Hlavní obsah

Trojská lávka bude z exotického dřeva

Právo, trj
Praha

Velice odolné exotické dřevo azobé (lophira aiata) bude tvořit povrch Trojské lávky. Oznámil to náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) poté, co se tento týden seznámil s prototypem konstrukce.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zřícená trojská lávka

Článek

Azobé, které pochází z rovníkové Afriky, zemí, jako jsou Ghana, Nigérie, Guinea, Kongo, má vzácné vlastnosti. „Řadí se mezi jednu z nejtrvanlivějších dřevin na světě jak co do odolnosti proti vodě a vlhku, tak proti plísním, hnilobě a ohni. Považuje se za dřevo prakticky nezničitelné,“ napsal Scheinherr na svém profilu na sociální síti.

Dřevina podle kolínské továrny na nábytek ARA, která ji používá, může soutěžit s železem a betonem, přičemž na váhu je azobé lehčí a nepodléhá povětrnostním vlivům. I v zemích původu se z něj stavějí mosty. Podle Scheinherra bude tvořit povrch nové Trojské lávky.

Nový most přes Vltavu má být čtyři metry široký a 250 metrů dlouhý. Novinkou podle Scheinherra bude možnost sklopit zábradlí. To lze využít při povodni, aby netvořilo zbytečnou překážku vodě.

Trojská lávka

Trojská lávka, byla lehká zavěšená betonová lávka překlenující Vltavu. Propojovala pražskou čtvrť Troja s Císařským ostrovem. Vybudována byla v roce 1984 jako spojnice určená pro pěší a cyklisty. Ti se mohli z Císařského ostrova dostat pohodlně na druhý břeh a dále pokračovat v procházce například do zoologické či botanické zahrady, trojského zámku, případě po cyklistické a pěší stezce na sever podle řeky Vltavy.

Lávka byla dlouhá 256 m a široká 3,8 m. Jejím projektantem byl Jiří Stránský. V roce 1999 prošla generální opravou. Diagnostický průzkum z let 2007-2009 odhalil v její konstrukci trhliny a poškození lanového systému. Od roku 2014 pokračovala další měření. V roce 2016 byla posouzena jako natolik zchátralá, že ji nelze opravit. Předpokládaná životnost lávky byla odhadnuta na pět let. Zřítila se ale již o rok později, 2. prosince 2017.

„V zábradlí bude zabudované teplé žluté světlo, protože jsme při jeho výběru mysleli na ptáky a hmyz,“ dodal náměstek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám