Hlavní obsah

Dekorace inspirované krásou podzimu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S podzimní aranží nám pomůže příroda. Pestré květy, zajímavě vybarvené listy a přírodniny si můžeme přinést z lesa. Tento skvělý materiál můžeme rozmanitě kombinovat a použít do keramických truhlíků, proutěných košíků a nádob.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Naaranžovaný truhlík lze dále dozdobit. Okolo rozmístíme dýni, kukuřici, šípky, větvičky kroucené vrby. Umístit ho můžeme před vchod do domu, na venkovní okenní parapet, na terasu.

Článek

Dekorace volíme buď v sytě zemitých barvách, nebo naopak ve studených tónech. Oblíbené jsou šedostříbrné kombinace s růžovou, kde se vyjímá vřes v různých barvách, drátovec, astry, chryzantémy.

Aranžmá v tradičním pojetí je zase v teplých odstínech, kdy převládá žlutá, oranžová, červená.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podzimní věnce na zavěšení. Na slámový korpus lepicí tavnou pistolí zafixujeme mech, který tvoří základ věnce. Poté drátkujeme a lepíme rozmanité přírodniny – listy, šišky, ptačí pírka, lišejník, jeřabiny, bodláky, vřes.

„Vysazovat k sobě můžeme mix rostlin, které mají nápadnou barvu listů, květů. Nebo naopak zvolit jeden druh (pás chryzantém, vřesů). Hezky vypadá, když jsou u sebe nahusto a vytvářejí pestré skupiny,“ vysvětluje floristka Markéta Keclíková z firmy Rosmarino.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednoduše a přirozeně

Podzimní dekorace se dají aranžovat do truhlíků a jednoduchých nádob bez potisku: kovových, keramických, proutěných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podzimní dekorace v nádobách bez potisku: možná je keramika, kov, proutí.

Při sesazování vnímáme, kde bude truhlík umístěný, kde bude pohledová strana, zda bude stát u stěny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aranž v šedorůžových tónech. Sestava rostlin (zleva): drátovec-krásnohlávek (Calocephalus), astřičky (Symphyotrichum), vřes (Erica) a starček (Senecio).

Důležité jsou i druhy rostlin: nižší a výraznější dáváme dopředu (břečťan), vyšší dozadu.

„Nesnažíme se o efekt, dbáme na přirozenost, nenásilnost. Vyhneme se pokusům o pravidelnost, vytváření obrazců. Působí to zbytečně kýčovitě,“ říká floristka.

Když si nejsme jisti, poodstoupíme a kontrolujeme, kde je hluché místo, málo barev apod.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Připravíme si truhlík, na dno dáme keramzit či managreen. Zrnitostí vyhovuje výsadbě truhlíkových a balkonových rostlin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přisypáváme postupně zeminu, která je speciálně určena pro rostliny na terasy či balkon. Zaplníme zhruba polovinu truhlíku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vysazujeme rostliny tak, aby nebyly ve stejné výšce. Oblíbené jsou chryzantémy, solanum s červenými plody, tmavě probarvené listy heuchery, vřesy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V aranži ponecháme volná místa, která kreativně dozdobíme jablíčky, dekorativní dýní, tilandsií, mechem, kamínky, šnečími ulitami. Používáme i seschlé větvičky, sezónní ovoce a zeleninu (kukuřici, červené zelí, patizon).

Tipy a rady:

Do truhlíku je vhodný substrát keramzit nebo nový materiál — tzv. managreen složený z minerálních komponentů. Je to sopečný substrát, který drží dobře vláhu, nechytá plíseň a je vhodný i pro alergiky. Substrát lze použít i místo zeminy.

Podzimní aranž potkají první mrazíky, proto ji na noc umístíme do závětří, na teplejší místo. Truhlík na okně musí být stabilní, pozor na proutěné materiály!

Vřes se prodává v odstínech růžové, lila a bílé. Když zešedne, lze ho použít i na zimní aranž. Chryzantémy jsou ale sezónní záležitost, příští rok zakoupíme nové.

Občas zapomínáme podzimní truhlík zalévat. I když rostliny potřebují jen trochu vody, dopřejeme jim ji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám