Hlavní obsah

Výrazná tapeta s velkými motivy oživí každou místnost interiéru

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kurzu je letos zdobení alespoň jedné stěny v obývacím pokoji pomocí výrazných vzorů. Ostatní výmalba pokoje je pak laděna do tónu, který se objevuje i na tapetách. Můžete být i kreativní a vzory si na stěně vytvořit sami za pomoci šablony. Máme pro vás tipy na to, jak by taková trendy výmalba měla vypadat.

Článek

Nejdřív je třeba si zvolit barevnou škálu, ve které se chcete pohybovat. Stěna, na kterou budete nanášet výrazný tapetový motiv by měla být v obývacím pokoji ústřední a měla by na ni být upřena pozornost.

Trendy velí: zbytek pokoje vymalujte slabším odstínem

Výmalba zbytku pokoje je podle posledních trendů v podobné barevnosti jako barva motivu, ale jde o slabší odstín. Díky tomu je stěna s výrazným motivem ještě dominantnější.

Máte-li tapetu s motivem v tmavě hnědé barvě, zbytek pokoje vymalujte v béžovém tónu, pokud ve fialové, zvolte jemný poměnkový nádech. 

Výběr barev závisí na ekonomické situaci

Pokud vás zajímá, jaké barvy budou trendy pro nadcházející sezónu, tak vězte, že to záleží na ekonomické situaci. Vyplývá to ze závěrů analýzy barevných trendů, kterou zveřejnila společnost AkzoNobel, dodavatel barev a nátěrových hmot.

Z průzkumu je zřejmé, že zatímco výběr konkrétních barev se může lišit v závislosti na preferencích a zvyklostech jednotlivých světových regionů, trendy a interiérový design se v posledních desetiletích mění spíš podle toho, jak silná či slabá je v dané době ekonomika.

V kurzu budou optimistické a něžné barvy

V době finančního nedostatku budou podle analýzy vítězit především méně syté barevné tóny s nádechem bílé a méně výraznými odstíny.

Tento trend tak naznačuje posun k barvám, které odrážejí naši lepší náladu a pomáhají navodit optimistickou atmosféru.

V nudném interiéru pomůže výrazný motiv

Nespoléhejte se ale jen na barvy, s interiérem dovede udělat divy hlavně vybraný motiv. V kurzu jsou velké ornamenty připomínající starou zámeckou výmalbu. V minimalisticky zařízeném interiéru ale sáhněte spíš po geometrických vzorech.

Důležité je zvolit vhodný druh tapet. Vinylové tapety jsou vhodné do všech interiérů (na zdi, sádrokartony, umakart, různé omyvatelné nátěry), papírové tapety se nehodí jen do vlhkého prostředí.

Důležité je provést kontrolu značek na etiketě. Některé druhy tapet jsou odolné proti umytí slabým roztokem mýdla, jiné můžete čistit i kartáčem. Liší se i stálost barevnosti tapety při vystavení slunci. Vezměte proto úvahu polohu stěny, na kterou budete tapetu umisťovat.

Jak ošetřit stěny před lepením tapet

Stěny místnosti pečlivě očistěte a vyrovnejte nerovnosti, např. stěrkovou hmotou. Staré tapety a vodou rozpustnou malbu před lepením zcela odstraňte. Umakartová jádra a různé nátěry zdrsněte brusným papírem a dobře odmastěte. Pokud je podklad suchý a pevný (to poznáme například tak, že na stěnu připevníme lepicí páskou igelitovou fólii po dobu 24 hod., nesmí se orosit), můžeme přistoupit k lepení. Na mokré stěny tapety rouhodně nelepte, pod tapetou se může vytvořit plíseň.

Reklama

Související články

Vybrat správnou sedačku je umění

Sedačka či pohovka má být pohodlná, abychom si na ní odpočinuli. V obchodě obvykle vybíráme očima, sledujeme tvar a barvu. Správná pohovka by ale měla mít...

Výběr článků

Načítám