Hlavní obsah

Zachraňte trávník dešťovkou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horké léto je zkouškou pro zahradu. Čím více sálá slunce, tím více vláhy potřebuje. Zavlažovat vodou z kohoutku se prodraží, proto hledejme alternativní zdroje. Sudy, rezervoáry či jímky na dešťovou vodu jsou správnou cestou.

Foto: Kärcher

Tlakové čerpadlo BP 7 Home & Garden vybavené pětistupňovým motorem s vysokým výkonem. Dokáže zásobit vodou z alternativních zdrojů dům i zahradu. Je automaticky nastaveno, samo se vypne i zapne, má pojistku proti chodu na sucho. Cena 9090 Kč.

Článek

Dešťovou vodu do zavlažovacích zařízení přivedou čerpadla a domácí vodárny. Práci se zaléváním ušetří i hadice a rozstřikovače. Kromě zahrady lze dešťovku využívat i na splachování toalety nebo k úklidu.

Voda z mraků je navíc měkká, nezanáší tolik potrubí, nedochází k usazování vodního kamene. Neobsahuje chlor, je chudá na soli a minerály, a tak vám za ni půda a rostlinky poděkují.

Zahrada volá po závlaze

Nejvíce komfortu máme při automatickém zavlažování, zvláště když jsme majiteli větších ploch. Trávník, záhony, keře i stromy jsou řízeně zalévány, což šetří náš čas i samotné kubíky vody.

Automatika se o ně dobře postará i v době naší dovolené, takže nás po návratu nečeká překvapení v podobě suchého trávníku.

Foto: Hornbach

K zachytávání dešťové vody se používají barely a sudy. Nadzemní nádrže se vyrábí z tvrzeného plastu, v nabídce objem od 50 do 500 l, s výpustným kohoutkem i bez něho.

Zavlažovací systémy fungují automaticky, pomocí rozvodů a zavlažovacího počítače. Instalují se na vodovodní kohout nebo třeba k nádrži s dešťovou vodou.

Počítač řídí připojené zavlažovací vedení a umí ovládat i několik zavlažovacích rozvodů najednou. V závislosti na modelu počítač uloží různé zavlažovací programy, různé instrukce.

Foto: Hornbach

Dešťovou vodu lze využívat nejen k zavlažování zahrady, ale i ke splachování toalety. Pro tyto účely je vhodnější podzemní nádrž, která je připojena na samostatný rozvod vody.

Závlaha spolehlivě reaguje i na déšť a sama se vypne, takže zbytečně neplýtváme vodou, pozemek není přemokřený.

Samotná pokládka zavlažovacího systému není náročná. Stačí vykopat příkopy, do nich položit příslušenství a příkopy zase zasypat. U kapkové závlahy v záhonech je dobré vědět, kde přesně budou vysázené rostliny a jaké.

Jak ušetřit vodu

Sudy a barely: nejsnadnější způsob zachytávání dešťové vody. Nadzemní nádrže mají stát na chladném místě, vyhněte se přímému slunečnímu záření.

Jestliže chcete dešťovou vodou i splachovat, je vhodnější podzemní nádrž, která je připojená na samostatný rozvod vody v domě. Počítejte ovšem s náročnější stavební úpravou na pozemku i v domě samotném.

Foto: Fieldmann

Kropit zeleninu a květiny lze hadicí, která je připojena na nadzemní sud s dešťovou vodou.

Sprchujte se, spotřeba vody bude až o třetinu nižší namísto koupání ve vaně. Vodu šetří i vhodný typ sprchové baterie. Třeba s termostatickou rychle a účinně regulujete teplou vodu.

Vodovodní baterie: pohromou je trvale kapající kohoutek. Proto armaturu pořádně utěsníme nebo si pořídíme rovnou novou. Pákové baterie jsou úspornější než klasické kohoutkové. Další úsporu přinesou perlátory.

Foto: Kärcher

Sudové čerpadlo Kärcher BP 1 Barrel Set nabízí pohodlné zavlažování dešťovou vodou ze sudu. Je vybaveno plovákovým spínačem, vestavěný předfiltr zase chrání čerpadlo před nečistotami. Čerpadlo je v sadě s hadicí v délce 15 m. Cena 2990 Kč.

Toalety: u nich je důležitý výběr splachovací nádržky nebo předstěnového prvku. Na jedno spláchnutí by se nemělo spotřebovat více než 6 l vody a díky dvojčinnému splachování lze snížit spotřebu vody až o 50 %.

Může se vám hodit na Seznamu:

Program Dešťovka

Dotační program na podporu udržitelného hospodaření s vodou s názvem Dešťovka II nabízí dotaci až 105 000 Kč na využití přečištěné odpadní i srážkové vody pro zálivku zahrady i splachování WC.

Celková dotace je odstupňována podle typu využití a může dosahovat až 50 % způsobilých výdajů. Žádat mohou majitelé a stavitelé rodinných, rekreačních a bytových domů. (kač)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám