Hlavní obsah

Deset důvodů, proč pěstovat dlužichy

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní, výrazné, nevšední a nenáročné trvalky se těší velké oblibě. A není se čemu divit. Známe 10 důvodů, proč se vyplatí dlužichy (heuchery) pěstovat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Teplé tóny do záhonu vnáší fascinující kultivar Marmalade.

Článek

1. Atraktivní listy

Dekorativní listy nabízejí vzrušující paletu barev, jejich odstínů a kombinací. Zelená a purpurová patří k základu. Přidávají se stříbrná a bronzové až téměř černé tóny s kovovými odlesky.

Zvláštní postavení mají variety v barvách limetky, jantaru a meruněk a pestrobarevné směsice, kde se střetávají vínová se stříbrnou, oranžová s růžovou nebo malinově červená s hráškově zelenou. Okrouhlé až srdčité laločnaté listy mohou být ploché nebo silně zkadeřené, zoubkované, chloupkaté i s výraznou žilnatou strukturou.

2. Půvabná květenství

Dlužichy nakvétají už počátkem léta. Drobné zvonečkovité kvítky se shlukují do vysokých vzdušných lat či hroznů. Bílá, krémová, citronově zelená a narůžovělá řídká květenství výrazně zabarvených a panašovaných druhů hrají až druhé housle.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Heuchera Venus

Kultivary s hustým a šarlatově červeným květenstvím se hodí především k řezu. Ve váze květy vydrží svěží minimálně jeden týden.

3. Široký sortiment

Díky šlechtitelům vznikají nové variety, což podněcuje zakládání specializovaných sbírek. Bohužel ne všechny variety se při pěstování osvědčí. Za spolehlivé se považují např. Tyto druhy a odrůdy:

  • Palace purple - velké purpurové listy s kovovým nádechem, řídká květenství zelenkavě krémových kvítků s červenými prašníky.
  • Plum pudding - velké fialovo-vínové zkadeřené listy s cínově šedým přelivem, drobné bledorůžové kvítky.
  • Chocolate ruffles - velké zvlněné listy kakaového odstínu, rub listu mahagonový, kvete bíle. Caramel a marmalade - kudrnaté listy v odstínech od jantarové přes broskvovou a bronzovou po hřejivě růžovou, řídké laty špinavě bílých kvítků.
  • Leuchtkäfer - svěže zelené, jakoby kropenaté okrouhlé listy, výrazná červená květenství s nápadnými žlutými prašníky.
  • Rave on - malé stříbřité, tmavozeleně žilkované listy se švestkovým nádechem, hustá květenství sytě růžovočervených kvítků.
  • Venus - listy ve směsi zelených a stříbrných odstínů s výrazným červeným až fialovým žilkováním, nenápadné bílé kvítky.
  • Silver scrolls - stříbřité, fialově mramorované listy, zelenkavá květenství.
  • Raspberry chiffon - velké bronzové listy se stříbřitým nádechem a tmavočerveným rubem, tmavě růžová poupata, bledorůžové kvítky.
  • Berry smoothie - malinově růžové listy s tmavými žilkami, krémová květenství.
  • Heuchera villosa - velké zelené listy s jemným sametovým povrchem, od konce léta do podzimu husté hrozny krémových kvítků.

4. Kompaktní vzrůst

Dlužichy si udržují celistvou zaoblenou formu, vždy vypadají úhledně. Agresivně se nerozrůstají, ani nevysemeňují. Existují miniaturní skalkové druhy (h. Pulchella) i robustní typy s výškou přes půl metru. Většina dlužich měří 30 až 40 cm na výšku i šířku. V době květu dosahují okolo 60 až 70 cm.

5. Minimální nároky

Světlolisté variety preferují polostín, kde nedochází k popálení listů sluncem, zatímco tmavým a pestrolistým druhům prospívá několik hodin slunce denně, protože ve stínu ztrácejí vybarvení. Libují si v živinami dobře zásobené, nevysychavé zemině s kvalitní drenáží. V zimním mokru skomírají.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dlužichy se zvlášť dobře hodí do bordur.

6. Snadná péče

Rostlinám svědčí zimní mulčování a odstraňování uvadlých květenství. Na jaře odstraňujeme poškozené a odumřelé listy. Aby dlužichy předčasně nestárly, každé tři až čtyři roky je vyzvedneme ze země. Zbavíme se dřevnatých částí a opětovně je vysadíme do humusem obohacené půdy. Totéž provádíme, když střed rostliny vybíhá nebo vylysává.

7. Mnohostranné využití

Drobnolisté variety se uplatní na skalce a v okrasných korytech. Větší druhy vyniknou v předních řadách okrasných záhonů, v obrubách podél pěšin a schodů, jako lemy u křovin či v kontejnerech. Pro maximální efekt vždy vysazujeme více rostlin.

8. Celoroční efekt

Dlužichy jsou dobře mrazuvzdorné. Svými listy obstarávají barevný akcent po celý rok. Ovšem krutá zima, když část trsu nepěkně zhnědne, je může oslabit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Přirozeným půvabem oslňuje Heuchera villosa.

9. Snadná kombinovatelnost

Dlužichy jsou univerzální a přizpůsobivé, proto se můžou kombinovat s mnoha rostlinami. Zelené a stříbrné variety výsadbu jemně podtrhují. Chceme-li zdůraznit nějaké místo, sáhneme po výstředních barvách, s nimiž vytvoříme nápadnější kreace.

Příklady efektních sestav: purpurové dlužichy x carex elata aurea x cotinus coggygria royal purple.

Stříbřité dlužichy x oranžová kniphofia x pyrus salicifolia pendula.

Oranžové dlužichy x campanula persicifolia telham beauty x deschampsia cespitosa.

Červeně kvetoucí dlužichy x geranium pratense x sambucus racemosa plumosa aurea.

10. Hmyzí pohoštění

Navzdory intenzivnímu šlechtění neztrácejí něžné kvítky nic ze své přitažlivosti pro včely, čmeláky a motýly. A o dlužichy rostoucí na slunci má hmyz větší zájem, než o ty v chladném zastíněném koutku.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajná zahrada

Rozlehlá skalka s hvozdíky, lomikameny a hořci, potůček a rybník, to vše patří k „tajné“ zahradě manželů Doskočilových z Ostrovce u Janovic. Abyste ji uviděli,...

Které růže kralují létu

Léto v plném proudu přináší nepřebernou škálu kvetoucích letniček i trvalek. Speciální pozornost si ale zasluhují růže.

Zahrada radost pohledět

Někdo si zahradu nechá vytvořit od architekta, jiný by se jen nerad připravil o potěšení postupně ji vytvářet vlastními silami.

Výběr článků

Načítám