Hlavní obsah

Zarážky, rámy a fólie aneb Jak snížit riziko úrazu dítěte v domácnosti

Právo, Karolina Černá

Chytré a cenově dostupné jsou drobnosti, které zabrání pádu dítěte ze schodů, z postýlky nebo z okna. Další pomůcky zase minimalizují možnost opaření, uklouznutí v koupelně či v kuchyni.

Foto: Ikea (6x)

Chrániče rohů sníží nebezpečí úrazu dítěte, které by se mohlo poranit o ostré hrany stolů nebo skříní. Seženeme za 149 Kč/8 kusů.

Článek

Nejsme všemocní a každý rodič ví, že k uklouznutí, pádu, k úderu do hlavy o nábytek dochází u dětí naprosto nečekaně třeba i v přítomnosti dospělých. Přesto se jistých opatření s ohledem na věk potomka nevzdáváme.

Koupelna a kuchyň

Vlhká kluzká podlaha v koupelně a během vaření často také v kuchyni není právě stabilním povrchem pro dětská ani dospělá chodidla. Dobrým pomocníkem jsou protiskluzové lepicí pásy v kritických zónách – ve vaně, ve sprchovém koutě, na podlaze koupelny.

Foto: Ikea

Předložka zůstává na místě díky protiskluzovému latexovému vyztužení. Rozměr 44 x 67 cm, cena 39 Kč.

Protiskluzové pásky oceníme i na okraji schodů, na stoličce, z níž dítě rádo pozoruje mámu v kuchyni.

Kusové koberce podložíme protiskluzovou podložkou, existují také bačkory či ponožky s brzdnou gumou na chodidle.

Foto: Ikea

Schůdky opatříme protiskluzovými okraji. Cena stoličky 249 Kč

Termostatická baterie chrání před opařením horkou vodou v umyvadle i ve sprchovém koutě, blokuje náhodnou manipulaci s pákovou baterií. Základní poloha odpovídá zhruba 38 °C. Chceme-li vodu teplejší, lehce zmáčkneme zarážku a pootočíme.

Foto: Ravak

Termo baterie v koupelně i v kuchyni zajistí, že nikdo nebude svévolně zacházet s nastavením teploty vody.

Během koupání můžeme dítě posadit na speciální sedátko nebo do minivany. Do velké hluboké vany vložíme menší plastovou vaničku. Hlavičku dítěte od čtvrtého měsíce věku udrží nad vodou nafukovací límec na krk s regulovaným zapínáním. Na vnitřní straně kruh podporuje bradičku a zamezuje klouzání.

Foto: Ravak

Protiskluzové pásky, čtverečky oceníme zejména ve sprchovém koutě a u výstupu z něj. Cena od 249 Kč

Před pádem ze schodů nebo výpravou batolete na zahradu chrání rozkládací ohrádky, které ratolesti vytyčí prostor. Před schodiště, při vstupu na terasu instalujeme bezpečnostní branku. Často ji lze roztahovat na více rozměrů a snadno skládat. Je ale nutné zkontrolovat kvalitu zamykacího mechanismu, aby se branka samovolně nebo pod tlakem neotevírala.

Pozor na okna a dveře

Zarážky fixující pootevřené okno jsou samozřejmostí, dítě tak okno plně neotevře, takže z něj nevypadne, ani si v něm neskřípne prsty. Okna můžeme opatřit uzamykatelnou kličkou.

Foto: Ikea

Zarážka drží interiérové dveře v jedné poloze. Cena 149 Kč za 2 kusy

Do posuvných oken i dveří dáme zarážky, které brání posunu do boku. Univerzální pojistky umístíme také na dvoukřídlé dveře. Dveřní panty přikryje samolepicí zábrana na veřejích (zárubních).

Foto: Ikea

Zarážka zabrání v přístupu k nevhodnému obsahu zásuvek a skříněk. Cena 49 Kč.

Okenní zábranu můžeme připevnit i zvenku, např. zábradlí z velmi odolného lepeného skla působí zcela nenápadně a plní bezpečnostní funkci.

Prosklení oken a dveří by mělo být opatřeno bezpečnostní fólií, která při úderu a rozbití skla zachytí střepy a uchrání před pořezáním.

Foto: Next

Bezpečnostní fólie v okně zadrží střepy rozbitého okna. Cena od 330 Kč/m2.

Opatrně také se smyčkami z vytahovacích šňůr, řetízků a pásků ovládajících žaluzie. Šňůry nesplétáme dohromady, neměly by být zkroucené a vytvářet smyčku. Pro jistotu je fixujeme daleko z dosahu dětských ruček.

Foto: Dafe-plast

Neviditelná okenní zábrana může snížit riziko vypadnutí osoby.

Malé dítě nesmí samovolně odemykat vchodové dveře. Použijeme-li speciální uzávěr klíče, samo jím sice pohne, nicméně klíč v zámku zůstane ve stejné pozici. Mechanismus dvojitého zamykání umožňuje dospělým zámek bez problému stisknout a odemknout otočením uzávěru. Do dveří instalujeme kukátko.

Foto: Assa Abloy

Skrz digitální kukátko Yale vidíme výborně ven, pohyb přede dveřmi automaticky spustí nahrávání videa. Cena od 2541 Kč

Moderní digitální výrobky se mohou pochlubit velkým zorným úhlem a kamerou, takže rodiče mohou mít přehled o tom, kdo u dveří stál v době, kdy byly děti doma samy.

Klidný spánek pro všechny

Vyžaduje-li dítě při usínání přítmí, zapomeneme na svíčky a hřejivá malá světla. Ideální jsou LED lampy v podobě zvířátek, které mohou být zároveň hračkami.

Foto: Ikea

Rám dětské postýlky minimalizuje riziko pádu během spánku.

Aspoň k horní polovině postýlky menších dětí, které se ve spánku posunují, připevníme zábranu. Může být součástí postelového rámu, existují také přenosné zábrany, které mají polohovací mechanismus.

K patrové posteli přistavíme bezpečný žebřík, jeho příčky opatříme protiskluzovou páskou.

Foto: Alza

Digitální dětská videochůvička s barevným LCD displejem má dosah 300 metrů. Hlídá pokojovou teplotu, má infračervené noční vidění, digitální zoom, přehrávač ukolébavek. Umožňuje obousměrnou komunikaci. Cena 4599 Kč

Dohled nad spícím dítětem zajistí audio a videochůvičky. Miminkům jsou určeny baby monitory dechu, pohybu či kombinované přístroje.

Pro rychlé všetečky

Zranění hlavy z nepozornosti patří k nejčastějším dětským úrazům. Ostré rohy nábytku vybavíme speciálními krytkami. Lehké skříně, monitor počítače, televizi opatříme pásem proti překlopení, který uchytíme k zadní stěně nábytku nebo ke zdi.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Nenechavým ručkám s vodivými předměty zabrání průnik do zásuvky speciální krytky, zásuvky s dokumenty a soukromými věcmi ošetříme pojistkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám