Hlavní obsah

Altány a zahradní domky

Novinky, Iva Tvrzová, časopis Chatař a Chalupář

Pobyt na zahradě nám zpříjemní stinné altánky a zahradní domky. Dříve bychom našli altánky na mnoha zahradách. Nabízely klidné posezení ve stínu a v soukromí, příjemnou atmosféru. Po letech určitého zapomnění se altánky opět na zahrady vracejí.

Článek

Oživlá romantika

Stejně jako dříve mají často i dnes altánky kruhový, respektive šesti nebo osmiboký půdorys a střechu ve tvaru nízkého jehlanu. Řešení stěn může být velmi variabilní. Vzdušné stavby mají pouze ve spodní části lehké mřížoví z dřevěných latěk a horní část zůstává volná. Jiné mají spodní část z plných dřevěných panelů, horní část je otevřená, z laťového mřížoví nebo s velkými prosklenými okny. Je také možné různé typy stěn na altánu kombinovat. Například stěna, orientovaná k ulici nebo sousedům, může být plná, ostatní stěny budou v horních částech volné, s mřížovím nebo prosklené. Jednoduché altány nemívají dveře, mohou být s podlahou i bez ní.

Altánky do nepohody

Můžeme si pořídit i uzavřený altán, ve kterém bude příjemné posezení i při chladnějším, větrném či deštivém počasí. Taková stavba má podlahu, plné stěny a různě členěná velká okna, což podtrhuje romantický vzhled altánu. Horní hranu mohou mít okna rovnou nebo zaoblenou. Uzavřený altánek má samozřejmě dveře, většinou prosklené stejně jako okna. Stěny z vnější strany bývají zdobeny ornamenty, tvořené plasticky vystupujícími lištami.

Prodávané altány, ale i chatky, většinou nemají povrchovou úpravu. Záleží na vás, jakou podobu jim dáte. Mohou zůstat v přírodní barvě dřeva, ale můžete je natřít oblíbenou bílou, zelenou, modrou, případně kontrastní barvou zvýraznit plastické ornamenty a rámy oken a dveří.

Zahradní domky a chatky

Zatímco altány slouží hlavně jako kryté posezení, zahradní domky a chatky mají širší využití. Je možné v nich mít letní „odpočívárnu“ s pohovkou, sezónní pracovnu, hobby místnost, hernu pro děti. Můžou sloužit i jako letní ložnice dětem nebo návštěvám. Zahradní domky mohou být menší, s jednou místností, ty větší nabídnou až tři či čtyři místnosti.

Se stříškou a terasou

Pokud má chatka vpředu přesahující střechu, nebo dokonce terasu se zábradlím, je to místo jako stvořené pro zahradní stůl, lavičku a křesílka. Terasa nemusí být jen vpředu, u některých chatek je ještě i z boku stavby. Chatky mají někdy oddělený vstup do skladového prostoru – dveře do něj vedou obvykle z boku vzadu.

Chatky se liší nejen velikostí podlahové plochy, počtem místností, výškou stěn a hřebene střechy, ale také provedením a sílou stěn. Ta je většinou 28, 33 mm, někdy i 44 mm, u izolovaných chat 52 nebo 70 mm. Dobře izolované chatky můžeme používat i v chladném počasí. Zahradní domky jsou vyráběny ze smrkového řeziva, většinou mají srubovou konstrukci. Jako střešní krytina je ve standardní nabídce pískovaná asfaltová lepenka, je ale samozřejmě možné použít jiný typ krytiny.

Domky se nabízejí v určitém základním provedení, je možné si ale vybrat další volitelné doplňky (okenice, čelní přesah střechy, dvoukřídlé dveře, terasu, boční přístřešek nebo přístavek).

Reklama

Související články

Domky na nářadí

Zahradní nářadí a technika budou uklizené, v suchu a v bezpečí v dřevěném nářaďovém domku.

Kam se hodí pergola?

Pergola patří k okrasným prvkům zahradní architektury. Její název, odvozený z latinského pergula, pergere = krýti, naznačuje, že slouží především k vytvoření...

Výběr článků

Načítám