Hlavní obsah

Žena i muž zařizují byt rozdílně

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž i žena mají názor na podobu interiéru často rozdílný. V čem se naše pohledy odlišují a na čem se můžeme shodnout, když zařizujeme byt skříněmi, na to jsme se zeptali ženy - designérky a muže - bytového designéra. Prozradili nám, čím se při navrhování skříní řídí a ukázali nám, jak podle nich vypadá "typická" skříň pro ženu a pro muže.

Článek

Navrhnout skříň pro ženu a pro muže je těžký úkol, jako designér se musíte hlavně vcítit do potřeb druhého. Předně je třeba brát v úvahu, že ženy dají mnohem více na estetiku, muži zase upřednostňují praktičnost.

.: Ženy si potrpí na velikost šatny, na to, aby se do ní vešel jejich celý módní repertoár.foto: draksonline.co.uk

Ženy u skříní proto tolik neřeší horní úložné prostory, šířku skříně, zda jsou v ní drátěné koše, věšáky a výsuvné police. Řeší ale objem skříně, jejich garderóba bývá větší než mužská a u vestavěných skříní si trvají na zrcadlech.

Zrcadla se opravdu hodí, kromě toho, že se v nich vidíte celí, také opticky zvětší prostor, ve kterém je skříň umístěna. Pokud máte opravdu malý byt, tak si zkuste pořídit klidně skříň s celými dveřmi pokrytými sklem.

.: Ložnice podle designérky Petry Vránové

A co skříň pro muže?

Skříň po muže je praktičtější, jednodušší a z pevnějšího materiálu. Muži upřednostňují jednoduchou barevnost i design. Pokud chcete koupit skříň svému muži nebo bratrovi, určitě se ptejte po držáku na kravaty, výsuvných boxech, po místě na klobouky apod.

.: Ložnice se skříní podle designéra Romana Vrtišky, která by měla designově vyhovovat muži. foto: INDECO Navrhovat nábytek a interiérové doplňky pro muže a pro ženy v rozdílném designu je dnes trendem. Ten ale velí, že pokud žijí muž i žena spolu, tak by jejich nábytek měl k sobě ladit. Třeba jako tato umyvadla. Jedno je pro muže a jedno pro ženu, mají rozdílný charakter (to ženské je oblejší a tvarově bohatší), ale perfektně k sobě ladí.

.: Vlevo: umyvadlo pro ženy, vpravo: jednodušší umyvadlo pro muže (design: Jaromír Větvička).foto: Archiv soutěže Design Contest

Když spolu nakupuje nábytek pár, tak kompromisem bývá nábytek praktický, o který se zasadí muž a zpravidla v barvě, kterou vybere žena tak, aby ladila s ostatními interiérovými doplňky v bytě.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní tapety hýří barvami

Tapety jsou znovu v módě. Skvěle vypadají jak na celé ploše stěn, tak v kombinaci s malbou. Moderní tapety přitom hýří neotřelými barvami, zajímavými...

Proměna dětského pokoje ve studentský

Dětský pokoj je určen především na hraní, ale s přechodem dítěte do školy se všechno mění. Školák musí mít prostor na učení, psaní úkolů, uložení školních...

Výběr článků

Načítám