Hlavní obsah

Zahrádkáři nezahálejí ani na podzim aneb Co je na zahradě potřeba

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava zahrady na zimu je za dveřmi. Soustředíme se nejen na poslední zálivku, sečení a vertikutaci trávníku, ale i na úklid spadaného listí na pozemku, kolem domu a z okapů. Také živý plot potřebuje zástřih, musíme zpracovat větve i zahradní odpad.

Foto: HORNBACH (3x)

Zahradní dvoukolové kolečko (2490 Kč) je velmi vhodné na úklid zahrady, ale i na stavbu. Disponuje 100l pozinkovanou korbou a nafukovacím koly. Cena 2490 Kč.

Článek

Při úklidu zahrady se nespoléháme jen na mechanické nářadí, ale využijeme i mnoho motorových pomocníků - třeba foukače listí, drtiče a štěpkovače větví a zahradního odpadu, plotové nůžky a vertikutátory. Neobejdeme se bez pracovních rukavic, vějířových či klasických hrábí, smetáků.

Foto: FISKARS

Pečlivým zahradníkům se budou hodit k podzimnímu úklidu zahrady hrábě na listí z řady Solid, které jsou k dispozici ve dvou velikostech. Ve velikosti L jsou s násadou za 550 Kč, ve velikosti M za 460 Kč.

Osvědčily se kombinace různých typů nářadí a násad, tzv. kombi systémy, nebo čističe okapů, klasikou je základní nářadí - kolečko, lopata a rýč. Práce nám zjednoduší i kompostéry.

Foto: HORNBACH

Torq teleskopické nůžky na větve s pákovým převodem a rozsahem 67-100 cm, maximální průměr větve 4,5 cm. Cena 899 Kč.

Nenahraditelná vertikutace

Na podzim trávník potřebuje vertikutaci, i když méně intenzivní než na jaře, aby měl ještě dost času na regeneraci a posílení před zimou. Díky ní dosáhne trávník lepší výměny kyslíku, větší propustnosti vody. Sníží se tak množství plevele i riziko chorob, zvýší se trvanlivost trávy, protože kořeny rostou více do hloubky.

Foto: GARDENA

Elektrický vertikutátor EVC 1000 je určený pro travnaté plochy do 600 m2. Jeho předností je dlouhá životnost nožů ze speciálně kalené pozinkované oceli a elektromotor s vysokým výkonem. Doporučená maloobchodní cena je 4190 Kč.

Po provzdušňování doplníme písek a přihnojíme. Travní směsi doséváme jen v případě, že je nutné doplnit velká místa bez porostu.

Nezapomínáme na okapy

Průběžnou údržbou okapů se dá předejít zatékání do podkroví, poškození omítky nebo zničení okapů. Jestli napadané listí z okapu neodstraníme, může se okap snadno ucpat.

Když zanesené okapy dobře neplní svou funkci, stékající voda může poškodit omítku. Nečistoty se současně mohou dostat do okapových svodů a ucpat odtokové kanálky.

Čistič okapů pro snadné čištění a uvolňování obtížně dostupných okapů bez použití žebříku. Čistič z vysoce kvalitního a odolného plastu je na jednom konci osazen kartáčem, na druhém škrabkou na nečistoty. Doporučená prodejní cena je 570 Kč.

Listí musí pryč

Jestliže spadané listí necháme ležet na zahradě příliš dlouho, trávníku tím rozhodně neprospějeme. Listy ho totiž připraví o světlo a podpoří tvorbu suchých hnědých fleků a růst mechu.

Foto: GARDENA

Univerzální foukač AccuJet 18-Li je perfektní nástroj k rychlému a účinnému sfoukávání listí, odstraňování drobných nečistot z teras, příjezdových cest a garáží. Optimální komfort zaručuje ergonomická rukojeť s měkkým držadlem. Doporučená cena 2950 Kč.

Pod vrstvou listů nemůže tráva dýchat a během několika dní se může dokonce vytvořit i plíseň. Důležité je odstranit napadané listy také na chodnících kolem domu, aby se na nich nevytvořil kluzký hnědý koberec.

