Hlavní obsah

Vila v Luhačovicích od architekta Jurkoviče vznikla s velmi omezeným rozpočtem

Novinky, text: Ladislava Horňáková, editace: tnk

Luhačovická vila vznikala s výrazně finančně omezeným rozpočtem. Jejího vzniku se ujal slavný architekt Dušan Jurkovič. Pro tohoto architekta je typická velká inspirace lidovými tradicemi. Není tak divu, že vilka dostala poetický název Chaloupka.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje, R.Červenka

Stavba s adresou: Luhačovice, Lázeňské náměstí 126.

Článek

Bývalý kuchyňský dům z roku 1851 přestavěl architekt na vlastní náklady na malou obytnou vilku pro svého přítele a nového správce lázní Cyrila Holubyho. Úpravy navrhl ve svém brněnském ateliéru.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Návrh přestavby stavby.

Stavba se nachází na úbočí nad lázeňským náměstím v Luhačovicích. Přízemní domek na lesnatém svahu architekt doplnil novým roubeným polopatrem, zděná část byla od roubené oddělena pásem z hrubých cihel.

Díky tomu v přízemí vznikl byt o třech pokojích s kuchyní a v prvním patře čtyři pokoje pro lázeňské hosty. Malebnou siluetu docílil připojením pavláček, štíty a vížkou nad schodištěm.

Foto: K. Hodaňová

Chloubou stavby je i schodišťová věž.

V sezóně byly ve vile ubytovány osobnosti československého kulturního života. Majitel vily Cyril Holuby ostatně pocházel z evangelické rodiny předních slovenských buditelů. Pro svůj původ a vlastenecké cítění musel odejít studovat do Prahy. Před dokončením lékařské fakulty přišel do Brna.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Plánek jednotlivých podlaží stavby prozrazuje uspořádání jednotlivých místností.

Holuby spolu se svými přáteli - Františkem Veselým a Dušanem Jurkovičem - stáli na počátku budování lázní Luhačovice. Správcem lázní byl do roku 1918, kdy se rozhodl pro odchod na Slovensko.

Snažil se využít získaných znalostí z Luhačovic jako ředitel lázní v Tatranské Lomnici. Za nevyjasněných okolností zemřel o rok později v Tatrách. Dušan Jurkovič (1868–1947), architekt a zároveň investor přestavby kuchyňského domu na Chaloupku, byl první výraznou osobností architektury v Luhačovicích.

Dokázal s minimálními prostředky během pouhých dvou let pozoruhodně zkultivovat lázeňské prostředí.

Interiéry byly zařízeny replikami původního nábytku

Rekonstrukce Chaloupky nově založenou akciovou společností Lázně Luhačovice proběhla v roce 1996. Interiéry byly zařízeny replikami původního vybavení, navrženého Jurkovičem a uloženého v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Vila slouží jako lázeňské ubytovací zařízení. Je kulturní památkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám