Hlavní obsah

Pergola nebo altán? Obojí je okrasou domu i zahrady

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pergolu využijeme jako průchozí vstup do zahrady, nebo posezení se stěnami propletenými okrasnými rostlinami. Může chránit i zdobit vchod do domu. Altán je skvělým místem pro siestu a milosrdná skrýš před nepřízní počasí.

Foto: DELTA SVRATKA (2x)

Zahradní pergola Standard ke zdi 250 × 470 cm, sklon střechy 10°, standardní provedení od 17 000 Kč.

Článek

Pergolu i altán výrobce postaví na míru za několik desítek tisíc korun. Levnější jsou tzv. stavebnicové typy, které nalezneme v hobby marketech a ve firmách zabývajících se zahradním nábytkem, domky a chatkami.

Vybírat můžeme z mnoha typů, které jsou často vymyšleny tak, aby se přizpůsobily představám zákazníka, pracovat lze i s 3D návrhy.

Foto: VETAS

Altán prosklený 3 x 2,5 m má posuvné dveře a skleněné výplně. Včetně střešní krytiny od 43 000 Kč.

Výhodou stavebnicových typů je možnost vyměnit díl za díl v případě, že dojde k napadení materiálu dřevokaznými škůdci a plísní, a to přesto, že je dřevo již z výroby ošetřeno impregnačními a ochrannými prostředky.

Pergola i altán jsou vystaveny venkovnímu prostředí, takže alespoň jednou za pět let vzhled materiálu oživíme a ošetříme oleji, barvou, protiplísňovým přípravkem.

Altán praktický i romantický

V proskleném altánu s plnými stěnami (dřevěnými i zděnými) můžeme v létě přespávat. V zimě do něj uložíme zahradní nábytek a techniku. Větší altány propojíme se zahradní kuchyní. V takovém případě altán svým vzhledem připomíná malou dřevostavbu.

Foto: VLADEKO

Zahradní altán VL 44 s nástavnou věžičkou na střeše. Suché smrkové řezivo, hladce opracované, opatřené impregnací a lazurovacím lakem ve zvoleném odstínu. Cena 27 000 Kč.

Naproti tomu šesti- až osmihranné stavby s otevřeným průchodem, zábradlím a lavičkami vybízejí k venkovní kávové siestě nebo zahradní party. Stěny tvoří mřížoví z dřevěných latěk, přičemž horní část zůstává otevřená, volná. Existují také velmi vzdušné typy se sloupovím a střechou.

Splňuje-li stavba spíše užitnou funkci, pak je zpravidla střecha z polykarbonátu či břidlice, někdy ji pokrývají šindele a rákos. Až na výjimky má střecha tvar nízkého jehlanu.

Foto: VLADEKO

Osmiboký zahradní altán VL 45, stavebnice včetně masivní dřevěné podlahy. Sloupky altánu jsou v rozměru 10 x 10 cm, 7 dílů ozdobného zábradlí ve výšce 90 cm, krytina asfaltový šindel. Cena v hladce hoblovaném přírodním provedení 40 000 Kč.

Altán si můžeme představit s plastovou či kovovou konstrukcí, letní varianty bývají dokonce plátěné. Tyto typy jsou nejlevnější, stojí kolem 2500 Kč. Na druhé straně cenového spektra se pohybují celodřevěné stavby z buku, dubu, teaku, za které zaplatíme minimálně 60 000 Kč.

Pergoly zdobné a relaxační

Pergola je otevřená venkovní konstrukce, nejčastěji celodřevěná. Může být krytá, ale i beze střechy, s plnými, mřížovými nebo propletenými (ratanové proutí) stěnami, které se často stávají opěrnou konstrukcí pro popínavé rostliny, včetně dřevěného roštu nahrazujícího střechu.

Foto: DELTA SVRATKA

Zahradní pergola, která se svým pojetím blíží altánu, nabízí prostor pro venkovní vaření.

Střechu mohou tvořit i příčná prkna, zejména u pergol přistavených ke zdi, které rozšiřují obytný prostor domu. Střešním materiálem jsou polykarbonát, břidlicové či asfaltové šindele, trapézové a vlnité desky z PVC.

Materiál by neměl být příliš lehký, nebo ho alespoň dobře upevníme, aby odolal silnému větru. Pevné uchycení – kováním k podkladu – řešíme i v případě samostojné pergoly.

Foto: VLADEKO

Průchozí pergola Linda 5 – loubí s obloukem, samostojné truhlíky. Síla stojen 7 x 7 cm, výška 235 cm a délka 340 cm, šířka průchodu 180 cm. Cena od 9000 Kč.

Foto: VETAS

Rohová pergola 2,3 x 2,3 m, stavebnice – samonosná konstrukce tvořená třemi truhlíkovými sloupky na květiny nebo odkládacími prostory. Dvě vestavěné lavice, 2 mřížky nad lavicemi. Cena od 10 600 Kč.

Nejbezpečnější je kotvení ke stěně domku nebo garáže, kdy pergola plní funkci zastřešení automobilu.

Foto: VETAS

Pergola Hobby 3 x 3 m pro pnoucí rostliny, stavebnice. Samonosnou konstrukci tvoří předpřipravené díly se spodní plotovou výplní, 2x okenní mřížka. Cena od 14 500 Kč.

Ať už je pergola rohová, obdélníková nebo atypická, obvykle určují její využití stěny. Vrch do oblouku s mřížovanými stěnami patří mezi dekorativnější, vzdušné typy. Plné stěny chrání před nepřízní počasí a pozorností okolí.

Je dobré vědět

Kryté venkovní stavby musejí mít kvalitní izolovanou střechu, stejně tak důležité je ukotvení podle typu terénu. Podlahy a dřevěné konstrukce umísťujeme nejméně 40 cm nad zem.

Foto: VETAS

Zastřešená pergola 4 x 2,5 m, polykarbonátové krytiny čiré nebo kouřové. Výrobce dodává jako jednoduchou stavebnici s návodem a spojovacím materiálem. Cena 20 500 Kč.

Dbáme, aby dřevěné prvky šlo vyměnit, takže je nezazdíváme. Nad okny a dveřmi vybudujeme přesahy a přístřešky. Plochu pergoly/altánu řešíme s možnostmi prostoru pro ně vymezeným.

Ideální je místo v závětří, z dosahu stromů a vysokých keřů. Počítáme-li s propojením se zahradní kuchyní nebo venkovním krbem, umístíme pergolu/altán co nejblíže ke vstupu do domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám