Hlavní obsah
Vila s adresou: Beethovenova 29, čp. 713, Ústí nad Labem Foto: publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Vila doktora Adlera byla inspirována německou architekturou

Doktor medicíny Hugo Adler si v zahradní čtvrti Klíše v Ústí nad Labem nechal postavit vilu od pražského architekta Hermana Müllera. Vila má řadu prvků známých z německé architektury a byla navržena nejen jako byt, ale zároveň i jako ordinace s čekárnou. Architekt ji stvořil jako symetrickou, osově souměrnou stavbu.

Vila s adresou: Beethovenova 29, čp. 713, Ústí nad Labem Foto: publikace Slavné vily Ústeckého kraje
Vila doktora Adlera byla inspirována německou architekturou

Vila je dobře řešena z hlediska světových stran. Architekt ji umístil na ose východ – západ. Obytné místnosti vznikly směrem k jihu. K severu jsou orientovány vstup a v horním podlaží studovna.

Ordinace byla spojena s prostorem pro rentgen

Při vstupu do vily byl vchod do šatny umístěn vpravo, odtud se šlo přímo do čekárny, která byla dveřmi propojena s ordinací. Ta byla spojena s místností pro rentgen a zároveň s temnou komorou určenou pro vyvolávání snímků.

V levé části byla kuchyně, která byla propojena s obývacím pokojem. Z ordinace i obytného pokoje bylo možné vstupovat francouzskými okny na terasu.

Venkovní prostory vily odkazují na vliv díla amerického architekta Franka Lloyda Wrighta.

Fasádu vily dekoruje výrazné dlouhé pásové okno.

Foto: publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Herman Müller volil na vile motivy, které tamní architekti používali poměrně často a které byly oblíbeny i v německé architektuře. Předně pracoval s již zmiňovanou symetrií hlavní fasády.

Dalším hodně používaným prvkem byla římsa, která tvořila výrazné ukončení fasády. Podobnou záležitostí bylo i použití rohových oken.

Stejně tak použití daného typu střechy a podezdívky odpovídá tehdejší práci německých architektů.

Obývací pokoj navazoval na kuchyň.

Foto: publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Výklenek na východní straně domu sice působí jako určitý výstřelek architekta, ale tak tomu není. Má svůj účel, protože do něj architekt umístil zázemí kuchyně i za cenu jisté nesouměrnosti.

Vila byla v posledních letech citlivě renovována a některé detaily fasády byly obnoveny – například obklady soklu nebo obložení vstupu.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků