Hlavní obsah

Variabilní stěny dokážou proměnit místnost k nepoznání

Právo, Gisela Růžičková

Nový životní styl vnesl do našich domovů podstatné změny. Dávno už se neobklopujeme těžkými nábytkovými stěnami z rohu do rohu. Dnes převládají úsporné sestavy a programy, pro něž jsou typické nízké komody a úzké závěsné skříňky, poskytující omezený prostor pro nejnutnější uložení věci.

Foto: Trachea

Nejen v obýváku, ale i v ložnici se uplatní nábytková dvířka v provedení fólie, unibarvy mandarinka a frézovaného tvaru.

Článek

V obýváku má více místa elektronika a televize. Proto jsou i obývací nebo televizní stěny odlehčené a využívají moderní materiály. Kromě dřeva a sektoru se objevuje sklo i kovové prvky, či lamino.

Foto: Helcel nábytek

Obývací stěna Kolk (3999 Kč) je elegantní, ekonomická a praktická, má příjemné barevné provedení a jednoduché tvary.

Některé sestavy jsou vybaveny posuvnými drážkami, další jsou s dekorativními úchyty, jiné jsou naopak bez úchytů a otevírají se lehkým stlačením.

Kritéria pro výběr

Jednotný design

Moderní stěny většinou nekombinujeme se stylovým nábytkem. To ovšem neznamená, že v moderně zařízené místnosti nemůže být jeden starožitný solitér, jenž místnost ozvláštní.

Sestavu vybíráme ve stylu ostatního nábytku, zejména v propojeném obývacím prostoru, aby nerušila celkový dojem.

Foto: cskarlin.cz

Modulární sestava Logico (od 71 729 Kc) má nadčasový design v tlumených neutrálních tónech, který zaujme na první pohled. Výrobce Orme.

Podlaha

Vždy volíme raději kontrast. Nejenže dobře působí, když si k tmavé podlaze vybereme světlou sestavu a naopak světlejší podlahu doplníme tmavším nábytkem. Tmavá potřebuje vždy prosvětlit, ať už je to podlaha, či nábytek.

Barva

Vybíráme vždy neutrální odstíny výmalby, nikoli výrazné a syté tóny.

Foto: Ikea

Policové díly ze série Kallax (od 790 Kč) nabízejí různé rozměry bez dvířek i s dvířky v několika barvách, také v dezénu dřeva, v matu i lesku. Jsou vhodné do všech moderních interiérů.

Prostor

Podle osvědčeného pravidla „méně znamená více“ volíme úměrné množství skříněk, komod a polic. Do malého prostoru umístíme menší sestavu, skládající se jen z několika prvků.

V prostornější místnosti si můžeme dovolit více komponentů. Při výběru sestavy je důležitá výška, šířka i délka odpovídající dispozici místnosti. Výhodou je široký výběr systémů v různých cenových hladinách.

Foto: Ikea

Úsporná TV sestava z osvědčeného systému Bestä (jednotlivé díly od 1200 Kč) v bílém provedení patří do místnosti menších rozměrů.

Materiál a cena

Není nad dřevo, ale místo masivu si lze vybrat dýhu, která také působí přírodním dojmem a ceny jsou přijatelnější.

U ceny vždy záleží na počtu kusů, ale základní sektorové sestavy najdeme už od 4000 Kč, od 8000 Kč se pohybují ceny jednoduchých kvalitních stěn a masivní obývací programy o více komponentech lze sestavit už od 20 000 Kč.

Foto: cskarlin.cz

Jednotlivé moduly sestavy Logico (od 84 724 Kč) si lze nechat sestavit podle dispozic bytu a vlastního přání tak, aby tam padly jako ulité. Výrobce Orme.

Volba stylu

Sektorový nábytek

Kupujeme ho nejen proto, že je variabilní, funkční a cenově dostupný, ale lze ho rozšiřovat o další prvky ze stejné typové řady. Sektorový systém se skládá z jednotlivých skříněk různých výšek, komod, polic, knihoven a TV stolků. Jednotlivé kusy jsou již smontované a dají se lehce uspořádat. Stěny jsou vzdušné, moderní a většinou i barevně kombinovatelné.

Rustikální sestavy

Hodí se do větších prostor, kde vyniknou detaily jako kovové úchyty, ozdobné kování, ale patří do cenově vyšší kategorie.

Foto: Ikea

Modulární systém Bestä (jednotlivé díly od 1200 Kč) představuje variabilní nábytek, který si lze pořídit v několika barvách, různě kombinovat a poskládat podle vlastního návrhu. Splňuje nároky na moderní bydlení.

Moderní obývací stěny

Hodí se i do panelákových bytů, kde není moc místa. Většinou postačí skříňka na stěnu, pár polic, nízká komoda s výsuvnými zásuvkami pod televizní stolek a moderní sestava je hotová.

Foto: JV Pohoda

Jinak sestavená modulární závěsná knihovna Airport (cena dle použitých komponentů, materiálu a povrchového zpracování) složená z tyčí v různých rozměrech, polic z lakovaného dřeva a úložného boxu, výrobce Cattelan.

Pro tento typ nábytku je charakteristický malý počet kusů v módních barvách, jako jsou bílá, zelená, černá, žlutá nebo červená. V materiálech převládá lamino, plast, kov a dřevo.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám