Hlavní obsah

Venkovní schody dotvářejí celkový vzhled domu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní schody jsou účelným a výrazným architektonickým prvkem domů a zahrad. Pro jaký materiál se rozhodnout, jakému stylu dát přednost? Možností je víc než dost, jak jedinečně dotvořit bezprostřední okolí domu.

Foto: Beton Brož – Horka Stavební (3x)

Schody z tzv. betonového dřeva, které je stálobarevné, nepotřebuje žádnou následnou údržbu na rozdíl od dřeva přírodního, cena od 1300 Kč/kus. Imitace dřeva se hodí do starých zahrad.

Článek

Ať už používáme venkovní schody k jakémukoli účelu, je důležité zvolit vždy kvalitní materiál pro jejich stavbu, splňující přísná technická kritéria.

Schody mají být především bezpečné, odolné vůči vlhku a extrémním teplotám i ošetřené protiskluzovou úpravou. Na venkovní schody se používá přírodní kámen, beton, dřevo, dřevoplast, cihly či kov.

Foto: Best

Palisáda Premium. Kromě schodišť vyřeší nejrůznější terénní nerovnosti a převýšení. Cena od 39 Kč/kus bez DPH

Přírodní kámen

Nabízí prvotřídní kvalitu, ať už jde o tvrdost, nasákavost či odolnost proti mrazu a jiným povětrnostním vlivům. Schody z přírodního kamene jsou zárukou atraktivního vzhledu, solidnosti, stability a dlouhověkosti.

Kámen má spoustu forem, druhů, tvarů, barev, struktur, detailů a odlišností, které z každého jednotlivého kusu dělají neopakovatelný originál.

Foto: Česká žula

Svůj půvab mají schody z lámaných krajníků a divoké mozaiky s odvodňovacím žlabem v zahradě s výškovými rozdíly.

Často se používá pískovec s různorodou barevností, na pohled estetická břidlice, křemenec s extrémní tvrdostí či kvalitní žula s důstojným vzhledem a prakticky neomezenou životností.

Beton

Ve formě odlitých desek nebo litý patří k cenově výhodným materiálům. A pokud nám nevyhovuje šedá barevnost, dá se na něj položit jakákoli venkovní dlažba, nebo ho lze snadno obarvit pigmentovými prášky, které jsou k dostání v několika odstínech. Aplikují se postřikem na již odlitý betonový schod, nebo se přidávají do betonové směsi ještě před vylitím.

Foto: Horka Stavební

Betonové schody Klassikline od výrobce Godelmann patří k rustikálním, ale dají se použít i v moderních zahradách. Lze využít ucelenou designovou řadu – palisády, schody, zídkové kameny. Výhodou je stálobarevnost.

Zajímavý vzhled má takzvaný vytlačený beton, který budí dojem kamene nebo cihel, zaujme i beton se vzhledem dřeva v odstínu dubu. Jeho výhodou je dlouhá životnost a snadná údržba.

Foto: Best

Schodišťové prvky Faldo v krásné karamelové barvě a povrchu Metropol, cena 999 Kč/kus bez DPH.

Betonové schody jsou odolné vůči klimatickým podmínkám a nemusíme se o ně nijak speciálně starat ani je natírat či impregnovat.

Hledáme-li nenáročné řešení a náhradu za dřevěné schody v zahradě, pak jsou betonová prkna s unikátní imitací dřeva jedinečným řešením.

Foto: Horka Stavební

Betonové schody v imitaci kamene, výrobce Godelmann, cena od 1500 Kč/kus.

Foto: Best

Elegantní schodišťové prvky Faldo z vibrolisovaného betonu v přírodní barvě a v povrchu Metropol mají nášlapnou a přední pohledovou stranu upravenu tryskáním. Cena 899 Kč/kus bez DPH

Dřevo

Tento přírodní materiál má nejen letitou tradici, ale i příjemný vzhled, který lehce splyne s okolím. Dřevo se uplatní hlavně u chat a dřevostaveb vůbec, ale v kombinaci se železnou konstrukcí vytvoří originální prvek každé moderní stavby.

Dřevo vystavené povětrnostním vlivům vyžaduje pravidelné ošetření vhodným konzervačním a izolačním prostředkem, který zajistí jeho delší životnost.

Velmi často se ke stavbě schodů používají exotické dřeviny, které jsou tvrdé a dokážou se vyrovnat s výkyvy počasí, neabsorbují vodu a mají delší životnost než domácí dřeviny.

Dřevoplast

Jde o unikátní směs dřeva a plastu, která je namíchaná cca v poměru 50 na 50 %. Ve srovnání s přírodním dřevem jde o naprosto nenáročný a bezúdržbový materiál, který nevyžaduje žádnou výjimečnou povrchovou úpravu, je recyklovatelný a ekologický, rozměrově stabilní, nenasákavý i odolný proti hmyzu.

Foto: Woodplastic

Schody z WPC materiálu Inox doplňuje obložení vířivky ve stejném dekoru.

Cihly

V zahradách vypadají přirozeně a zároveň atraktivně. Léty prověřenou technologii dovedla moderní architektura téměř k dokonalosti.

Díky tomu, že jsou malé, hodí se pro vytváření různých vzorů a tvarů. Je možné z nich snadno sestavit třeba efektní kulaté schodiště. K dostání jsou v nepřeberném množství nejrůznějších tvarů, typů i barev.

Je jen na nás a na naší fantazii, zda a jak použijeme klasické cihly nebo dlažební tvárnice. Pokládají se na pevné betonové desky, do vlhké malty nebo na písčité podloží. Cihlové schodiště bude ideálním doplňkem formální zahrady.

Kovové schody

Při jejich výrobě se používá nerez nebo žárově pokovená ocel. Výhodou takového schodiště je jednoduchá manipulace i rychlost stavby. U roštové úpravy se často používají místo tradičních kostek také kruhové otvory v roštu.

Foto: Empate

Žárově zinkované točité venkovní schodiště s roštovými nášlapy a svařovaným zábradlím z pásoviny harmonizuje s celkovým laděním zahrady.

Moderní je i celokovový vzhled s protiskluzovou úpravou nebo kombinace kovu a dřeva. Ke kovovým schodům se hodí madla z plastu nebo ze dřeva, vytvářející pocit tepla.

Foto: Empate

Venkovní schodiště s roštovými nášlapy a svařovaným zábradlím z pásoviny, které je žárově zinkované, splňuje přísná kritéria.

Víte, že ...

Schodiště vystavené povětrnostním vlivům je náchylnější na opotřebení a náročnější na údržbu.

Při nedostatečné údržbě beton podléhá erozi, ocel reziví a dřevo hnije.

Výhodou montážních systémů je snadná vyměnitelnost zdevastovaných dílů.

Schody z přírodního kamene mají protiskluzný povrch a neomezenou životnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám