Hlavní obsah

V panelákovém bytě 2+kk má vše potřebné, včetně krbu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše pravidelná čtenářka Helena se rozhodla vyměnit si byt se svým synem. Zatímco on takto získal bydlení o velikosti 4+1, Helena se svým mužem šla do menšího. Synův byt má totiž dispozici 2+kk. S manželem v něm museli proto spoustu věcí upravit. Vše se ale nakonec povedlo a čtenářka se mohla stěhovat s vědomím, že vše, co měla ráda v původním domově, bude mít i v tom novém. A navíc bude mít také krb.

Foto: Archiv čtenářky (10x)

Obýváková stěna je vybavena vším: televizí, hi-fi věží a – krbem.

Článek

Nový byt nabízel plochu jen 44 m2. Mladší syn v něm žil staromládeneckým stylem života dlouhých 18 let. Celková renovace proto manželům trvala mnoho týdnů. Jak si ale pochvaluje paní Helena, v novém bytě se navzdory jeho velikosti uloží ke spánku i posadí v kuchyni za stůl až šest lidí.

Foto: Archiv čtenářky

Za jídelní stůl se vejde až šest strávníků..

Foto: Archiv čtenářky

Obývací pokoj navazuje hned na kuchyňský kout.

V bytě prošlo úpravou kde co. Ve vstupní hale nahradila původní plovoucí podlahu dlažba.

„V koupelně si kromě sprchového masážního koutu, který si užívá hlavně desetiletý vnuk, cením sprchového bidetu. Bez problému se vešla i pračka s plněním shora,“ píše čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Obývací pokoj je přímo naproti vstupním dveřím.

Foto: Archiv čtenářky

V krbu se topí speciální směsí.

Úplně spokojená nebyla s kuchyňskou linkou. Mnoho možností, jak ji změnit, ovšem nebylo, a tak vše doplnila alespoň drátěným programem.

Na kuchyni přímo navazuje obývací pokoj. Paní Helena trvala na tom, že jíst se bude v kuchyni. Jídelní stůl lze tak nejspíše označit za poslední výspu kuchyně, za níž už pokračuje obývák.

Foto: Archiv čtenářky

Hned vedle vstupních dveří jsou umístěné dveře do koupelny. Jsou skládací.

V něm je pohodlné sezení na velké rozkládací sedačce. „Další přání, umístit v obytném prostoru krb, bylo pro manžela dost náročným úkolem, ale zadařilo se. Krb je na živý oheň, topí se v něm speciální lihovou směsí dodávanou výrobcem. Krb netopí do stran, neohrožuje předměty kolem a teplo sálá do místnosti. V chladných dnech zahřeje, a navíc vytváří příjemnou atmosféru. Kvůli dětem mám ale vždy po ruce i malý hasicí přístroj,“ dodává čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

V koupelna je malá, ale přesto jí nechybí žádný komfort.

Krb je součástí obývákové stěny, kde nechybí tradiční elektronika, jako je televize a hi-fi věž. V obývacím pokoji s kuchyní majitelé položili novou plovoucí podlahu.

Foto: Archiv čtenářky

V ložnici je nejen manželská postel, ale nad ní ještě visuté dvojlůžko.

Druhou místností bytu je ložnice, kde zůstalo po synovi paní Heleny spací patro velikostí odpovídající velkému dvoulůžku. Na ně se vystupuje po schůdcích, které jsou jinak uloženy právě na lůžku patra.

Pod ním je postel majitelů, vedle níž manžel paní Heleny vyrobil police. V ložnici je i velká šatní skříň s posuvnými dveřmi.

Foto: Archiv čtenářky

I malý pracovní roh se do ložnice vešel.

„Mám velkou radost, že i v tomto malém prostoru se mi splnilo přání mít policovou, přehlednou knihovnu. Přesto jsem se při stěhování musela mnoha knih zbavit. Takže jsem si ponechala jen tituly, na kterých mi záleží,” raduje se naše čtenářka a dodává:

„Manžel se ´popral´ i se zašupovacími dveřmi. Vyrobil u nich obložky, které jsou i v dalších částech bytu. Tím se ukryly nevzhledné lišty i rohy panelových otvorů.”

Foto: Archiv čtenářky

S mnoha knihami se čtenářka musela volky nevolky rozloučit. Ty nejmilejší si ponechala a uložila do objemné knihovny v ložnice.

Byt je orientován na jih, což se vyplatí hlavně v zimních měsících úsporou za topení. V létě ovšem, jak píše Helena, je v něm značné teplo. Proto používají s manželem mobilní klimatizaci.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám