Hlavní obsah

Zahradní nábytek by měl být pohodlný a lehce skladovatelný

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře sladit požadavky s prostorovými možnostmi je předpoklad ke spokojenému užívání zahradního nábytku. Už při nákupu nábytku se vyplatí myslet i na údržbu a skladovatelnost.

Foto: WWW.POLSTRIN.CZ (2x)

Česká firma Todus nabízí kvalitní materiály, nadčasové barevné ladění, optimální ergonomii a možnost sladit kolekci do jednoho stylu: židle, stoly, lehátka.

Článek

Je rozdíl, zda nábytek stojí na kryté terase pod pergolou, nebo v trávě ve volném prostoru. Pod střechu si lze dovolit přírodní ratan, choulostivější měkké dřevo, ale ve volném prostoru jen velmi odolný materiál, třeba i s celoročním použitím. Důležitý je i podklad, na kterém nábytek stojí.

„Jestli je nábytek na dlažbě, kde jsou široké spáry, volíme takový, který nemá drobné nožky. Některá podlaha je také choulostivá na poškrábání, na trávě se zase nesmí bořit,“ vysvětluje Miroslav Menšík z internetového portálu Give.cz.

Pravidla výběru

Zahradní nábytek tvoří stůl, židle nebo pohodlná křesílka, případně lehátka. Volíme vždy kolekci v jednom stylu. Základním měřítkem výběru je velikost sestavy, protože souvisí s počtem osob v domácnosti.

Stoly mohou být fixní nebo rozkládací, se čtyřmi nebo šesti křesílky. Tvar stolu – čtvercový, obdélníkový, kulatý, půlkruhový a oválný.

Židle pořizujeme zároveň se stolem, musí k sobě dokonale pasovat.

Foto: WWW.GIVE.CZ

Zahradní sestava Doppler Forest Atlantis s rozkládacím stolem 160/200 cm s teakovou deskou a šesti polohovacími křesly. Cena 35 930 Kč.

Křesla mohou být fixní (lépe se stohují na sebe) nebo polohovatelná, která slouží i k relaxaci (lze nastavit sklon opěry, někdy i polohování nohou). Příjemné jsou i různě velké polštářky a polstry pod bederní páteř.

Lehátka mají různé konstrukce, u nich je podstatná ergonomie a pohodlí, neboť musí poskytnout dokonalou podpěru celého těla. Některá mají polohování horní i spodní části, časté jsou područky nebo výsuvný stolek na odkládání.

První krok

Je rozdíl, zda nábytek bude sloužit pouze relaxaci (vyplatí se polohování, měkké polstrování), nebo spíše pravidelnému stolování. Důležité je, kolik osob ho bude aktivně užívat.

Foto: WWW.TEEK.CZ

Aktuální novinkou je kolekce venkovní modulové lounge sestavy Grid, která získala i prestižní ocenění Red Dot Design Award. Sestava má hliníkový rám, je určena pro trvalé venkovní použití. Potahy a rám v několika barvách.

Limituje nás i cena, kterou ovlivňuje zejména materiál, design a kvalitní značka.

„Zahradní nábytek má být i dekorativním doplňkem, nepřehlédnutelnou designovou třešničkou a v případě větších kusů opravdovou dominantou, která prostor zútulní, rozzáří a dodá mu styl,“ vysvětluje Přemysl Hejtmánek ze společnosti Donate.

Dřevěný nábytek

Masivní dřevo je skvělým doplňkem rustikální zahrady nebo terasy. Jakou dřevinu ale vybrat? Exotický teak, meranti, akácie, eukalyptus vydrží i několik desetiletí.

Naopak měkké dřevo jako borovice, smrk nebo modřín potřebuje pravidelnou péči (nejčastěji se používá česká nebo severská borovice, která je odolnější).

Foto: WWW.GIVE.CZ

Zahradní sestava ASKO Edinburgh set 6 je z tropického dřeva akácie, rozkládací stůl 180/240 cm, 6 křesel včetně polstrování. Cena 21 900 Kč.

