Hlavní obsah

Ze tří malých bytů vznikl velký prostorný domov s netradiční dominantou

Historický obytný prostor v Praze byl v 50. letech přeměněn ve tři malé byty. Bogdan a Kateřina využili před časem toho, že byly všechny byty volné, a koupili je. S jasným cílem: byty probourat a vytvořit krásný, skoro 170 m² velký prostor. A co tomuto novému prostoru dominuje? Obrovský světelný had.

Foto: www.modernibyt.cz

Prvek, který dominuje celému prostoru, je had z pískovaného, dvakrát tvrzeného plexiskla. Židle si majitelé pořídili u známé české značky TON a k odpočinku si vybrali sedací vak v růžové barvě značky Fatboy.

Článek

Narodili jste se v Praze?

Bogdan: Ne, pocházíme ze severní Moravy. Do Prahy jsme šli studovat, pak jsme zde začali pracovat, a jak to bývá, už jsme tu zůstali. V Praze bydlíme třináct let.

Foto: www.modernibyt.cz

V případě potřeby mohou majitelé jednoduše zatáhnout dveře, které jsou schovány ve stěně. Vzniknou tak dvě na sobě nezávislé obytné jednotky s vlastním sociálním zařízením. F

Podle čeho jste si vybrali právě tuto lokalitu?

Bogdan: Při hledání jsme viděli dva byty v této lokalitě. Od začátku jsme věděli, že chceme pro život velký prostor, a velkých bytů tady moc není. Stará zástavba, zajímavá architektura a dostupnost centra pešky. To byly kromě velkého obytného prostoru hlavní skutečnosti, které nás oslovily, a proto jsme se rozhodli pro tento byt. Úžasný je i park, kde jsme za necelou minutu, a vmžiku tak máme pocit, že nejsme v Praze. Je to skvělý relax.

Foto: www.modernibyt.cz

Majitelé mají rádi dobré víno, proto investovali do kvalitní vinotéky, která simuluje prostředí vinného sklepa, má zabudované speciální osvětlení, které vínu neškodí.

Zmiňoval jste starou zástavbu a zajímavou architekturu. Kdy byl dům postaven?

Bogdan: Dům je z roku 1914. Původně to byl krásný velký byt, který byl později rozdělen na tři malé bytové jednotky. V době, kdy jsme hledali byt, se naskytla jedinečná příležitost, protože všechny tyto tři byty byly na prodej. Rozhodli jsme se pro jejich koupi a po probourání zdí jsme získali velký byt, tak jako tomu bylo na počátku minulého století.

Foto: www.modernibyt.cz

Světelný had zaujímá důležité místo i v kuchyni, která je veliká, protože majitelé bytu rádi vaří. Na zakázku jej vyrobila firma SIRdesign. Světelný systém potom zajistila firma Esagono. Vestavné spotřebiče si pořídili od značky De Dietrich.

Po koupi vás tedy čekala rekonstrukce. Co bylo třeba udělat?

Bogdan: Dalo by se říci, že všechno. Všechny dělicí příčky se probouraly, aby vznikl jeden velký obytný prostor. Chtěli jsme zachovat co nejvíce prvků z původního bytu, ať už parkety, nebo nádherně zdobené vysoké stropy. Když jsme vybírali architektonické studio, kterému byt svěříme, doporučil mi kolega z práce Atelier Progres. Viděl jsem jejich realizace a zaujala mne koncepčnost myšlení, kterým se liší od ostatních ateliérů.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnici dominují čisté linie a bílá barva. Majitel je fanouškem světoznámé ságy Star Wars, především potom zloducha Darth Vadera, jehož masku má nad postelí.

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje jakýsi plexisklový had. Čí to byl nápad?

Bogdan: Na začátku architekti navrhli tři koncepty, jak by se dalo s tímto prostorem naložit. Nakonec zvítězil koncept had, tedy vložený světelný prvek, který prochází celým prostorem. Had není samoúčelný, ale velice praktický. Jsou zde schovány všechny rozvody, úložné prostory, vinotéka, ale především kompletní osvětlení.

Nebáli jste se do historického bytu umístit tak moderní prvek?

Bogdan: Nechtěli jsme konkurovat tomuto starému krásnému prostoru, proto jsme se rozhodli pro něco nového, jiného. Podle nálady a potřeby lze rozsvítit jednotlivé části hada. Polotransparentním tělem, které tvoří ocelová kostra opláštěná pískovaným plexisklem, vstupuje do bytu světlo, které vrhá fascinující stíny nejen podle denní doby, ale i podle toho, co je v částech hada umístěno.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna v jablkově zelené barvě slouží především návštěvám. Součástí je sprchový kout a umyvadlo hranatého tvaru.

Měli majitelé konkrétní požadavky, nebo vám nechali volnou ruku?

Architekt Kaas: Jakmile si majitelé vybrali konkrétní koncept, všechno jsme s nimi konzultovali a snažili se vyhovět jejich požadavkům. Spolupráce byla skvělá, protože majitelé přesně věděli, co chtějí. Od světelného hada až po pohovku bylo vše navrženo naším ateliérem. Rekonstrukce probíhala v pohodě. Nejnáročnější byl had, jehož výroba trvala dlouho a byla velice náročná.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní a estetické panelákové bydlení

Panelové byty jsou obecně vnímány jako málo komfortní a nepříliš vzhledné. O to větší radost je vidět, že soudný investor a zkušený architekt mohou dosáhnout...

Výběr článků

Načítám