Hlavní obsah

V Miláně vznikají nevšední stavby, které mají být hustě porostlé keři a stromy

Novinky, tnk

Architekt Friedensreich Hundertwasser se již před řadou let nebál do svých staveb na střechu či rampu umístit stromy. Obyvatelé tak měli i ve městech kus přírody přímo ve svém nejbližším životním prostoru. Architekti z Itálie si z jeho tvorby vzali příklad a rozhodli se v Miláně postavit stavbu (zelená dvojčata), která bude celá porostlá stromy.

Foto: Profimedia.cz

Na horních terasách má vyrůst malý les.

Článek

Mělo by jít o první "les v nebi". Terasy a prostorné balkony mají být porostlé keři a stromy. Zatím jde o pouhou hrubou stavbu. V budoucnu bude mít ale hned 27 podlaží. V každém z nich bude trochu jiné složení osázení. Celková osázená plocha se má rovnat hektaru lesa.

Budova nese název Kolmý les

Budova nese název Bosco Verticale (Kolmý les) - a má se stát prvním lesem na obloze. S nápadem přišel pětapadesátiletý architekt Stefano Boeri ze studia Stefano Boeri Architteti.

Foto: Profimedia.cz

Terasy a prostorné balkony mají být porostlé keři a stromy.

Na stavbě má růst zhruba 730 stromů (vysokých od 3, 6 až do 9 metrů). Nebude chybět cca pět tisíc keřů a zhruba dvojnásobek rostlin.

Budovy nemají být jen domovem pro lidské obyvatele domu, ale i pro ptáky a zvířata, která běžně žijí v parcích města.

Projekt metropolitního zalesňování má přispět k regeneraci městského prostředí a biologické rozmanitosti, aniž by se muselo rozšiřovat městské území.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelům rozhodně nebude chybět výhled do zeleně.

Budova je navržena jako systém, který optimalizuje, rekuperuje a produkuje energii. Má pomáhat při filtraci prachových částic obsažených v městském prostředí. Rostliny budou zalévány přefiltrovanou odpadní vodou.

Osázení má také chránit před akustickým znečištěním.

Foto: Profimedia.cz

Výstavba originální stavby už začala.

A na kolik stavba přijde? V přepočtu na 167 miliard Kč. Jde tedy opravdu o hodně drahý lesopark.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní stůl je srdcem domácnosti

Věnovat samostatnou místnost jídelně si může dovolit málokdo. Většinou kvůli nedostatku místa, ale i proto, že trendem dneška je propojování obytných prostor....

Pořiďte dětem nábytek, který s nimi poroste

Ne nadarmo se říká, že děti rostou jako z vody. Obvykle se po létu divíme, že jim jsou krátké kalhoty a malé boty. S potomkem se zvětšuje i dětský nábytek, ale...

Výběr článků

Načítám