Hlavní obsah

Štípací klín je věda, na jeho konstrukci závisí pohodlí při přípravě dřeva

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen pro pohodlné štípání palivového dřeva, ale například i pro občasné pokácení stromu se vyplatí mít v kůlně připravené správné vybavení. Kromě štípacích seker, tzv. kalačů, jsou to hlavně štípací klíny. Vyrábějí se v různých provedeních, ty kvalitní jsou nejen bezpečnější, ale také ušetří mnoho námahy.

Foto: Stihl (3x)

Klíny lze použít nejenom při štípání dřeva, ale také při kácení stromů nebo obecně při řezání pilou, aby dřevo nesvíralo její list.

Článek

Pro štípání zvláště velkých špalků je zbytečné používat štípací sekeru a snažit se je rozdělit na dva a více kusů jedinou ranou. Ne každý na to má také dost fyzických sil. Pro elegantnější a méně namáhavý styl práce je dobrým pomocníkem štípací klín.

Klíny rovněž ocení každý, kdo řeže motorovou pilou a hrozí riziko, že mu kmen stromu bude svírat list.

V obchodech lze objevit klíny v různých velikostech, obvykle jsou v rozpětí zhruba od 20 do 30 cm.

Na tvaru záleží

V základní podobě mají klíny jednoduchý tvar, na řezu obvykle trojúhelníkovitý. Vypadají tak především klíny dřevorubecké, které slouží k tomu, aby zabránily zmiňovanému svírání listu pily.

U štípacích klínů lze objevit různá vylepšení. Základní tvar klínu například někteří výrobci upravili tím, že jej mírně spirálovitě stočili. Jeho úzké ostří zajede do čela špalku velice snadno a pohodlně. Jak se ovšem zaráží hlouběji a hlouběji do materiálu, začíná se stáčet, čímž napomáhá rozervání dřeva.

Foto: Stihl

Štípací klín spirálovitý Safe-T se spirálovitým tělem má díky unikátnímu polyamidovému nástavci s kovovým prstencem schopnost tlumit veškeré nárazy při úderech na klín. Snižuje tak nebezpečí úrazu či zranění z opakovaných rázů.

Užitečným detailem jsou zpětné zuby po stranách klínu. Ty zabraňují tomu, aby ze špalku, anebo i z kmene poráženého stromu nečekaně „vystřelil”.

Naopak plynulému a pohodlném zajetí klínu do dřeva napomáhají vodicí zářezy na vrchní, eventuálně i spodní straně klínu.

Foto: Stihl

Galvanizovaný hliníkový klín s vodicí drážkou a zpětnými zuby proti jeho vystřelení ven z otvoru.

Na trhu jsou rovněž klíny, které mají jednu stranu zcela hladkou. To je pro případ, kdy je třeba štěrbinu více rozšířit přidáním dalšího klínu. Ten po hladké straně prvního klínu snáze a pohodlněji zajede do otvoru a pomůže jej rozšířit.

Materiály

Na trhu lze objevit výrobky ocelové, z legovaného hliníku, anebo z odolného plastu. Eventuálně kusy vyrobené z kombinace těchto materiálů.

Foto: Hornbach

Ocelový klín v základním provedení.

Zvláště z hlediska bezpečnosti je praktické, má-li štípací kovový klín vršek hlavy, na který dopadá palice, krytý odolným plastem. Ten totiž zabraňuje nejenom rychlému roztřepení kovu, ale především eventuálním odletům kovových špon a střepin z hlavice, tudíž snižuje riziko poranění pracovníka.

Klíny určené spíše pro zajištění dostatečně velkého pracovního prostoru pilového listu mohou mít dřevěnou rukojeť, kterou obemyká zpevňující dřevěný kroužek.

Na kolik přijdou

Na klínech nemá smysl šetřit. Nekvalitní výrobek se snadno „roztřepí”, případně může jinak zklamat v ten nejnevhodnější okamžik.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ocelové klíny lze pořídit už za částky okolo 300 korun, jednodušší otočné klíny štípací pak od 550 korun, v nejkvalitnějším provedení ale i za 1500 korun. Konkrétní cena závisí nejen na velikosti, ale také na konstrukci konkrétního klínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám