Hlavní obsah

Typizovaný byt si mladá rodina upravila podle svých potřeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí manželé vyhlíželi nové bydlení z důvodu očekávání příchodu prvního potomka. Současné bydlení o dispozici 2+kk už rodinnému bydlení nestačilo. Na lokalitu svojí pražské čtvrti však byli zvyklí, své hledání tak soustředili na nemovitosti v okolí.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Mladí manželé měli možnost využít celkem výrazných úprav.

Článek

Byt, který si vybrali, byl ve fázi hrubé stavby a manželé měli možnost celkem výrazných úprav na míru. Již v této fázi oslovili designérku Věru Tomíčkovou z totostudia, se kterou měli kladnou zkušenost ze zařizování prvního bydlení.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Na základě požadavků navrhla designérka dispoziční úpravy příček – původní dvoje dveře ze zádveří upravila jedním vchodem do obýváku a v zádveří vytvořila více úložných prostor.

Změnou rozměru prošla také šatna a posouvaly se i dveře v ložnici. Elektroinstalace pak byla na míru upravena tak, aby seděla na návrh interiéru a nebylo nutné cokoli upravovat dodatečně. Podlahové krytiny, dveře i obklady v koupelnách bylo možné ovlivnit.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

V moderní kuchyni je také zabudovaná vinotéka a skříňka s dotykovým otevíráním.

Nový byt o výměře 80 m2 obytné plochy + dva balkóny je rozčleněný na dispozici 3+kk.

U vstupních dveří se nachází zádveří, ze kterého vedou po zásahu designérky dveře do obývacího pokoje s kuchyňským koutem. Z hlavního obytného prostoru se menší chodbou, která je oddělena prosklenými dveřmi, prochází k ložnici, dětskému pokoji, šatně a koupelně. Byt disponuje ještě komorou pro pračku a samostatným WC.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyňská sestava je navržena do tvaru písmene U, horní skříňky sahají až ke stropu.

Moderní nadčasový interiér

Majitelka bytu si přála moderní nadčasový interiér v provedení bílého lesku v kombinaci s ořechovým dřevem. Tento barevný tón se nese celým interiérem.

Neotřelým detailem, který vyzdvihuje tento byt na neobyčejný, je stěrka ve zlaté barvě. Stěrka je aplikována na zdi kolem televize, v prostoru mezi spodními a horními skříňkami a v chodbě. Byla použita i na záda otevřených policových dílů knihovny.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Nový byt o výměře 80 m2 obytné plochy plus dva balkóny je rozčleněný na dispozici 3+kk.

Interiérová stěrka není pouze estetická, je velmi odolná a omyvatelná, odolá i náporu znečištění za kuchyňskou pracovní deskou. Kuchyňská sestava je navržena do tvaru písmene U. Její horní skříňky sahají až ke stropu, jednak z důvodu maximalizace úložného prostoru, také se zde vyřešil odvod odtahu odsavače.

Skříňky směrem k obývacímu pokoji odděluje menší bar, pracovní deska je kryta panelem z mléčného skla. Ze strany obývacího pokoje je v kuchyni zabudovaná vinotéka a skříňka s dotykovým otevíráním.

K zakázkovému nábytku jsou sladěny pohodlné židle. Navazující obývací pokoj je zařízený spíše minimalisticky. Naproti rozkládací sedací soupravě je umístěna sestava uzavřených skříněk s televizí a ozvučením. Majitelé bytu si přáli interiér vzdušný a nezaplněný skříněmi, úložné prostory jsou centralizované v šatně.

Ložnici manželů vévodí postel, která je součástí sestavy komod a nočních stolků. Nutností je také menší psací stolek, využívaný například pro práci s notebookem. Ložnici dekoruje zajímavý vzor 3D tapety, stěna je také nasvětlena nepřímým LED světlem. V rohu nad komodou se vznášejí aerária – skleněné baňky s živými sukulenty.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Ložnici dekoruje zajímavý vzor 3D tapety.

Dětský pokoj je řešen samostatně, bez ohledu na celkové ladění bytu. „Koncepční sladění doporučujeme především v bytech - stejným designem, samozřejmě s množstvím barevných nebo materiálových obměn, docílíme optického zvětšení bytu. V dětských pokojích bych však vyšla vstříc potřebám a představám dětí nebo teenagerů,“ vysvětluje designérka.

Pokoj pro nyní dvouletého chlapečka je navržený již pro předškolní až školní dítě. Je zde mnoho drobných úložných prostor. Nábytek je zvolený vesele barevný, tematické dekorace se mohou doplnit podle zálib dítěte.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Nábytek v dětském pokoji je zvolen vesele barevný.

Pro začátek je pokoj dekorován neutrálními autíčky a dopravními prostředky, to nadchne každého kluka.

Využití společné zdi mezi koupelnou a pračkou

Koupelna s vanou sousedí s komorou pro pračku. „Využili jsme společné zdi mezi koupelnou a pračkou a v rámci stavebních úprav nechali zhotovit otvor pro „shoz” prádla,“ vysvětluje technické řešení Petr Tomíček z realizační firmy.

Koš na prádlo nemusí být v koupelně, po otevření sklopných dvířek se prádlo schová rovnou do komory. Shoz prádla je obvyklejší v rodinných domech.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Byt se nachází na jižní straně, proto se řešilo i zastínění. V obývacím pokoji je viditelná záclona s dekoračními závěsy, ovšem funkční zatemnění zajišťuje roleta.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V ložnici stačí majitelům poloprůsvitná římská roleta. Pro syna je na oknech instalováno double plisé – temnící plisé pro dlouhý nerušený spánek a průhledné plisé na den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám