Hlavní obsah

Báječné sprchy na sluneční „pohon“

Novinky, Dana Novotná

Ideální cestou, jak mít zadarmo teplou vodu k umytí po práci nebo jen k osvěžení, je solární sprcha.

Foto: Mountfield, .

Venkovní solární sprcha je nejen velmi praktickým, ale i elegantním doplňkem pro každou zahradu.

Článek

Oceníte ji na zahradě u domu, na chatě či chalupě, prostě všude, kde se člověk potřebuje po nějaké práci pořádně omýt a nechce se mu běhat někam do koupelny. Ale hodí se také u bazénu. Před koupáním je totiž správné se osprchovat a zamezit tak zbytečnému zanášení drobných nečistot do vody. Tím se dá ušetřit hodně času s čistěním bazénu a sníží se i spotřeba bazénové chemie.

Foto: Archiv, .

Solární sprcha umožní letní osvěžení přímo na zahradě.

Asi nejpopulárnější jsou sprchy pevné, tedy takové, které se jednoduchým způsobem přišroubují k pevné podložce. K dřevěné podlaze terasy, do zámkové dlažby, nebo do betonového „patníku“ zapuštěného do trávy.

Foto: Archiv, .

Podstavec solární sprchy s výpustním ventilem a vstupní vodovodní přípojkou na hadici.

Jak solární sprchy fungují? „Jejich korpus je většinou vyroben z odolného plastu a může být doplněn chromovanými prvky. Je koncipován jako zásobník, který pojme až 35 litrů vody a zároveň funguje coby solární kolektor. Během slunečných dnů může teplota vody v zásobníku vystoupat až na 60 °C. Proto mají kvalitní solární sprchy mísicí baterie, takže si můžete namixovat vodu teplou přesně podle svého gusta,“ vysvětluje specialista Radek Hanzlík.

Kam ji umístit? Pro sprchu bychom měli zvolit místo, na něž dopadá maximum slunečních paprsků. Díky tomu si budete moci její služby užívat od dubna až do září. Samotná instalace je velmi jednoduchá. A napojení na vodovodní řad také. Stačí sprchu propojit s vodovodním kohoutkem pomocí rychlospojek a zahradní hadice. Příjemným benefitem může být i ve spodní části umístěný kohoutek na omytí nohou.

Foto: Garsys, .

Sprchová hlavice i kohoutek na oplachování nohou mohou být i v chromovaném provedení.

A ještě jedna rada. Podle Hanzlíka je rozumné zvolit sprchu se zásobníkem o objemu alespoň 20 litrů, abyste měli dostatek teplé vody na sprchování pro více osob najednou.

Novinkou jsou sprchy přenosné. Od těch, které se přichycují napevno k zemi, se liší tím, že mají menší zásobník vody. Ale tento handicap vyrovnávají tím, že se dají na zahradě snadno přenést z místa na místo. A můžete je případně naložit do auta a odvézt kamkoliv, kde je potřeba se osprchovat v teplé vodě…

Solární sprchy nevyžadují prakticky žádnou údržbu. Na zimu ji jednoduše odpojíte od podstavce, vylijete zbytky vody ze zásobníku, osušíte a uložíte na nezamrzajícím místě.

Reklama

Související články

Oblíbené bubliny míří na české zahrady

Milujete bublinkovou lázeň? Ale už vás nebaví jezdit za ní někam do aquaparku nebo platit nesmyslné částky ve wellness studiích? Pořiďte si milióny bublin...

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Co se zrovna teď hodí k bazénu?

Komerční článek – Léto je tu v plné síle a s ním vytoužené koupání v zahradním bazénu. Ovšem je potřeba se o vodu a bazén také trošku starat – to proto, aby...

Výběr článků

Načítám