

Přísloví praví, že do žen a do melounů se nevidí. A stejné je to i s nábytkem, u kterého nikdy přesně nevíte, z čeho byl skutečně vyroben. Lehce se tak může stát, že některý výrobce deklaruje vysoce kvalitní jakostní materiál a na nábytek místo toho použil nekvalitní a nevhodné dřevo z nešlechtěných stromů nebo dokonce z prořezů. Něco takového laik samozřejmě na první pohled neodhalí. Proto je sázkou na jistotu nakupovat výhradně u renomovaných prodejců s dlouholetou tradicí, kteří si kvalitu svého zboží sami kontrolují a stojí si za ní. Dobrým vodítkem při tom může být například délka záruční lhůty, která je u některých prodejců podstatně delší než jen klasické dva roky.

Před placením poseďte

Při samotném výběru se vyplatí jednotlivé kusy nábytku zkontrolovat zrakem, hmatem a především se na ně pořádně posadit, případně i položit. Vždyť na nich hodláte odpočívat dlouhá léta a k tomu je potřeba pohodlí. K tomu je velmi důležitá nejen propracovaná ergonomie, ale i konstrukční detaily. Ty totiž spolu s kvalitou dřeva rozhodují o tom, jak dlouho a dobře vám nábytek bude skutečně sloužit. Všímat byste si měli také kvality kování, jak vypadají spoje, uchycení noh a područek. Pokud je nábytek polohovací, je třeba vyzkoušet jak plynule a hladce se nastavuje.

Stále jako nový

Někoho možná napadne, jak je asi těžké dřevěný nábytek ošetřovat, aby byl stále pěkný. Ale běžná údržba je velmi jednoduchá a zabere jen pár minut. Většinou stačí nábytek jednou až dvakrát za sezónu podle typu dřeva natřít vhodným údržbovým olejem. Za pár minut práce vám bude odměnou reprezentativní vzhled.

Reklama

Související články

Zahradní nábytek vám musí „sednout“

Proč trávit příjemné slunečné dny mezi čtyřmi stěnami, když se dá příjemně zabydlet na zahradě nebo terase? Stačí si je jen šikovně a nápaditě zařídit...

Výběr článků

Načítám