Foto: OBI

Kompostér Thermoquick Express 800 o objemu 820 l rychle kompostuje pomocí optimálního provzdušňování. Možnost odběru kompostu ze všech stran, snadná montáž, cena 1999 Kč.

Tato činnost dnes již rozhodně nepatří mezi obtížné práce, stačí se vybavit správným nářadím. Můžeme využít klasické hrábě či smeták, pokud ale hrabání listí opravdu nemusíme, odstraníme ho pohodlně motorovým foukačem.

Odpad lze i využít

Spadané listí lze na některých místech zahrady vhodně využít. Vrstvu až 10 cm můžeme ponechat třeba pod stromy, keři a křovinami i na vyčištěných květinových a zeleninových záhonech.

Foto: HORNBACH

Nejlepší je, když listy zlehka zapracujeme do záhonů trojzubou kypřicí motyčkou a zakryjeme trochou zeminy, aby je neodvál vítr a aby se rychleji rozložily. Díky tomuto postupu zajistíme rostlinám rychlou tvorbu čerstvého humusu.

Foto: OBI

Pracovní rukavice z velmi odolného materiálu s prodyšnou syntetickou kůží s větracími otvory. Díky své odolnosti a preciznímu provedení jsou vhodné pro náročnější práce, kde potřebujeme používat i jemnou motoriku, cena 249 Kč.

Na tento způsob kompostování půdy jsou nejvhodnější rychle tlející listy kvetoucích křovin a ovocných stromů. Živiny z listů a odřezků působí jako ekologické a nesmírně účinné hnojivo.

Foto: MOUNTFIELD

Teleskopický elektrický prořezávač větví EAS 750 F, se kterým dosáhneme až do výšky 4,5 m a uřízneme až 17,5 cm silné větve. Elektromotor 750 W, váha jen 3,4 kg.

Listová pokrývka na rostlinách je také chrání před nízkými teplotami. Na jaře však nesmíme zapomenout zbývající listí ze záhonků odstranit, aby rostliny opět získaly přístup k čerstvému vzduchu a slunečnímu světlu.

S větvemi si poradí drtiče a štěpkovače

Většina elektrických drtičů zpracovává odpadovou dřevní hmotu o průměru až 4,5 cm soustavou rotujících nožů. Vzniklá jemná dřevní drť se pak dá využít jako základ do kompostu nebo poslouží i jako kvalitní mulč.

Foto: MOUNTFIELD

Drtič Powercut 2500 je ideální pro zpracování dřevního odpadu při podzimních pracích. Má nože z vysoce odolné oceli, které dřevní hmotu rozdrtí na mulč, průměr zasouvaných větví až 4 cm, integrovaný průhledný box o objemu 61 l, bezpečnostní pojistka.

Štěpkovače mají uvnitř ozubené kolo, které větve postupně ukrajuje a zároveň automaticky vtahuje do vnitřního mechanismu stroje. Výsledkem jsou asi 2,5 cm dlouhé štěpky, z nichž může být buď mulčovací materiál, nebo po proschnutí i palivo.

Foto: MOUNTFIELD

Tichý štěpkovač Powersilent 2600 drtí dřevní odpad díky ozubenému kolu, vlastně ji krájí na malé štěpky, které mohou sloužit i jako palivo do krbových kamen. Objem boxu je 60 l, průměr zasouvaných větví je 4 cm, cena po slevě 3990 Kč.

Výbava strojů

Velká kola - umožňují snadný přesun z jednoho místa zahrady na druhé.

Integrovaný průhledný plastový box - díky němu hned víme, jak je box plný, nadrcený materiál pak snadno odneseme, kam je potřeba.

Bezpečnostní pojistka - zabraňuje spuštění stroje, není-li pod výstupem umístěn box, usnadňující kontrolu naplnění a transport štěpků i drti.

Soustava rotujících nožů (u drtičů) - zpracovává dřevní hmotu do jemné drti.

Štěpkovací frézka (u štěpkovačů) - zpracovává dřevní hmotu do štěpků.

Pěchovač - slouží ke snadnějšímu posouvání větví do drtícího/štěpkovacího ústrojí.

Pojistka proti znovuspuštění při výpadku proudu - při výpadku proudu se přístroj automaticky vypne. K opětovnému zapnutí je nutné znovu stisknout tlačítko.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám