Hlavní obsah

Vybrat správnou sedačku je umění

Právo, Sylva Svobodová

Sedačka či pohovka má být pohodlná, abychom si na ní odpočinuli. V obchodě obvykle vybíráme očima, sledujeme tvar a barvu. Správná pohovka by ale měla mít i něco navíc: třeba nastavitelná záda, sklopné opěrky či odkládací plochu v záhlaví a v každém případě i snadnou údržbu.

Článek

Při nákupu nejdříve zvažujeme velikost sedačky: vybíráme od těch nejmenších, dvojmístných, trojmístných až po pohovky obřích rozměrů, které vyžadují velké prostory.

Do menších bytů kupujeme sedačky obvykle dvojmístné, nejlépe rozkládací, aby na nich mohla přespat návštěva. Sedačka samozřejmě musí ladit barevně s interiérem. Po dlouhém období oranžových odstínů jsou dnes v popředí zemité barvy: písková, krémová, velbloudí srst, ale i tmavě čokoládová, antracitová.

:. Sofa Moara je vhodné umístit do volného prostoru, ne ke zdi, protože je krásné ze všech stran. Má nízký hluboký sed, cena 24 820 Kč. Design Jan Čtvrtník (Polstrin Design).

:. Sedačku Herakles tvoří spousta prvků, z nichž lze poskládat i tvarově složité sestavy. Zadní část dílů je vždy v potahové látce. Rozkládací systém umožňuje příležitostné spaní. Cena sedačky od 48 250 Kč, taburet 5780 Kč (Polstrin Design).

Konečnou cenu sedačky určuje nejen počet sedáků, ale i potahový materiál. Máme tři možnosti: látku, alcantaru, kůži. Každý materiál má své přednosti, ale i zápory, jiné nároky na údržbu, odlišnou cenu. Ve srovnání s alcantarou jsou látkové potahy o 30 % levnější, kůže je dražším potahovým materiálem.

Kůži, nebo alcantaru?

Alcantara je kvalitní látka, která se prodává pouze v jednobarevném provedení. Na trhu je výběr zhruba z 50 odstínů. Evokuje samet, má výjimečnou měkkost a vysokou odolnost proti opotřebení. Díky tomu, že má vyšší vlas, vytváří na ploše mapy. Pokud po sedačce přejedeme rukou, změníme v daném místě směr vlasu, a tím částečně i vzhled potahu. Někomu to nevadí, ale může to být i minus pro tento potahový materiál. Alcantaru můžeme čistit vodou a neutrálním mýdlem.

:. Elegantní sedačka Virginie v bílé látce. Zajímavá kombinace dvou látek: hladké Palas a strukturované na sedáku Fasco (Resa).

:. Trojsedák Twiggy je potažený strukturovanou látku Alba. Pohovka se hodí spíše do moderního interiéru (Resa).

Kůže je přírodní materiál, má své kouzlo, ale méně praktické vlastnosti. Někdo kůži podlehne a jiný materiál nehledá, jiný se mu obloukem vyhýbá. Kůže totiž pracuje v čase (jako každý živý materiál třeba dýchá) a potřebuje tak speciální ošetření. Jinak vyschne a začne praskat, tvořit na povrchu trhlinky.

Proto ji musíme pravidelně impregnovat, aby se nevysušila (zvláště po očištění vodou). K tomu slouží speciální přípravky určené na kůži doporučené výrobcem. Jemné kůže se udržují pouze suchou cestou (vysáváním), kůže s vyšší odolností (hladká hovězina) snese i vlhký hadřík.

:. Pohovka Rabbi (červená + granit). Dvousedák ve tvaru L. Výška sedačky 73 cm, výška sedáku 42 cm, materiál Tricot (Resa).

:. Pohovka Mezzo s lenoškou, bílá kůže Bahia, cena 157 610 Kč, odkládací tác umístěný na pohovce, černě mořený dub, cena tácu 2270 Kč (BoConcept).

Technologii čištění vždy vyzkoušíme na méně viditelném místě, abychom potah nezničili. Cena přírodní kůže hovězí hladké je zhruba 1150 Kč/m2, kůže jemná se sametovým vzhledem je od 1840 Kč/m2.

Moderní látky se speciální úpravou

Látkové čalounění je nejoblíbenější, protože nabízí široký výběr barevných odstínů, jejich kombinací a vzorů. Látky jsou dnes hodně kvalitní, výborně se udržují a jsou cenově dostupné. Současným trendem je např. látka zvaná Carabu. Je to jemně strukturovaný materiál, který se nabízí v atraktivních barvách.

:. Sedačku Herakles tvoří spousta prvků, z nichž lze poskládat i tvarově složité sestavy. Zadní část dílů je vždy v potahové látce. Rozkládací systém umožňuje příležitostné spaní. Cena sedačky od 48 250 Kč, taburet 5780 Kč (Polstrin Design).

Kdo má rád světlejší tóny, nemusí se bát pořídit si přesně takovou sedačku. Potahový materiál Carabu je totiž opatřen protišpinivou úpravou aquaclean (tekutina či zašpinění ulpí na povrchu, nevsákne se). Ze sedačky se snadno odstraní třeba i kresbičky od fixek, rozlitá káva nebo čokoláda, a to dokonce suchou cestou: stačí potah přejet papírovým ubrouskem a skvrny jsou pryč.

Cena látkového potahu Carabu nás přijde na 790 korun za běžný metr při šíři 140 cm. Žádaná je rovněž italská látka Flair Magic v naprosto stejné cenové kategorii a shodnou údržbou potahu. Látka se nabízí v trochu odlišných barevných tónech a na pohled vyvolává měkčí, hebčí dojem než výše zmíněný potah Carabu.

:. Rozkládací pohovka Michigan, plocha lůžka 160x195 cm, základní rozměr sedačky 231x99 cm. Cena od 43 000 Kč (Resa).

:. Rozkládací pohovka Michigan, plocha lůžka 160x195 cm, základní rozměr sedačky 231x99 cm. Cena od 43 000 Kč (Resa).

:. Rozkládací pohovka Michigan, plocha lůžka 160x195 cm, základní rozměr sedačky 231x99 cm. Cena od 43 000 Kč (Resa).

Novinkou na trhu je umělá látka Mystic Amara, která je měkká na omak, má rovněž úpravu aquaclean a cenu 790 Kč/běžný metr při šíři 140 cm. Prodává se nejen v jednobarevných látkách, ale i vzorovaných, např. s motivy květin.

Kdo má rád strukturovanější potahy, zvolí látku Microcord, která je levnější, hůře se udržuje, ale má jedinečný vzhled. Připomíná silný manšestr, je za 550 Kč/běžný metr. Žádáme-li originalitu, určitě sáhneme po strukturované látce s proužky, která má vzhled melíru a nese název Italvelluti.

Rady před nákupem
1. Jemné, světlé pastelové vzory na sedačce vyniknou lépe v menších prostorách, místnosti neubírají světlo. Tmavší odstíny a nápadné dekory volíme do velkých světlých pokojů.
2. Červené sedačky se hodí spíše do veřejných prostor, kanceláří, vstupních hal. Doma se nám brzy okoukají. Máme-li rádi červenou, volíme ji na doplňky, třeba polštářky.
3. Zkusme být kreativní: na područky a záda sedačky zvolíme hladký látkový potah, na sedák strukturovaný. Sedačka bude vypadat nápaditě.
4. Vzhled sedačky můžeme sami ovlivnit: někdo má rád hranaté tvary, jiný dá přednost zaobleným područkám. U téže sedačky lze volit jedno z provedení.
5. V obchodě se do sedaček vždy posadíme. Preferujeme tvrdší sezení (s dvojitým pružením), do pohovky se nemáme zabořit. Pohodlné vstávání je důležité.
6. Při nákupu přejedeme po pohovce rukou. Pod povrchem nemáme cítit konstrukci ani pružiny.
7. Pohovka má mít svažující se opěrky, dále třeba sklápěcí područky či výsuvné podnožky, hlavu bychom měli mít možnost opřít, ale také s ní volně pohybovat.

Co má splňovat pohovka?

• Snadná údržba (úprava aquaclean apod.)

• Mobilní, lehká, tvarově dokonalý design.

• Možnost relaxace vleže včetně podložení nohou.

• Bezproblémové umístění volně v prostoru, má vyvolávat pocit útulnosti, pohodlí.

• Dokonale střižený potah, ekologické požadavky na potah, náplň sedáků a polštářů.

• Pro pohodlné sezení platí: čím větší je úhel mezi opěradlem a sedadlem a současně stejný sklon jako záda mají i nohy, tím je odpočinek příjemnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám