Hlavní obsah

Užijte si pohodu na břehu zapuštěného bazénu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní výhodou zapuštěných bazénů je delší životnost ve srovnání s nadzemními, ale také snadný přístup do vody. Navíc v zahradě vypadají mnohem lépe, protože nepřekážejí ve výhledu.

Foto: Mountfield (2x)

Sklolaminátové bazény Calypso (od 46 000 Kč) mají vysoce pevnou konstrukci. Tuhá a odolná skořepina je zpevněna skelnými vlákny. Vyrábějí se jako monolit s integrovaným schodištěm.

Článek

Do zapuštěného bazénu lze skákat, slunit se a relaxovat na jeho okraji. Mezi klasickými bazény určenými výhradně k zapuštění do země jsou velké rozdíly v použitých materiálech i konstrukčních řešeních.

Nejčastěji se setkáváme s bazény z fólie, plastu či laminátu, ale i kompozitu, nerezu, keramiky, s bazény ze ztraceného bednění a s bazény přelivovými. Každý z nich má své výhody a nevýhody.

Materiály

Fóliové bazény jsou oblíbené hlavně kvůli dobrému poměru mezi pořizovací cenou a užitnou hodnotou, ale i díky snadné a rychlé montáži. Konstrukci tvoří ocelový nebo silnostěnný pozinkovaný plech s antikorozním nástřikem plastové vrstvy, vnitřek bazénu pak zpevněná vnitřní fólie s UV filtrem. Fólie je odolná vůči UV záření, účinkům chemicky upravené vody i plísním, navíc odpuzuje mikroorganismy. Důvodem pro pořízení je i snadnější oprava fólie bez nutnosti vypustit celý bazén.

Laminátové či sklolaminátové bazény vynikají dlouhou životností v řádu desítek let, ale i elegantním designem. Jsou to mimořádně pevné bazény, vyrobené z polyesterových materiálů a navíc vyztužené skelnými vlákny. Z vnější strany jsou opatřeny silnou vrstvou polyuretanového nástřiku, kvůli skvělým tepelně izolačním vlastnostem.

Nespornou výhodou těchto bazénů v porovnání se svařovanými plastovými bazény je úplně hladký vnitřní povrch a pevné monolitní provedení bez jakýchkoli spojů a svarů. Materiál neoxiduje, nekřehne, je tepelně a tvarově stálý a velmi odolný proti mechanickému poškození. V nabídce je i výběr zajímavých barev.  Výhodou těchto bazénů je i široký límec, který umožňuje jednoduché „podsunutí“ dlažby.

Foto: Aquamarine Spa

Bazén Imaginox (od 600 000 Kč) vyrobený z nerezové oceli spojuje eleganci, nejvyšší kvalitu a dlouhou životnost. Díky unikátním vlastnostem nerezu se voda velmi snadno udržuje.

Plastové bazény se vyrábějí z homogenního kopolymeru (nejčastěji v modré barvě). Tento materiál s vysokou stálou barevností je mrazuvzdorný a odolný proti UV záření. Horní hrana plastového bazénu bývá ukončena lemem a límcem ze stejného materiálu, stěny se zpevňují výztuhami. Plastové bazény mohou být doplněny schodištěm umístěným vně nebo uvnitř bazénu. Dodávají se jako ovál, kruh, zakulacený obdélník nebo v jiných tvarech.

Kompozitní bazény se vyznačují speciální konstrukcí a tvoří je panely z kompozitních materiálů. Díky tomu lze sestavit množství tvarů. Bazény mají pohodlné schodiště, které výrazně usnadňuje vstup do vody. Na výběr jsou různé barvy a vzory vnitřního fóliového obložení. Oblíbené jsou pro dvojúrovňové řešení dna - s mělčinou pro děti a hlubší částí pro skákání do vody. Jsou jediným typem bazénu, který lze postavit, i když se na zahradě vyskytuje vyšší hladina spodní vody nebo je v jeho blízkosti vodní nádrž, potok nebo řeka.

Foto: BazenyaVirivky.cz

Bazén Classy 35 osazený ve svahu se zastřešením. Cena 209 000 Kč.

Samonosné bazény, obvykle kompozitní, jsou dražší, ale mají nižší náklady na instalaci. Přitom vydrží mnoho let bez dalších udržovacích nákladů. Vyrábějí se ze speciálních sendvičových desek. Technologie výroby zaručují stoprocentní tuhost skeletu - díky tomu není nutno konstrukci opatřit betonem, stačí zahrnout pískem, štěrkopískem, nebo dokonce jen zeminou.

Samonosné bazény se nabízejí většinou v několika standardních provedeních, není však problém vyrobit je prakticky v jakémkoli tvaru či velikosti.