„Nutný je pravidelný nátěr dřeva speciálním olejem, který na povrchu nábytku vytvoří ochranný film vůči vodě i UV záření,“ radí Daniel Brychta z firmy Hornbach. Olej totiž zamezí bobtnání a praskání ve struktuře dřeva.

Foto: HORNBACH

Dřevěný masivní nábytek je sázka na jistotu. Je sice náročnější na údržbu, ale dotek hladkého dřeva a krásný vzhled k zelené zahradě prostě patří.

V baumarketech lze zakoupit i nábytek rozložený, který si sami sestavíme, což je levnější varianta. Musíme ale přikoupit ochranný nátěr, určitě použijeme i přípravky proti plísním, dřevokaznému hmyzu. Na zastřešených terasách lze dřevo ošetřit i voskem.

Dřevěný nábytek nenecháme zbytečně zmoknout (výjimkou je teak), rozhodně ho zakryjeme plachtou a na zimu odstěhujeme do suchých a zastřešených míst.

Hliníkový nábytek

Je to elegantní materiál odolný proti přírodním vlivům (déšť, vítr, slunce), nikdy nezreziví. Může být venku i dlouhodobě, ve spojení se speciální povrchovou úpravou je téměř bezúdržbový. Je ale na omak studenější než dřevo.

Foto: WWW.GIVE.CZ

Zahradní lehátko Doppler Pesaro je z hliníku, možnost polohování zadní části, dobře odolává povětrnostním vlivům. Cena 3990 Kč.

Výhodou je, že snáší skvěle i vlhké prostředí, může být v blízkosti bazénu. Nábytek z hliníku je lehký, snadno ho přenesou i děti.

Foto: WWW.TEEK.CZ

Křeslo Forest je inspirováno přírodou, jde o designový, velmi pohodlný kousek. Hliníková konstrukce, volba ze sedmi barev. Cena od 9890 Kč.

Kovový nábytek

Stejně skvělé vlastnosti má i kov, na rozdíl od hliníku je ale náchylný ke korozi a vyžaduje občasný nátěr. Nevýhodou je tepelná vodivost, kov je buď studený, nebo horký. Výhodou je nižší cena.

Foto: WWW.DONATE.CZ

Mobilní a pohodlné zahradní lehátko má nadčasový design. Materiál ušlechtilá ocel, odolnost vůči povětrnostním vlivům, snadná údržba.

Foto: KIKA

Spokojeně dřímat se nám podaří v křesle Lugo, materiál ocelová kostra ošetřená práškovou barvou, umělý výplet, barva tmavošedá, v/š/h: 110 x 193 x 120 cm. Cena 5999 Kč.

Umělý ratan

Nábytek z něho je prakticky bezúdržbový, a tím pádem velmi oblíbený. Jeho kvalita je však různá, většinou záleží na konstrukci. Když je kovová, hrozí koroze.

Umělý ratan je lehký, snadno omyvatelný, vyrábí se v mnoha podobách a zabarvení (kulatý nebo plochý). Je většinou dražší než ostatní typy nábytku.

Foto: KIKA

Pohovka Bahia, materiál ocelová kostra, umělý výplet. Sedačka je včetně taburetu s úložným prostorem na polštáře, čtyři podsedáky, 2 zádové polštáře. Barva písková, rozměr v rozloženém stavu 180 x 102 cm. Cena 13 999 Kč.

Plast je nejlevnější

Nábytek vyrobený z termoplastických materiálů má jasnou výhodu v nízké ceně. Bohužel se za ní skrývá i nízká kvalita, nižší nosnost, větší poruchovost nebo ztráta přirozeného odstínu postupným stárnutím plastu (šednutí). Předností, kterou mnozí ocení, je snadná údržba.

Foto: WWW.POLSTRIN.CZ

Severský design reprezentuje kolekce Sack it, zejména model Retro It, který je vhodný na venkovní použití. Křeslo je pohodlné, lehké (přenesou ho i děti), materiál je omyvatelný, v nabídce osm barev.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám