Hlavní obsah

I zahradní nábytek má svůj příběh

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pohledu přes ploty domů spatřujeme v zelených zákoutích zahrad nábytek ze dřeva, z umělého ratanu i hliníku. Ve stínu stromů a paprsků sluníčka skrývá i on svůj příběh.

Foto: Mountfield

Z tropického teakového dřeva se vyrábí nejen nábytek, ale využíván je i při stavbě domů, paláců a dokonce mostů.

Článek

Teak – tropický strom dorůstající do výšky 30 – 40 metrů pochází z monzunových lesů daleké jihovýchodní Asie. To nejkvalitnější dřevo vyrůstá v hlubokých pralesích Barmy a Indonésie. Z tropického teakového dřeva se vyrábí nejen nábytek, ale využíván je i při stavbě domů, paláců a dokonce mostů.

Křížem krážem vodami oceánu se teakový nábytek v objemných kontejnerech přepravuje do evropských přístavů, odkud, krytý plachtami kamionů, putuje do centrálních skladů prodejců. Zde čeká na rozvoz do prodejen a konečně na umístění do konkrétní zahrady či terasy.

Podobně cestuje zahradní nábytek ze severské borovice KWA nebo červenohnědého meranti. I on putuje tisíce kilometrů z kontinentu na kontinent či z jedné části Evropy do druhé. Zvyklé na drsné prostředí přírody za severním polárním kruhem se dřevo snadno přizpůsobuje zdejším klimatickým podmínkám. Vlastnosti jako odolnost proti vlhkosti, hnilobě, plísním a atakům škůdců jsou vzhledem k drsnému prostředí, kde původně vyrůstalo, logické.

Nové materiály, stejné pohodlí

Snaha oživit zahrady svěžími liniemi a novým designem dala vzniknout zahradnímu nábytku z hliníku. Jako každý designový výrobek má také on řadu příznivců i odpůrců. Mnozí mu vytýkají přílišnou chladnost a strohost, druzí jej považují za mimořádně elegantní a praktický – křesla, židle, stoly a lehátka mají natolik nízkou hmotnost, že je snadno přenesete z jednoho místa zahrady na druhé a k jeho údržbě si vystačíte jen s obyčejnou vodou.

Foto: archiv

Elegantní a praktický nábytek z hliníku má tak nízkou hmotnost, že jej snadno přenesete z jednoho místa zahrady na druhé.

Materiál tohoto zahradního nábytku vzniká ze slitiny mědi a hliníku označované názvem dural – obchodní označení pro různé slitiny obvykle 90 – 96 % hliníku a 4 – 6 % mědi . Oproti čistému hliníku je jen nepatrně těžší, ale až pětkrát pevnější i tvrdší .

Příběh umělého ratanu započal potřebou vyrobit imitaci ratanu přírodního. Proto bylo vyvinuto speciální vlákno z odolného polyetylenového materiálu vytvořeného přímo k výrobě nábytku do všech interiérových i exteriérových odpočinkových zón. Existuje v mnoha barvách a provedeních, přičemž nejčastější jsou tmavé odstíny – hnědá a černá, ale naleznete i světle hnědou či stříbrnou. Potěší tím, že jej můžete bez obav umístit ven a dál se o něj nestarat, neloupe se, nepraská, nebledne a nevadí mu přírodní faktory, které by tropický ratan mohly poškodit.

Foto: archiv

Nábytek z umělého ratanu se hodí jak do exteriéru, tak do interiérových odpočinkových zón.

Z pohodlí křesla či lehátka se zadívejte do krásy zahrady a přeneste se v myšlenkách do krajiny podle svých představ. Díky nábytku z nejvyhledávanějších dřevin přesunete na svou zahradu alespoň maličký kousek exotiky, nábytek z hliníku a z umělého ratanu jí zas dodá nebývalou eleganci ve zcela novém designu.

Reklama

Související články

Mamutí stezkou k moderním grilům

Při archeologických výzkumech v Dolních Věstonicích a v severních Čechách byly nalezeny jamky v těsné blízkosti pravěkých ohnišť. Vědci předpokládají, že jamky...

Venkovské ploty

K tradičním venkovským domům, ať dřevěným či zděným, se nejvíc hodí oplocení ze dřeva, kamenné zídky nebo živé ploty.

Kamenné variace

Přírodní kámen je jen těžko nahraditelný jakýmkoli jiným průmyslově vyrobeným dlažebním či stavebním materiálem.

Výběr článků

Načítám