Foto: Albixon

Bazén nové generace Albistone G2 (od 49 000 Kč) představuje jedinečné řešení s instalací v zemi, které využívá polystyrenového ztraceného bednění, podobně jako některé nízkoenergetické nebo pasivní domy.

Nerezové bazény jsou spíš doménou v areálech koupališť nebo krytých bazénů. K jejich výhodám patří vysoká odolnost a snadné čištění, zejména v zátěžovém provozu. Jejich kvalita jde na úkor vysoké ceny.

Keramické bazény představují vrchol mezi zapuštěnými bazény. Tyto luxusní bazény jsou skutečnou ozdobou zahrad. Jádro bazénové stěny tvoří silná keramická vrstva, tedy high-tech materiál využívaný pro své jedinečné vlastnosti i v kosmickém průmyslu.

Keramická vrstva dodává bazénům pevnost, prodlužuje jejich životnost a slouží i jako vysoce efektivní tepelná izolace. Bazény jsou oblíbené díky originálnímu vzhledu, dosaženému aplikací speciálně vyvinutých barev s 3D efektem.

Foto: Mountfield

Stále žádanější luxusní keramické bazény (od 133 000 Kč) vynikají extrémní pevností, tvarovou stálostí, tuhostí a díky použití HI-TECH materiálů i velmi atraktivním designem.

Bazény s technologií ztraceného bednění jsou většinou postaveny za jeden až dva týdny s minimálními zásahy do okolí. Zapuštěný železobetonový bazén je tedy z hlediska kvality a trvanlivosti tím nejlepším, co současný bazénový trh nabízí. Hlavní výhodou je, že bazény postavené touto metodou nepotřebují žádnou stavební připravenost.

Dalším plusem je filtrační jednotka, která nemusí být umístěna v technologickém zázemí mimo bazén. Bazén tak nemá žádné vpustě a výpustě ani složitá potrubí pod zemí. Vyloučením těchto problematických míst má bazén dlouhou životnost a je navíc téměř bezúdržbový. Filtrační jednotka v sobě zahrnuje i osvětlení bazénu a na přání ji lze vybavit protiproudem či ohřevem vody.

Foto: Spa

Betonový bazén SPA je ideální volbou do interiéru propojeného s exteriérem.

Bazény se systémem polystyrenového ztraceného bednění jsou novinkou. Systém zajišťuje oboustrannou izolaci s nízkým součinitelem prostupu tepla. Využití stejné technologie jako u pasivních a nízkoenergetických domů při konstrukci bazénů pak znamená, že se voda v bazénu udrží teplá výrazně delší dobu, takže ušetříte za energie.

Renomované firmy používají pouze taková polystyrenová bednění, která nesublimují, jsou odolná proti stárnutí a jsou hygienicky a ekologicky nezávadná. Stavba z polystyrenových tvárnic je navíc jednoduchá a rychlá, ušetří práci při montáži stěny i při samotné betonáži.

Foto: Albixon

Využití systému polystyrenového ztraceného bednění při konstrukci bazénů znamená, že se voda v bazénu udrží teplá výrazně delší dobu, takže ušetříte za energie.

Bazény s přelivem patří mezi luxusní, kde je voda ve stejné úrovni s podlahou. Takový bazén nepotřebuje vyrovnávací nádrže, a přesto zaručuje perfektní cirkulaci a filtraci vody. Voda přepadává samovolně do přepadové nádrže. Jde o ekonomicky i technologicky náročnější variantu řešení filtrace a cirkulace vody v bazénu. Bazén s přelivem nabízí dokonalý estetický dojem. Horní hranu tvoří žlab zakrytý mřížkou.

Voda se nejdřív odvádí do přepadové nádrže gravitačním potrubím a odtud již probíhá klasická filtrace. Bazény mají reprezentativní vzhled, lepší cirkulaci vody a na stěnách nejsou nečistoty. Hloubka přelivového bazénu udává výšku hladiny vody v bazénu.

„Pokud vás myšlenka na vybudování bazénu láká, ale nemáte možnost na zahradě hlouběji kopat, zvažte i další variantu, jíž je stavba nadzemního bazénu,” doporučuje Ladislav Vacek ze společnosti BazenyShop.cz. Tématu nadzemních bazénů se budeme věnovat v článku v první polovině května.

Výhody přelivových bazénů

  • elegantní zaoblená přelivová hrana zaručuje bezpečnější koupání
  • možnost umístění LED osvětlení do přelivové hrany
  • efektivní čištění vody
  • okamžitý odvod znečištěné povrchové vody
  • přirozené začlenění bazénu do zahrady
  • hladina vody sahá až po okraj bazénu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám