Hlavní obsah

Přerůstá vám tráva přes hlavu?

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace se opakuje. Česko zaplavila travní lavina. Stejně jako loni se tak děje vlivem mimořádně teplého počasí a častých srážek. Jak se ale s bujením trávy vypořádat? Pomoci by mohly specializované stroje – křovinořezy, bubnové sekačky a mulčovače.

Foto: Mountfield, .

Bubnové sekačky si poradí s trávou o výšce až 150 cm.

Článek

Při takové chuti, s jakou se letos tráva dere k nebesům, je třeba sekat častěji než obvykle. Ne každý je ale ochoten, nebo si nemůže z časových důvodů dovolit sekat svůj trávník dvakrát do týdne. Stačí jednou dvakrát vynechat a běžná rotační sekačka už může mít problémy. A co teprve pozemky, které se neudržují pravidelně – sady, louky apod.?

Sekati bubnem

Tradičními stroji pro likvidaci vysoké trávy jsou bubnové sekačky. Dokážou posekat porost vysoký až 150 cm, přičemž pokosená stébla skládají do řádků. To výrazně usnadňuje odvoz nebo sušení. Pokud budete s „bubnovkou“ pracovat v těžším terénu, určitě oceníte samochodnou variantu, tedy takovou, která má vlastní pohon a kterou před sebou nemusíte tlačit.

Na trhu lze dokonce najít modely, jež jsou vybaveny variátorem pro plynulé zrychlování a zpomalování. To pomůže k ještě větší efektivitě a pohodlí při práci. K tomu přispějí také velká kola se šípovitým dezénem. Další velkou výhodou, kterou byste ale u bubnových sekaček a priori nečekali, je jejich vynikající skladnost. Díky sklopné konstrukci je totiž lze snadno naložit do kufru běžného osobního auta.

Co se motorů týče, výkonem a spolehlivostí vynikají americké agregáty Briggs & Stratton.

Co posekáš, tím pohnojíš

Dalšími stroji, které využijete na plochách sekaných jen několikrát do roka, jsou mulčovače. Na rozdíl od bubnových sekaček rozemelou mulčovače přerostlý porost na malé částečky, které se změní v hnojivo a příznivě působí na půdu.

Na zdejším trhu najdete dva typy mulčovačů, které se liší systémem zpracování travní hmoty. První typ využívá mulčovací nůž a druhý cepovací kladívka volně uchycená na podélně uloženém válci. „Druhý jmenovaný systém nabízí prvotřídní kvalitu zpracování sekané hmoty a umožňuje vynikající průchodnost terénem bez omezení výškou porostu,“ popisuje odborník na sekací techniku Michal Makalouš.

Stroj schopný všeho

A do třetice křovinořezy, které se svou koncepcí od mulčovačů a bubnových sekaček zcela odlišují, nicméně pro využití na vysokou trávu jsou neméně efektivní. Mají dokonce něco navíc.

Křovinořezy se zavěšují na ramenní či zádové popruhy. Díky tomu lze pohodlně pracovat i v těžko přístupných místech jako například v příkrých svazích, roklích apod. Výkonnější modely jsou schopny i plošného sekání. Vzhledem k tomu, že váha stroje se v popruzích „rozloží“, není problém bez přemáhání sekat i delší dobu.

„Jedna z největších výhod křovinořezů spočívá v jejich univerzalitě,“ konstatuje specialista segmentu křovinořezů Tomáš Maryška. Pokud je třeba zlikvidovat přerostlou tuhou trávu, mlází nebo křoviny, vymění se strunová hlava za tří-, čtyř- či osmizubý kotouč nebo za tříramenný nůž. S nálety i se slabšími dřevinami si poradí 22- nebo 80zubý kotouč.

K základnímu příslušenství patří strunová hlava, která se používá k sekání běžného trávníku. Standardem by dnes měla být poloautomatická strunová hlava se systémem Tap & Go, který dokáže po lehkém přitlačení na zem sám vysunout strunu. Tato blesková operace se odehrává za chodu stroje; struna je vzápětí automaticky zkrácena na příslušnou délku, a to břitem integrovaným v krytu křovinořezu. Setkat se už také můžeme s hlavou Load & Go, která umožňuje mimořádně snadné navíjení vyžínací struny bez nutnosti rozebírání strunové hlavy.

Reklama

Související články

Jak správně vybrat novou sekačku

Odebrala se vaše stará sekačka do věčných sečišť? Nebo prostě jen z jakéhokoli důvodu uvažujete o změně? Potom je tento článek určen právě pro vás. Dali jsme...

Výběr článků

Načítám