Hlavní obsah

Aby jiřinky vydržely i na příští rok

Právo, Adéla Taitlová

Doba, kdy se jiřinky pyšnily bujnými listy a úchvatnými květy v brilantních barvách, mizí v nenávratnu. Toužíme-li po společnosti těchto mexických krásek i v příštím roce, musíme jim poskytnout podmínky k přezimování.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Se životem jiřinek se nevyplácí hazardovat. Toužíme-li po jejich společnosti i v dalším roce, musíme jim dopřát zimu bez mrazu.

Článek

Úsilí spojené s každoročním vyzvedáváním jiřinek (Dahlia) mnoho zahrádkářů od jejich pěstování odrazuje. Když si k práci vybereme pěkný podzimní den, není to problém.

Necháme-li choulostivé jiřinky ležet v půdě, odsoudíme je k záhubě. V našich mokrých a mrazivých zimách ani při sebelepší přikrývce prostě nepřežijí.

Správné načasování

Kdy je nejvhodnější doba k vyrytí dužnatých hlíz? Záleží na tom, jaké kde panuje počasí. Někdy musí ven z půdy už koncem září, jindy až v listopadu.

Nejspolehlivějším znamením jsou prvním mrazíkem sežehnuté, černé, svěšené listy. Předčasně hlízy nikdy nevytahujeme! Stejně jako třeba cibule tulipánů jsou to zásobní orgány, v nichž se hromadí živiny potřebné k růstu. Dopřejeme jim tedy dostatek času, aby zesílily. Platí totiž: čím větší hlízy, tím lepší rostlina.

Jak na to

Seříznout

Nadzemní část spálenou prvním nočním mrazíkem seřízneme asi 20 cm nad zemí. To proto, abychom měli při vytahování a manipulaci s hlízami za co chytit. Listovou hmotu nastříháme na menší kusy a zkompostujeme.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jakmile listy zčernají po prvním nočním mrazíku, je čas vyzvednout choulostivé hlízy ze země.

Vyzvednout

K vyjmutí se nejlépe hodí rycí vidle, ale jde to i rýčem. Zapíchneme je v dostatečné vzdálenosti, abychom podzemní orgány nepoškodili. Půdu ze všech stran nejprve pečlivě uvolníme, jinak hrozí, že některé hlízky zůstanou uvězněné.

Nechat oschnout

Než svazky ztluštělých kořenů rozložíme do bedýnky nebo na stůl, aby na vzduchu oschly, obrátíme je a z dutých stonků necháme odkapat nashromážděnou vodu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hlízy obrátíme a necháme oschnout. Ujistíme se, že v dutých stoncích nezůstala voda.

Očistit

Důkladná očista kartáčem je důležitá. Jednak při ní odstraníme choroboplodné zárodky z půdy, případně drobné plže, jednak máme možnost si hlízy prohlédnout a ihned vyřadit nahnilé či jinak poškozené části. Kdo chce, může silně znečištěné kořenové svazky osprchovat zahradní hadicí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Při důkladné očistě zkontrolujeme stav dužnatých orgánů a odstraníme nahnilé či jinak poškozené části.

Zkrátit

Stonky sestřihneme na délku 5 až 10 cm. Ponecháme jen tuhé, suché pahýlky. Měkčí nadzemní část stonku většinou nestačí seschnout a mohla by se stát zdrojem hniloby.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stonky sestřihneme na délku pět až deset centimetrů, takže zbudou jen tuhé, suché pahýlky.

Zasypat

Hlízy rozložíme v jedné vrstvě do bedýnek, nejlépe dřevěných, a zasypeme je vrstvou izolačního materiálu, který je ochrání před nízkými teplotami a vlivem světla.

Z ekologických důvodů se vyhneme použití rašeliny. Existuje spousta rovnocenných náhrad: dřevěné hobliny, skartovaný novinový papír, písek, popel, drobounká kamenná drť, perlit či nařezaná sláma.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hlízy rozložíme v jedné vrstvě a zasypeme vhodným materiálem, který je ochrání před nízkými teplotami a působením světla.

Navlhčit

Zdá se to poněkud zvláštní, ale je to dobrý zvyk. Zima je dlouhá a nám nejde o to, hlízy jiřinek usušit. Proto jim prospěje, když izolační materiál mírně navlhčíme. Pozor ale: Navlhčit neznamená promáčet!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Navlhčení před uložením na mrazuprostém, tmavém místě zabrání tomu, aby se zásobní orgány jiřinek přes zimu vysušily. Nesmí však stát ve vodě!

Označit

Do každé bedýnky vložíme jmenovku s názvem odrůdy nebo alespoň barvou úborů.

Možná si teď myslíme, že si to zapamatujeme, ale přijde jaro a na místo, kde leží bílá pomponka nebo lila jiřinka Fascination, si nevzpomeneme.

Uložit

Označené bedýnky s hlízami přeneseme na chladné, ale mrazuprosté, tmavé, suché místo. Výborný je sklep, garáž, zahradní domek, prosklený balkón či zádveří.

Kontrolovat

Při pravidelné kontrole bezpodmínečně likvidujeme hlízy poškozené hnilobou či plísní.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Včasným rozpoznáním a odstraněním vadných částí zamezíme větším ztrátám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám