Hlavní obsah

Stroj, bez něhož by to nešlo

Novinky, Dana Novotná

Přichází večer. Vypínáte motor. Sesedáte. Během okamžiku vám hlavou proběhne uplynulý den: nejdříve bylo třeba postarat se o trávník – sekání, provzdušňování, vyčesávání plsti, dosívání i hnojení. Posečenou trávu potom bylo nutné odvézt místnímu farmáři pro dobytek a sousedovi přivézt z lesa nařezané klády. Tohle by nešlo. Nebýt zahradního traktoru.

Foto: Mountfield, .

Zahradní traktor EXPERT 92.180 H

Článek

Do velké skupiny zahradních traktorů můžeme zařadit i kategorii tzv. riderů. Jde o stroje, jejichž motor je umístěn pod sedadlem, takže obsluha má skvělý výhled na sečenou plochu. Manévry mezi stromy, keři či jinými překážkami se tak obejdou bez jakýchkoli problémů. Ridery se ovládají pomocí manuální (zpravidla pětistupňové) nebo hydrostatické převodovky, což je obdoba automatu. Tento typ převodovky lze do složitějšího terénu s množstvím překážek doporučit.

Foto: Archiv, .

Rider XF 140 HD

Primárně jsou ridery určeny k sečení trávy. Až na výjimky nejsou tyto stroje vybaveny tažným zařízením, k němuž je možné připojit příslušenství. Jestliže tedy hledáte velkou, komfortní a schopnou sekačku do většího a členitého terénu, bude rider tou správnou volbou, pokud ale vyžaduje váš pozemek i jinou údržbu, měli byste se poohlédnout v hájemství zahradních traktorů.

Zahradní traktory

„Ve srovnání s ridery mají zahradní traktory výkonnější motory (až 24 koní), objemnější sběrný koš (až 360 l) a větší záběr sekačky (až 102 cm). Ta je osazena dvěma noži, které zaručí perfektní kvalitu sečení,“ specifikuje hlavní rozdíly odborník na sekací techniku Jan Melena.

Jeden ze základních parametrů při výběru konkrétního stroje určitě představuje tvar a šířka odhozového tunelu. Měl by být co nejširší, a především přímý. V opačném případě by totiž sběr nemohl probíhat dobře a tunel by se mohl ucpávat. „Doporučuji se přímo u prodejce na odhozový tunel zeptat a nechat si ho ukázat. Je to jeden ze základních předpokladů, aby traktor správně fungoval,“ doplňuje Melena. Výhodou je u traktoru tzv. plovoucí sekačka s antiskalpovacími kolečky, tedy sekačka, která kopíruje povrch terénu a nepoškozuje (nesdírá) trávník.

Foto: Archiv, .

Zahradní traktor XHT 240 4WD

U moderních traktorů se v poslední době klade kromě funkčnosti velký důraz na komfort obsluhy. Tomu odpovídá například nastavitelné sedadlo řidiče, úložné prostory na drobnosti či na nápoj, spuštění sekačky z místa řidiče, zvuková signalizace při naplnění koše, hydrostatická-automatická převodovka, tempomat, palubní počítač s multifunkčním LCD displejem, světlomety (dokonce i LED) a mnoho dalších prvků, jež bychom hledali spíše v seznamu příplatkové výbavy současných automobilů.

Pro práci po celý rok

Velký trumf traktorů představuje jejich naprostá univerzalita, všestrannost a celoroční využitelnost. Zatímco sekačku na podzim uklidíte a dopřejte jí zimní spánek, zahradní traktor je i nadále v plném nasazení.

Foto: Archiv, .

Přívěs TR 220S

Přívěsný vozík využijete pro převoz velkého množství trávy, dříví, nářadí i různého odpadu nebo materiálu. Na jaře a na podzim oceníte služby provzdušňovače (aerátoru), který šetrně naruší povrch trávníku, čímž napomáhá lepšímu přístupu vláhy, hnojiv a vzduchu přímo k travním kořínkům. Díky této proceduře získává trávník na síle a zdravém vzhledu.

Blahodárné účinky má také používání vyhrabovače, jehož odolné a pružné hroty odstraní z porostu mechy a travní plsť. Na trávníku ale mohou zůstat i jiné nečistoty – např. větvičky nebo podzimní listí. Ty odklidí čistič neboli sweeper, což je přístroj se soustavou pružných metliček, které veškeré nečistoty nasměrují do velkého sběrného koše. Pro udržovanou zelenou plochu se jako nezbytný jeví též travní válec. Naplnit ho lze vodou nebo pískem. Používá se k vyrovnávání stávajících zelených ploch i při zakládání nového trávníku.

Foto: Archiv, .

Rozmetadlo TBS 7000

Rozmetadlo rovnoměrně rozhází osivo a hnojivo, v zimě zase posypový materiál. Díky sněhové radlici, pohodlně ovladatelné z místa řidiče, lze bez problémů odklízet sněhovou nadílku z chodníků či příjezdových cest k domovu.

Reklama

Související články

Aby vaše zahrada na jaře vzkvétala

Jaro je tady. Zahrada se zelená, sluníčko začíná svítit čím dál víc. Abyste zahradu dostali do patřičné formy, je potřeba vyrazit ven a přiložit ruku k dílu....

Úrodná prsť z kompostéru voní lesem

Kompostér ušetří měsíce času. Přesněji řečeno, kompostér běh času urychlí. A když dodržíte správný postup, získáte z odpadu tu nejúrodnější půdu, která bude...

Výběr článků

Načítám