Hlavní obsah

Majitel sedm let buduje zahradu, které vévodí královna květin

Novinky, nes

Svou v pořadí již třetí zahradu začal náš pražský čtenář Petr budovat před sedmi lety u domu, do nějž se s rodinou přestěhoval. Jak sám říká, je nevelká a původně na ní rostly jen „chvoje“, jak přezdívá jehličnanům. Sám dává ovšem přednost květinám. A tak se po sedmi letech pilné práce může na zahradě těšit ze záplavy barevných květů, mezi nimiž převládají jeho oblíbené růže.

Foto: Archiv čtenáře (10x)

Zahradě vévodí královna květin - růže.

Článek

Pro zahradničení se Petr nadchl v 90. letech, kdy se u nás začaly prodávat velké výpravné knihy o zahradách.

„Velmi se mi líbí řekněme anglické neformální venkovské zahrady. Květiny, hlavně trvalky, růže, stromy, hlavně listnaté a okrasné keře. Nabídka rostlinného materiálu je nyní nepřeberná, mrzí mě, že na zahradách je k vidění stále to samé,“ píše Petr.

Foto: Archiv čtenáře

Majitel na své zahradě místo všeobecně olíbených jehličnanů upřednostňuje růže.

Čtenář si libuje v zahradách, kde se zelený trávník vine mezi záhony květin, kvetoucími keři a ovocnými stromy. A když tomu všemu vévodí záplava růží.

Trávník seká nízko, používá vřetenovou sekačku. Oceňuje vizuální kontrast mezi nízkým, svěže zeleným kobercem a vysokými kvetoucími rostlinami.

Foto: Archiv čtenáře

Důsledným odstříhávání odkvetlých květů docílí majitel druhého květenství. Růže se zbytečně nevysilují tvorbou šípků.

Petr upozorňuje, že květinová zahrada je celoroční zápřah. Pečovat musí nejenom o květiny samotné, ale také pro ně připravovat neustále vhodnou půdu. Jeho zahrada není totiž z tohoto hlediska právě ideální.

Půda je silně jílovitá, a tak ji musí neustále upravovat. Už sedmým rokem proto na záhony přidává nejenom kompost, ale také písek a štěrk.

Foto: Archiv čtenáře

Růže na zahradě nerostou solitérně, ale skoro vždy v kombinaci s ostatními druhy rostlin. V tomto případě například s okrasným česnekem.

Díky spoustě keřů a listnatých stromů má velké množství listí, s nímž se musí podzim co podzim vyrovnat. Ale nezbavuje se ho. Část použije pro zakrytí záhonů, aby nepromrzaly při prvních zimních mrazících, když ještě není napadaný sníh. Zbytek spotřebuje do kompostu.

Foto: Archiv čtenáře

Letos růže růže na Petro vě zahradě doplńují také různobarevné varianty máků.

Kompostu rovněž věnuje velkou péči. „V zimě, když není mráz, opravuji kompost, prosívám uzrálý a připravuji místo pro nový. Ten proces, kdy ze zelené hmoty vznikne něco tak prospěšného, mě nepřestává fascinovat,“ poznamenává Petr.

Foto: Archiv čtenáře

Letošní bouřkové deště se neblahým způsobem podepsaly i na vzhledu petrových růží. Jejich květy mají poslepované lístky, případně jsou jinak mírně poškozené. Celkové kráse těchto rostlin to však nijak výrazně neubírá.

Ačkoli na svém pozemku pěstuje mnoho desítek druhů rostlin, nejpočetněji a nejrozmanitěji jsou u něj zastoupeny růže, a to hned sedmnácti druhy.

„Růže nešlechtím, nejsem na ně odborníkem. Je to jen koníček. A královna, která patří na typ zahrady, který mám rád,“ říká skromně.

Foto: Archiv čtenáře

Elegantní hra barev: Bílé a růžové růže doplňují červené máky a fialový clemantis.

Růže kupuje prostokořenné i květinkované, nejlépe v květu. Pak si totiž může být jistý jejich skutečnou barvou.

„Ta u prostokořenných růží někdy neodpovídá štítku a při prvním kvetení může (ne)mile překvapit,” vysvětluje Petr.

Sází je do hlubší úživné půdy, ideálně na místo, kde proudí vzduch, aby rychle osychaly a nevznikaly na jejich listech plísně a jiné choroby.

Foto: Archiv čtenáře

Velkou zálibu má majitel v neformálních anglických zahradách, kde se zelený trávník hezky doplńuje s okrasnými květinami, keři a ovocnými stromy.

Na zimu pak všechny keřovité i popínavé druhy obalí netkanou textilií, eventuálně zakryje chvojím. Rostliny tak chrání nejenom před mrazy, ale překvapivě i před přílišným teplem.

Na jaře je hnojí, nejlépe speciálním hnojivem na růže. Ostříhá odumřelé výhony a ty, které to potřebují, zkrátí na třetinu až dvě loňské délky.

Foto: Archiv čtenáře

Velký podíl a výsledném vyznění květin na zahradě má jejich správné zkombnovaní s ostatními druhy. Když se to podaří, divákovi se nabízí učiněná pastva pro oči.

„Po prvním odkvětu důsledně odstříhávám odkvetlé květy, ať se nevysilují šípky (semeny) a rychle utvoří druhé květenství. Před ním podruhé a naposled pohnojím. Vyšší růže potřebují opory, obzvláště ty anglické s obřími květy by se polámaly,“ radí Petr.

„Bohužel musím stříkat proti klasickým chorobám. Dle potřeby, ale nejlépe na jaře na právě rozvinuté listy,“ doplňuje.

Před zimou Petr všechny růže okope a pohnojí kompostem, čímž chrání roub. Důrazně ovšem doporučuje veškeré nemocné větvičky a listí pálit, nikoli kompostovat.

Foto: Archiv čtenáře

Velkokvěté druhy růží potřebují podporu, aby se nelámaly.

Růže pak Petr zalévá pokud možno pod rostlinu, ne na listy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Stromkové růže je opravdu potřeba dobře chránit proti mrazům, zejména v místě roubu a kmínek! A kochat se, kochat se, kochat se. Donekonečna. Příroda je ten nejúžasnější malíř,“ uzavírá svůj dopis Petr.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitelé vybudovali kolem domu netypickou zahradu

Zahradu, v níž vládnou nejrůznější druhy dřevin, umně vysázené tak, aby tvořily barevně i tvarově hezké celky, začala před devíti lety budovat naše čtenářka...

Výběr článků

Načítám